Μάι   Ιούνιος 2024   Ιούλ

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Julianna Walker Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
Ανοιχτή επιστολή Σαλμά για τη ΜΕΘ
Δευτέρα, 02 Ιανουάριος 2023 18:54

  

 Aνακοινωση της Διοικησης του Νοσοκομειου Αγρινιου

«Η αλήθεια για την ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου» τιτλοφορείται ανοιχτή επιστολή του
Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας Μάριου Σαλμά

 

 

 

«Ανοιχτή επιστολή του καθηγητή Μάριου Σαλμά αναφορικά με την λειτουργία της ΜΕΘ Αγρινίου»

 

Η αλήθεια για την ΜΕΘ Του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου.

 

Αφού ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους και να έχουμε μία δημιουργική νέα χρονιά με υγεία και σεβασμό στο αγαθό της ζωής, αισθάνομαι την υποχρέωση να τοποθετηθώ δημόσια για την μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Αγρινίου η λειτουργία της οποίας έχει απασχολήσει κατά καιρούς τους κατοίκους της περιοχής μας.

 

Οι αφορμές για την ακόλουθη τοποθέτηση μου είναι δύο. Πρώτον οι τρομακτικές και μη αποδεκτές συνέπειες της παύσης της λειτουργίας της μονάδας με την εντελώς λανθασμένη απόφαση του διοικητή κύριου Σερασκέρη στον οποίο δυστυχώς χωρίς να έχει καμία εμπειρία στην διοίκηση νοσοκομείων του ανετέθη αυτή η κρίσιμη αποστολή. Ως συνέπεια της παύσης λειτουργίας ήταν να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές πολλών συνανθρώπων μας που χρειάζονταν κρεβάτι στην ΜΕΘ και έμειναν δεκάδες ώρες σε θάλαμο ενώ χρειάζονταν να νοσηλευτούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

 

 

 

Η δεύτερη αφορμή είναι η προσπάθεια κάποιον συναδέλφων πολιτικών να εκμεταλλευτούν ένα σοβαρό πρόβλημα για το οποίο ουδέποτε ασχολήθηκαν να επιλυθεί θέλοντας να τονίσω ότι οι θάνατοι και οι αδυναμίες του συστήματος υγείας με ευθύνη της πολιτείας δεν προσφέρονται για ψηφοθηρία.

 

Ιστορικά λοιπόν σύντομα να θυμίσω ότι η σύσταση και λειτουργία της ΜΕΘ Αγρινίου έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2009 όταν ήμουν υφυπουργός υγείας και με πολλές δυσκολίες κατόρθωσα με τους συνεργάτες μου στο υπουργείο να προκηρυχθούν πέντε θέσεις ιατρών ΕΣΥ με ειδίκευση στην εντατικολογία, να βρεθούν οι υποψήφιοι, να προχωρήσουν γρήγορα οι θέσεις όλες μαζί, να αποφευχθούν, να επιλυθούν οι ενστάσεις και να ολοκληρωθεί ο διορισμός τους.

 

Έπρεπε να βρεθεί και ένας έμπειρος διευθυντής που θα αναλάμβανε την οργάνωση και λειτουργία της μονάδας και αυτό έγινε στο πρόσωπο του κύριου Κώστα Γκιάφη ο οποίος άφησε την διεύθυνση της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Άρτας και ήρθε στο Αγρίνιο να αναλάβει αυτό το δύσκολο εγχείρημα παρότι η οικογένειά του ζούσε στην Άρτα.

 

 

 

Παράλληλα 17 νοσηλευτές μετακινήθηκαν προκειμένου να εκπαιδευτούν και εξειδικευτούν στη μονάδα του νοσοκομείου Πύργου ενώ παράλληλα προετοιμάσαμε τον εξοπλισμό του νοσοκομείου. Τα πρώτα χρόνια με την υπεράνθρωπη προσπάθεια των γιατρών που υπηρέτησαν στη μονάδα σώθηκαν δεκάδες εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές και βρήκαν αμέσως υπεύθυνη νοσηλεία πολλοί πολυτραυματίες και όχι μόνο που χρειάστηκαν μονάδα χωρίς καθυστέρηση και χωρίς να χρειάζεται να ξεσπιτωθούν οικογένειες σε άλλες πόλεις προκειμένου να βρεθεί κρεβάτι εντατικής θεραπείας.

 

Να ξεκαθαρίσω με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η μονάδα Αγρινίου επιτέλεσε σπουδαίο έργο διαχρονικά με εξαιρετικά αποτελέσματα. Κατά καιρούς οι ερασιτεχνικές διοικήσεις του νοσοκομείου δεν κατάφεραν να κρατήσουν τις ισορροπίες στο προσωπικό της ΜΕΘ με αποτέλεσμα οι όποιες προσωπικές αντιπαραθέσεις να επηρεάζουν την λειτουργία της μονάδας.

 

Την περίοδο του COVID 19 ελήφθη μία ιατρικά λανθασμένη απόφαση από την τότε διοίκηση να μετατραπεί η μονάδα σε ΜΕΘ COVID19 χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία και τον απαιτούμενο προγραμματισμό. Αυτό οδήγησε στο να χάσουν τη ζωή τους όλοι όσοι νοσηλεύτηκαν. Πήρα πρωτοβουλία σε γνώση του τότε υπουργού υγείας κυρίου Κικίλια και κατά την επίσκεψή μου στον διοικητή του νοσοκομείου ζήτησα την παραίτηση του και άμεσα ζητήθηκε η απομάκρυνσή του από τον τότε υπουργό.

 

Να θυμίσω ότι μετά την απομάκρυνση του, το απόγευμα οι συνάδελφοι βουλευτές ζητούσαν κι αυτοί εκ των υστέρων να απομακρυνθεί. Με αυτό τον τρόπο έκλεισε η ΜΕΘ έγινε έρευνα και ελήφθησαν μέτρα ώστε να επανεκπαιδευτεί το προσωπικό και στο μέλλον να επαναλειτουργήσει η μονάδα με επιστημονικά σωστό πρωτόκολλο όπως και έγινε με πολύ καλά αποτελέσματα έως πριν λίγο καιρό οπότε και ο άπειρος νυν διοικητής του νοσοκομείου κύριος Σερασκέρης αποφάσισε να αναστείλει την λειτουργία της ΜΕΘ αφού δεν μπόρεσε έγκαιρα να επιλύσει τα θέματα που προέκυπταν.

 

Έκτοτε έδειξα προσωπικό ενδιαφέρον να προκηρυχθεί η θέση Διευθυντή στη ΜΕΘ και να ολοκληρωθεί η διαδικασία που οδήγησε στην κατάληψη της θέσης από μία εξαιρετική επιστήμονα με μεγάλη εμπειρία σε μονάδα αφού εργάζεται ήδη σε μεγάλο νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη την κυρία Εύα Μιχαηλίδου και η οποία προς τιμήν της είδε ως πρόκληση την σωστή επαναλειτουργία της μονάδας στο Αγρίνιο.

 

Φρόντισα να επισπευστεί ο διορισμός της και να αναλάβει γρήγορα τα καθήκοντά της προκειμένου να επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ. Επίσης φρόντισα για την άμεση επικοινωνία της με τον διοικητή της έκτης ΥΠΕ τον κύριο Καρβέλη ώστε να προετοιμαστεί η ασφαλής λειτουργία της μονάδας με όλα τα πρωτόκολλα που η ελληνική εταιρεία εντατικολόγων θέτει και προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον νέα φαινόμενα δυσλειτουργίας.

 

Με επιστολή της προς εμένα η κυρία Μιχαηλίδου αισθάνθηκε την ανάγκη να με ευχαριστήσει για την αυτονόητη υποχρέωση μου να υπηρετήσω το κοινό καλό και να συμβάλλω αθόρυβα όπως έκανα πάντα στην σωστή επαναλειτουργία της ΜΕΘ.

 

Με την άδεια της δημοσιοποιώ την επιστολή της για να καταλάβει και ο τελευταίος πολίτης του νομού ποιός ασχολείται ουσιαστικά, διαχρονικά και με σοβαρότητα για τα θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία του νομού μας και ποιοί υποτιμούν τη νοημοσύνη τους όταν θέλουν να ταυτίζονται με θετικές αποφάσεις τις οποίες όμως ουδέποτε επηρέασαν.

 

Δεν θα άφηνα αυτήν την μομφή εάν αυτό δεν είχε επαναληφθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν τις οποίες είμαι έτοιμος να παραθέσω. Τα κρεβάτια της ΜΕΘ που ίδρυσα ήταν 12 αλλά πρόσφατα πάλι με λάθος απόφαση αφαιρέθηκαν τα μισά για μονάδα εμφραγμάτων και έτσι έμειναν έξι αλλά προκειμένου και αυτά να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές όπως η κυρία Μιχαηλίδου αναφέρει στην επιστολή της προς εμένα πρέπει να επαναλειτουργήσουν τουλάχιστον οκτώ κρεβάτια και να βοηθήσουμε όλοι ώστε να μπορέσει να γίνει αυτό.

 

Κλείνω αυτή την επιστολή μου προς τους πολίτες του νομού εκφράζοντας την μεγάλη μου ευγνωμοσύνη στους γιατρούς και το προσωπικό διαχρονικά της ΜΕΘ Αγρινίου για ότι έκαναν πέρα από εφημερίες πέρα από ωράριο (θυμάμαι τον Κώστα από Αθήνα να κοιμάται εκεί χωρίς να εφημερεύει για πάνω από 15 μέρες συνεχόμενες) και χωρίς να αμείβονται για την ψυχή και το μέρος της ζωής τους που κατέθεσαν στο καθήκον τους.

 

Ακολουθεί η επιστολή της νέας διευθύντριας της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου κυρίας Εύας Μιχαηλίδου.

 

Με εκτίμηση,
Μάριος Σαλμάς

 

Ακολουθεί η επιστολή της νέας διευθύντριας της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου κυρίας Εύας Μιχαηλίδου.

 

30/12/2022
Αξιότιμε κ. Σαλμά,

 

Με τη παρούσα επιστολή θέλω να σας ευχαριστήσω για την εως τώρα υποστήριξη σας όσον αφορά
την επίσπευση της διαδικασίας έλευσης μου στη ΜΕΘ Αγρινίου και της αποτελεσματικής διασύνδεσης
μου με τους αρμόδιους φορείς για να μπορέσω να πετύχω όσο το δυνατόν πιο ταχεία, άμεση και
αποτελεσματική λειτουργία της ΜΕΘ.

 

Συγχρόνως θέλω να σας επιστήσω τη προσοχή σε συγκεκριμένα ζητήματα που προκύπτουν.

 

Προ μηνών και έχοντας ήδη κριθεί βάσει προσόντων για τη θέση της Διευθύντριας άρχισα να
ανησυχώ για τη τύχη της ΜΕΘ ανακαλύπτοντας οτι κατα τη διαδικασία κρίσης των προσόντων
Διευθυντού ΜΕΘ οι 12 κλίνες που υπάρχουν απο τον οργανισμό του νοσοκομείου έχουν γίνει 6 & οι
ιατροί απο 4 απέμειναν 2 όπως και οτι η ΜΕΘ έπαυσε να λειτουργεί. Συγχρόνως παρότι είχε
προκυρηχθεί ως άμεση προτεραιότητα η θέση του Διευθυντού ΜΕΘ αντιλήφθηκα μια καθυστέρηση στην
όλη διαδικασία. Σε εκείνη τη φάση κινητοποιήθηκα, απευθύνθηκα προς την 6η ΥΠΕ, το Υπουργείο
Υγείας και σε όσες Τοπικές Πολιτικές Αρχές, όλων των Κομμάτων, μπόρεσα να έρθω σε επικοινωνία.
Θεωρώ οτι η Δημόσια Υγεία είναι πάνω απο κομματικές, πολιτικές διαφορές και σκοπιμότητες, έτσι
έπραξα αναλόγως.

 

Απο κάποιους υπήρξε όντως ενδιαφερόν ,βεβαιώνοντας με οτι στη καλύτερη των περιπτώσεων θα
αναλάμβανα τέλη Γενάρη, αρχές Φλεβάρη και απο άλλους ερωτήθηκα αν έχω επίγνωση που πάω να
μπλέξω.

 

Απο τη πλευρά σας διατηρώντας τακτική επικοινωνία μου δηλώσατε οτι θα πιέσετε όσο μπορείτε να
βγεί το ΦΕΚ εως μέσα Δεκέμβρη όπως και έγινε. Μόλις προ 3 ημερών έλαβα επίσημα την αλληλογραφία
και πρόκειται να αναλάβω απο 02/01/2023.

 

Είμαι στο Αγρίνιο αρκετό καιρό, προσπαθώ να περιφρουρήσω και να διεκδικήσω πράγματα για την
εύρυθμη λειτουργία της ΜΕΘ, βρίσκω εμπόδια, διατυμπανίζω όπου και όπως μπορώ τι χρειάζεται για να
λειτουργήσουμε με ασφάλεια, τη σπουδαιότητα της ύπαρξης αποτελεσματικής ΜΕΘ, θέματα που έχουμε
συζητήσει κατά καιρούς, στα οποία έχετε δείξει αμέριστο ενδιαφέρον.

 

Προς διευκόλυνση σας και να μη μακρυγορώ άλλο, σας αποστέλλω κριτήρια συγχωνεύσεων και
μέτρα ελάχιστων προδιαγραφών σύμφωνα με τον νέο Χάρτη Υγείας και σας παρακαλώ στηριζόμενη
στην εως τώρα υποστήριξη σας, να επιληφθείτε απο το Δημόσιο Βήμα που κατέχετε για να μπορέσει να
λειτουργήσει και να ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να λειτουργεί αποτελεσματικά η ΜΕΘ Αγρινίου .

 

Τα 4 κριτήρια για τις συγχωνεύσεις σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας είναι τα παρακάτω και εν
συντομία αναφέρω τι ισχύει για τη ΜΕΘ Αγρινίου:

 

1. Χαμηλή πληρότητα: Υπάρχουν απο τον οργανισμό του Νοσοκομείου Αγρινίου 12 κλίνες μικτής
ΜΕΘ. Έχουν απομείνει 6.

 

2. Μικρή απόσταση απο μεγάλα αστικά κέντρα: Η ΜΕΘ Αγρινίου βρίσκεται στη μέση απόσταση
Ιωάννινων, Πάτρας και Αθήνας και θα μπορούσε να έχει κύριο και ουσιαστικό ρόλο ως προς το
υγειονομικό συμφέρον των πολιτών και άρα επουδενί δε πρέπει να ισχύσει στη περίπτωση μας το άνωθεν
κριτήριο.

 

3. Στελέχωση: Και η στελέχωση αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο στις συγχωνεύσεις των
νοσοκομείων. Όποιες μονάδες παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό θα συνενωθούν σύμφωνα
με ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας. Σε αυτή τη φάση ξεκινάμε με 3 Ιατρούς της ΜΕΘ και τη
μετακίνηση ενός συναδέλφου απο τη Παθολογική κλινική να μας υποστηρίξει. Υπάρχει ενδιαφέρον
ιατρονοσηλευτικού προσωπικού να συμπεριληφθεί στη δύναμη της ΜΕΘ. Zήτησα απο τη Διοίκηση του
Νοσοκομείου να προκυρηχθούν θέσεις επιμελητών Β.

 

4. Δείκτες αποτελεσματικότητας: Παράλληλα θα συνεκτιμηθούν και δείκτες αποτελεσματικότητας των
νοσοκομείων που θα οδηγηθούν σε συγχώνευση ή αλλαγή χρήσης. Ευελπιστώ και θα προσπαθήσω να
δημιουργήσουμε ως προσωπικό μια οργανωμένη και αποτελεσματική ΜΕΘ αλλά χρειαζόμαστε
ανθρώπινο δυναμικό και χώρο.

 

Σύμφωνα με τις ελάχιστες προδιαγραφές λειτουργίας των ΜΕΘ: Ο αριθμός των κλινών της
πολυδύναμης ΜΕΘ ενός νοσοκομείου πρέπει κατ ελάχιστον να αντιστοιχεί στο 10% των οργανικών
κλινών του ιδρύματος. Οι κλίνες αυτές ανάλογα με τον αριθμό τους και την χωροταξία του νοσοκομείου
μπορούν να είναι κατανεμημένες σε ένα ή περισσότερα τμήματα. Από οικονομικής και λειτουργικής
άποψης αλλά και από την άποψη της εμπειρίας του προσωπικού, οι ΜΕΘ δε θα πρέπει να διαθέτουν
λιγότερες από 8 κλίνες. Υπενθυμίζω οτι είχαμε 12 και η δικαιολογία οτι ποτέ δεν ήταν όλες εν λειτουργία
δε σημαίνει οτι δε γίνεται και δε πρέπει να προστεθεί προσωπικό και υλικό για να προσφέρουμε στο
έπακρο τις υπηρεσίες μας προς τους πολίτες.

 

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας τονίσω οτι στη φάση ενός νέου ξεκινήματος, μιας νέας αρχής σε ένα
νομό με πάνω από 200.000 κατοίκους, ελπίζουμε στην υποστήριξη σας και πιστεύουμε να μπορέσουμε
να λειτουργήσουμε σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές και τις κατευθυντήριες οδηγίες, για να γίνει
και η δική μας ΜΕΘ “διεθνών προδιαγραφών” και να προσφέρει φροντίδα στους πολίτες του νομού και
όχι μόνο.

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία σε εσάς και την οικογένεια σας!

 

Με εκτίμηση,
Ευαγγελία Μιχαηλίδου
Μέλλουσα Διευθύντρια ΜΕΘ Αγρινίου

 

 

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 202

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων της τελευταίας εβδομάδας του έτους, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου οφείλεινα ενημερώσει τους πολίτες για τα ακόλουθα:

Οι ΜΕΘ μπορεί να εδρεύουν σε συγκεκριμένα Νοσοκομεία ως προς τις υποδομές, αλλά τη διαχείριση των κλινών ΜΕΘ πανελληνίως την έχει αποκλειστικά το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ, επομένως δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια των διοικήσεων των Νοσοκομείων να νοσηλεύουν ασθενείς κατ’ επιλογή τους. Περιστατικά της Αιτωλοακαρνανίας παραπέμπονται σε άλλες πόλεις αναλόγως σοβαρότητας ή διαθεσιμότητας κλινών, όπως αντίστοιχα φιλοξενούνται στη ΜΕΘ του Αγρινίου περιστατικά Νοσοκομείων άλλων Νομών. Συνεπώς αναγκαιότητα διακομιδής ενός περιστατικού σε άλλη δομή μπορεί να προκύψει ακόμα και σε Νοσοκομεία τα οποία έχουν ΜΕΘ εν λειτουργία, εφόσον υπάρχει πληρότητα ή εφόσον υπάρχουν ιατρικές ενδείξεις για τη μεταφορά τους σε άλλη δομή, όταν δεν υπάρχουν ειδικότητες για να υποστηρίξουν πλήρως το περιστατικό.

Η Επιστημονικά Υπεύθυνη της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου κυρία Σκλάβου η οποία είχε οριστεί από την 6η ΥΠΕ ενώ υπηρετεί σε Νοσοκομείο της Πάτρας, εισηγήθηκε κατεπειγόντως την προσωρινή αναστολή της λειτουργίαςτης ΜΕΘ από τις 8 Νοεμβρίου,διότι από τους 4 ιατρούς που υπηρετούσαναποχώρησαν 2, ένας στα τέλη Σεπτεμβρίου και ένας στα τέλη Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η λειτουργία της ΜΕΘ με βάση τα διεθνή πρότυπα Ασφαλείας. Η εισήγηση διαβιβάστηκε αρμοδίως στο ΚΕΠΥ(Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) το οποίο και προχώρησε σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας της ΜΕΘ μέχρι να πληρωθούν οι προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας της.Με άμεση αντίδραση, φροντίσαμε να λάβει νέα συστηματική ενημέρωση ένας ήδη ειδικευμένος στην Εντατικολογία Ιατρός που υπηρετούσε στην Παθολογική Κλινική από την οποία αποσπάστηκε και μετακινήθηκε για εκπαίδευση στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, ενώ αναμέναμε τον διορισμό της νέας Διευθύντριαςώστε και πάλι να ξεκινήσουμε με 4 ιατρούς σήμερα 2 Ιανουαρίου 2023.

Η θέση Διευθυντή της ΜΕΘ Αγρινίου προκηρύχθηκε στο ίδιο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως με το οποίο φέτος διενεργήθηκαν νέες προσλήψεις γιατρών σε εθνικό επίπεδο. Δεν άργησε να μεριμνήσει η διοίκηση του Νοσοκομείου όπως γράφτηκε, οι προσλήψεις δεν βασίζονται στην δική της ευχέρεια αλλά σε ενιαία κρατική απόφαση την οποία αναμέναμε. Αντιθέτως μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία συνταξιοδότησης του προηγούμενου Διευθυντή και απελευθερώθηκε η θέση του, με εισήγηση του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ιεραρχήθηκεστις πρώτες προτεραιότητές του Νοσοκομείου μας η θέση του διευθυντή ΜΕΘ ώστε να συμπεριληφθεί στην πρώτη διαθέσιμη προκήρυξη που θα διοργάνωνε το Υπουργείο.

Όσον αφορά την επίσπευση του διορισμού της Διευθύντριας, τα θεσμικά όργανα του νοσοκομείου και ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ προσωπικά, φρόντισαν να γίνει πρόσληψη της σε χρόνο ρεκόρ (τέσσερις μήνες είναι ελάχιστος χρόνος για το διορισμό ιατρού μέσω των συμβούλιο κρίσεων σε μόνιμη θέση κάτι που οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να το γνωρίζουν). Επίσπευση η οποία διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι η Διευθύντρια της ΜΕΘ ήταν η μοναδική υποψήφια για τη συγκεκριμένη θέση.

Περί των κλινών της ΜΕΘ για τις οποίες γίνεται τόση συζήτηση, δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες γιατί οι δια του τύπου εμπλεκόμενοι, είτε αγνοούν την αλήθεια είτε επιλέγουν να μην τη διατυπώσουν.Πιο συγκεκριμένα και μετά την αναστολή της λειτουργίας της ΜΕΘ, όπως αυτή προκλήθηκε το καλοκαίρι του 2021, η ΜΕΘ του νοσοκομείο Αγρινίου επαναλειτούργησε με τέσσερις κλίνες και με την επιστημονική ευθύνη γιατρού από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, όπως προαναφέρθηκε.

Όποιος έχει διαβάσει τον Οργανισμό του νοσοκομείου έστω και μία φορά οφείλει να ξέρει ότι οι κλίνες δεν κατανέμονται σε τμήματα αλλά σε τομείς (Χειρουργικός τομέας 120 κλίνες, Παθολογικός τομέας 100 κλίνεςκλπ), με ευθύνη της διοίκησης να κατανέμει τις κλίνες στα τμήματα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη παροχή υπηρεσιών υγείας και η ασφαλής λειτουργία του νοσοκομείου.

Όσον αφορά στα 12 κρεβάτια τα οποία υπάρχουν στο χώρο που ονομάζεται Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με βάση τα σχέδια της κρατικής κατασκευάστριας εταιρίας ΔΕΠΑΝΟΜ, ήταν κατανεμημένα ως: 7 κλίνες για μονάδα εντατικής θεραπείας ενηλίκων και 5 κλίνες στην Καρδιολογική Μονάδα. Σχεδιασμός λογικός καθώς με βάση την απόφαση του ΚΕΣΥ(Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας) του 2016, για τη λειτουργία της ΜΕΘ απαιτείται ένας ιατρός ανά ενάμιση κρεβάτι, με αποτέλεσμα η δύναμη κλινών την οποία μπορεί να αναπτύξει το νοσοκομείο Αγρινίου σαν ΜΕΘ με τις υπάρχουσες οργανικές θέσεις ιατρών να ανέρχεται στις 7.

Όσον αφορά την διατύπωση για δήθεν λανθασμένη απόφαση στην έναρξη λειτουργίας Μονάδας Εμφραγμάτων έχουμε να απαντήσουμε τα εξής:

Η καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνητότητα στο νομό είναι πολύ αυξημένη με αποτέλεσμα ετησίως να διακομίζονται στα νοσοκομεία Πατρών περισσότερα από 500 οξέα στεφανιαία σύνδρομα τα οποία χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εμφραγμάτων. Η δημιουργία Μονάδας Εμφραγμάτων ήταν πάγιο αίτημα της διεύθυνσης της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αγρινίου από το 2017. Μετά από αποφάσεις όλων των οργάνων του νοσοκομείου (Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας,Επιστημονικό Συμβούλιο και Διοικητικό Συμβούλιο),αποφασίστηκε η λειτουργία Μονάδας Εμφραγμάτων, ώστε να επιτευχθεί η αναβάθμιση των προσφερόμενων από το νοσοκομείο μας υπηρεσιών σε καρδιολογικούς ασθενείς. Με αναλυτική εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας,χωροθετήθηκε ο συγκεκριμένος χώρος ώστε να αποδοθεί σε χρήση για τη δημιουργία Μονάδας Εμφραγμάτων, στην οποία σε διάστημα δύο μηνών έχουν νοσηλευθεί περισσότερο από 50 ασθενείς με θνητότητα μικρότερη από 2%.Συνεπώς, ο συγκεκριμένος σχεδιασμός προσφέρει τα μέγιστα στους καρδιολογικούς ασθενείς του Νομού μας, χρησιμοποιώντας κλίνες που ουδέποτε ανήκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και έτσι έμεναν διαχρονικά αχρησιμοποίητες με ολοκαίνουργια μηχανήματα εκτός λειτουργίας.

ΟιΙσχαιμικές Καρδιακές Παθήσεις παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου ασθενών παγκοσμίως με στατιστική συχνότητα 16%, το ίδιο και στην Ελλάδα, το ίδιο και στην Αιτωλοακαρνανία. Μη μπορώντας να το αγνοήσουμε, πράξαμε το καθήκον μας υπέρ του ασθενούς.Και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, επιτυγχάνοντας τον στόχο μας για την ανάπτυξη ΑιμοδυναμικούΕργαστηρίου συνεργαζόμενοι με θεσμικούς παράγοντες του νόμου, που έχουν δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την στήριξη του συγκεκριμένου εγχειρήματος, σεβόμενοιτις ανάγκες του νόμου.

Όσον αφορά τη διευθύντρια της ΜΕΘ, χωρίς τυπικά να έχει καμία ιδιότητα ως γιατρός του νοσοκομείου διότι επίσημα ανέλαβε από τη Δευτέρα 2/1/2023, έσπευσε εξωθεσμικά χωρίς να έχει καμία ενημέρωση για τα ανωτέρω, να εκφράσει τις οποίες αγωνίες της διακινδυνεύοντας με αυτό τον τρόπο, να συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στους πολίτες.

Η εκάστοτε διοίκηση έχει την ευθύνη για τη διευκόλυνση του ιατρικού έργου για την εξασφάλιση της ασφαλούς νοσηλείας των πολιτών όσο όμως σημαντικό είναι να μεριμνούμε για τα ανωτέρω, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μην κινδυνολογούμε.

Τα μέλη του ΔΣ

Μιχαήλ Σερασκέρης, Πρόεδρος.

Ελένη Φιλιπποπούλου, Αντιπρόεδρος.

Κωνσταντίνος Πατσιαλός, Διοικητικός Διευθυντής.

Γεώργιος Αλμπάνης, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας.

ΝτάσκαρηΓερασιμίδη Ειρήνη, Προϊσταμένη Βιοχημικού, Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο ΔΣ.

Νικόλαος Κότσαλος, Μέλος, Δικηγόρος.

Αρετή Κούρτη, Μέλος, Δικηγόρος.

Χαράλαμπος Ρώσσας, Εκπρόσωπος των Ιατρών στο ΔΣ του Νοσοκομείου

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...