°F | °C
invalid location provided
Εικόνες ντροπής στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών

Η αντίδραση του Ανδ. Λοβέρδου.  kepe«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αρωγός σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών λειτουργίας στο Κέντρο», λέει ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεωργιόπουλος σε επίσκεψή του στο Κέντρο Περίθαλψης.

Την αντίδραση του υπουργού Υγείας, Ανδ. Λοβέρδου, προκάλεσε η αποκάλυψη των συγκλονιστικών εικόνων από το Ίδρυμα ΚΕΠΕΠ στα Λεχαινά Ηλείας, όπου φιλοξενούνται παιδιά με ειδικές ανάγκες, σε απαράδεκτες συνθήκες. Οι πρόσφατες εικόνες και μαρτυρίες εθελόντριας, απεικόνιζαν παιδιά "ενός κατώτερου θεού", παραμελημένα, δεμένα στα κρεβάτια τους, ξεχασμένα από τις οικογένειές τους αλλά και το κράτος.

Ελλείψεις μόνιμου προσωπικού - 10 μόνιμοι νοσηλευτές για 80 παιδιά, με την βραδινή βάρδια να καλύπτεται από μια μόνιμη νοσηλεύτρια και από ανειδίκευτο προσωπικό, χωρίς μόνιμο ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό (παθολόγο, ψυχίατρο, νευρολόγο), χωρίς το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό (βοηθούς θαλάμου, καθαρίστριες), σε κτίριο ανεπαρκές για την κάλυψη των αναγκών (χωρίς κατάλληλα διαμορφωμένους και ασφαλείς χώρους για παιχνίδι και δημιουργική ενασχόληση), με ελλιπή χρηματοδότηση.

Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος από την τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα www.iliatora.gr και την αναπαραγωγή του από τα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Λοβέρδος, μιλώντας σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ανακοίνωσε την άμεση τοποθέτηση πέντε ατόμων στο ΚΕΠΕΠ.
Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, στην προσπάθεια να ενισχυθεί το προσωπικό του ιδρύματος ώστε να βελτιωθεί όσο γίνεται η διαβίωση των παιδιών που νοσηλεύονται εκεί, από την ερχόμενη Δευτέρα (21/02) θα τοποθετηθούν πέντε άτομα, των οποίων οι αρμοδιότητες και ειδικότητες ωστόσο, δεν προσδιορίστηκαν επακριβώς.
Ο υπουργός τόνισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα βελτίωσης στο ΚΕΠΕΠ τον τελευταίο χρόνο, υπενθυμίζεται ωστόσο, πως πριν την αποκάλυψη του προβλήματος, στο ΚΕΠΕΠ ανέμεναν ακόμα την κάλυψη των κενών θέσεων, για την οποία είχε δεσμευτεί δημόσια ο υπουργός Υγείας, μετά την αποκάλυψη της "Ελευθεροτυπίας" για τον ξυλοδαρμό τροφίμου από το προσωπικό του ιδρύματος. Η συγκεκριμένη υπόθεση ερευνάται ακόμα με ΕΔΕ, ενώ από την Εισαγγελία της Αμαλιάδας έχει διαταχθεί η διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

 

 

Επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη στο Κέντρο Περίθαλψης

Το Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών (ΚΕΠΕΠ) Λεχαινών επισκέφθηκε την Πέμπτη, με εντολή του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών Γιώργος Γεωργιόπουλος. Παρ' ότι το Κέντρο δεν ανήκει στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας), ο κ. Γεωργιόπουλος επισκέφτηκε το ΚΕΠΕΠ ώστε να έχει ίδια αντίληψη των συνθηκών που επικρατούν εκεί, ιδίως μετά και τις τελευταίες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο κ. Γεωργιόπουλος είχε συνεργασία με την Διοικήτρια του Κέντρου ενώ περιηγήθηκε και στους χώρους φιλοξενίας των παιδιών. «Οι συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Διοικήτριας και του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν προσβάλλουν απλώς τον πολιτισμό μας αλλά αποκαλύπτουν τις σκοτεινές του πλευρές», δήλωσε μετά το τέλος της επίσκεψης ο κ. Γεωργιόπουλος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης διαπίστωσε, επίσης, την υποστελέχωση του Κέντρου σε εξειδικευμένο προσωπικό. Όσες προσλήψεις έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό αφορούν κυρίως βοηθητικές ειδικότητες και όχι άρτια κατηρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορεί να σταθεί υποστηρικτικά στο πλευρό των παιδιών που φιλοξενούνται εκεί.

«Η στελέχωση του Κέντρου δεν υπαγορεύετο πάντα από τις πραγματικές του ανάγκες αλλά συχνά υπάκουε στη ‘λογική' των εξυπηρετήσεων», ανέφερε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Γεωργιόπουλος, μετά την επίσκεψή του, θα ενημερώσει τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας τόσο σε ό,τι αφορά στην ανάγκη στελέχωσης με επιστημονικό προσωπικό όσο και σε άλλες ελλείψεις στη λειτουργία του Κέντρου. «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών λειτουργίας στο Κέντρο και προς την κατεύθυνση αυτή θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια πιέσεων προς το Υπουργείο Υγείας», ανέφερε ο κ. Γεωργιόπουλος.

 

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών

Στο φως της δημοσιότητας βρέθηκε και πάλι το γνωστό ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, εξαιτίας των άθλιων συνθηκών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία που διαβιούν σε αυτό. Συνθήκες, οι οποίες έχουν καταγγελθεί επανειλημμένως από την Ε.Σ.ΑμεΑ, το Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και ΑμεΑ Ν. Ηλείας «ΗΛΙΣ» και τους εκπροσώπους της Ε.Σ.ΑμεΑ στο Δ.Σ. του ΚΕΠΕΠ  και επιβεβαιώνουν την εκπεφρασμένη θέση της, σύμφωνα με την οποία τα ιδρύματα τύπου ΚΕΠΕΠ Λεχαινών σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δομές κοινωνικής φροντίδας, αλλά δομές κοινωνικού εγκλεισμού που παραβιάζουν κατάφορα τα συνταγματικά δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Μόλις πριν τρεις μήνες, το αίτημα της οικονομικής ενίσχυσης του προνοιακού συστήματος της χώρας μας ήταν στην κορυφή της ατζέντας της μεγαλειώδους πορείας του αναπηρικού κινήματος στις 3 Δεκέμβρη 2010, στην Πλατεία Συντάγματος. Η ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης προνοιακών δομών και ενίσχυσής τους σε ιατρικό, νοσηλευτικό και εξειδικευμένο βοηθητικό προσωπικό  αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης των εκπροσώπων μας στην πρόσφατη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό της Χώρας. Η Ε.Σ.Α.μεΑ έχει θέσει, πολλάκις,  το θέμα της σταδιακής κατάρρευσης των προνοιακών δομών της χώρας στα αρμόδια Υπουργεία και έχει καταθέσει γόνιμες προτάσεις για την διευθέτησή του με πρώτη και κύρια:

  • την εξεύρεση οικονομικών πόρων για την ενίσχυση του τομέα της Πρόνοιας,
  • την κατάργηση της αναλογίας 1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις σε ότι αφορά στις προσλήψεις στους προνοιακούς φορείς,

υπενθυμίζοντας ότι ο τομέας της Πρόνοιας αποτελεί διαχρονικά το «φτωχό συγγενή» του τομέα της Υγείας. Τα «κλουβιά φυλακές» και οι «φυλακές ψυχών» δεν εμφανίζονται λόγω οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Υπήρχαν και σε παρελθούσες εύρωστες οικονομικές περιόδους. Η απογύμνωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό συντελείται σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Η διαμόρφωση νέων δομών προστατευμένης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία κάτω από τον έλεγχο της τοπική κοινωνίας, για να μην διαιωνίζονται τα ιδρύματα - αποθήκες ψυχών, αποτελεί αίτημα του αναπηρικού κινήματος, δικαίωμα των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες - των πιο αποκλεισμένων ανάμεσα στους αποκλεισμένους - και υποχρέωση της Πολιτείας και της Κοινωνίας, η οποία δεν μπορεί να καλύπτεται πίσω από ψιθύρους και ανέξοδες ευαισθησίες.

Απαιτούνται, εδώ και τώρα, συγκεκριμένες δράσεις για να μπει φρένο στην κατάρρευση του προνοιακού συστήματος, το οποίο καθρεφτίζεται στις τραγικές και άθλιες συνθήκες που χαρακτηρίζουν το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών. Για να αναβαθμιστούν οι δημόσιοι οργανισμοί και τα κέντρα κοινωνικής φροντίδας και να στελεχωθούν με επαρκή προσωπικό.

Πάρα ταύτα, η Πολιτεία σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας χρηματοδοτεί με δεκάδες εκατομμύρια τα «Special Olympics», χωρίς να έχει ανταποκριθεί στην πρώτη και βασική της υποχρέωση, η οποία απαιτεί μια συνολική δημόσια κοινωνική πολιτική. Κωφεύει μπροστά στη θέση της Ε.Σ.ΑμεΑ. η οποία θεωρεί ότι η ανάληψη διοργάνωσης των Παγκοσμίων Αγώνων «Special Olympics» στην Ελλάδα έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τη γενικότερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας και της επικρατούσας λογικής των γενικών περικοπών ακόμη και των χαμηλότερων μισθών και συντάξεων!

Η κατάσταση που επικρατεί στα προγράμματα και στις υπηρεσίες που η ελληνική πολιτεία παρέχει στα άτομα με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, βαριές και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης δεν επιτρέπουν την  κατασπατάληση πόρων στη διοργάνωση τέτοιου είδους εκδηλώσεων. Πώς μπορεί κανείς να αιτιολογήσει και να δικαιολογήσει τη διοργάνωση αυτή όταν οι προνοιακές δομές στήριξης τους βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση;

Απαιτείται τώρα ο καθένας από όποια μεριά και να προέρχεται πολιτική ή κοινωνική να αναλάβει τις ευθύνες του και να πορευτεί με γνώμονα το όφελος των φτωχότερων και πιο αποκλεισμένων αυτής της χώρας. Δεν επιτρέπεται ως Κοινωνία να ξαναζήσουμε ρεπορτάζ και δημοσιεύματα τα οποία παραπέμπουν σε εποχές ακόμα και πιο φρικτές από αυτές του Μεσαίωνα.

 

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...