Ιούν   Ιούλιος 2024   Αύγ

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Julianna Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
Αποσπάσματα συνέντευξης
Τετάρτη, 15 Νοέμβριος 2023 16:55

 

 Γραμματέα της ΛΑΕ ΑΑ Δημήτρη Στρατούλη στο ONE TV

 

 (στον δημοσιογράφο  Σταμάτη Ζαχαρό).


Για τις εξελίξεις στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική συγκυρία

OΓραμματέας της ΛΑΕ ΑΑ Δημήτρης Στρατούλης σε συνέντευξή του στο ONETV, στον δημοσιογράφο Σταμάτη Ζαχαρό), ανάφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:...

1. Εμείς αποχωρήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκροτήσαμε με άλλες δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς τη ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, αμέσως μετά την ψήφιση από την πλειοψηφία των βουλευτών του μαζί με βουλευτές των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ του 3ου αντικοινωνικού μνημονίου, που νομιμοποίησε πολιτικά και τα δύο προηγούμενα και αγωνιστήκαμε με συνέπεια για τη μη εφαρμογή του. Επομένως αποχωρήσαμε για σοβαρούς ιδεολογικούς, αξιακούς, πολιτικούς και προγραμματικούς λόγους.

2. Η σημερινή υπαρξιακή κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται: α)στη μνημονιακή συνθηκολόγησή της ηγεσίας του τον Αύγουστο του 2015, όταν μετέτρεψε το περήφανο ΟΧΙ του ελληνικού λαού σε ταπεινωτικό ΝΑΙ, β) στην πιστή εφαρμογή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019 του νεοφιλελεύθερου περιεχομένου 3ου μνημονίου, που τον έφερε σε αντιπαράθεση με τα λαϊκά στρώματα που μέχρι τότε τον στήριζαν, γ) στην αναιμική έως ανύπαρκτη αντιπολίτευσή του απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και δ) στην έλλειψη πραγματικά εναλλακτικής πρότασής του, που να βγαίνει έξω από τα μνημονιακά πλαίσια. Αυτές οι πολιτικές της ηγεσίας και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τον οδήγησαν στην απώλεια του αριστερού χαρακτήρα και της πολιτικής αξιοπιστίας του, στις μεγάλες εκλογικές ήττες του, στην εκλογή Κασσελάκη και στη σημερινή κρίση του.

3. Η ΛΑΕ ΑΑ είχε πάρει πρωτοβουλίες για συνεργασία στις φετινές βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές με όλες τις δυνάμεις της αντιμνημονιακής αριστεράς. Ανταποκρίθηκαν το ΜΕΡΑ25 και άλλες δυνάμεις και ανένταχτοι/ες αγωνιστές/ες της ριζοσπαστικής αριστεράς. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για διεύρυνση αυτής της συμμαχίας με όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιμνημονιακής ριζοσπαστικής αριστεράς, χωρίς αποκλεισμούς.

4. Στελέχη που αποδεσμεύονται σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, είχαν ψηφίσει ή εφαρμόσει μνημόνια και εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι αυτός ήταν από την υπογραφή του 3ου μνημονίου μέχρι την εκλογή Κασσελάκη στη σωστή πλευρά της ιστορίας, ιδίως χωρίς καμία αυτοκριτική για την καταστροφική πορεία του, δεν μπορούν να διαμορφώσουν προοπτική διεξόδου από τις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε βάρος του λαού και της νεολαίας. Συνεπώς, σε αυτά τα πλαίσια δεν εμπλεκόμαστε στη συζήτηση για το τι θα κάνουν, γιατί η αναγκαία ανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν μπορεί να στηριχτεί σε μνημονιακά πλαίσια.

5. Με δυνάμεις και πρόσωπα που αποδεσμεύονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας βγάλει συμπεράσματα για τις πραγματικές αιτίες της κρίσης του και βλέπουν κριτικά και αυτοκριτικά την μέχρι τώρα πορεία μνημονιακής και συστημικής μετάλλαξής του, θα συναντηθούμε στους κοινωνικούς αγώνες και στο διάλογο για την ανασυγκρότηση και ενίσχυση της ενωτικής αντιμνημονιακής Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

                                                                                                 Το Γραφείο Τύπου 15/11/2023

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...