Μάι   Ιούνιος 2024   Ιούλ

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Julianna Walker Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Δευτέρα, 01 Απρίλιος 2013 19:16

maniathsΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ


ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟΝ Ρ/Σ  «REAL»
ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ


Κ. ΜΑΚΡΗ: Να καλημερίσουμε τον κ. Γιάννη Μανιάτη, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
  Καλό μεσημέρι κ. Μανιάτη.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Γεια σας και καλό μήνα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Μακάρι να είναι καλός μήνας αυτός που ακολουθεί γιατί είναι και δύσκολος μήνας και αυτός. Την Τετάρτη έχουμε τη σύσκεψη των αρχηγών. Τα πράγματα εξελίσσονται λίγο περίεργα με την έννοια ότι η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή του χαρατσιού, η ΔΗΜΑΡ λέει ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσει. Θέλω να μου πείτε τι θα κάνετε εσείς.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί το ειδικό τέλος ακινήτων και το 2013, είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση να βρει εναλλακτικό τρόπο, φαίνεται ότι δεν είναι έτοιμη, έπρεπε να είναι  έτοιμο το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να σας διευκρινίσω ότι συμμετέχουμε ως εταίροι σε μια τρικομματική κυβέρνηση. Κανένας δε μπορεί να κρυφτεί πίσω από οποιονδήποτε άλλον.
  Άρα, όποια απόφαση παρθεί, η απόφαση θα στηριχθεί και εφαρμοστεί και από τα τρία κόμματα. Αυτό πρέπει να είναι σαφές προς κάθε κατεύθυνση.  Ασφαλώς αντιλαμβάνεστε ότι την τελική απόφαση θα την πάρουν οι τρεις αρχηγοί. Γιατί έγινε και το μείζον θέμα της ουσίας και του συμβολισμού, αλλά και τα ελάσσονα θέματα που είναι πώς πρακτικά θα εφαρμοστεί. Όμως, σε κάθε περίπτωση κανένας δε μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη βεβαιότητα, ή την παρελθούσα βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει όλα τα μέτρα. Όλοι θα βρεθούμε ενώπιον των ευθυνών μας.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Δηλαδή αν το μεταφράζω σωστά αυτό που λέτε είναι ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί ό,τι είχε συμβεί προηγούμενες φορές για παράδειγμα, όταν ψήφιζε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ  και η ΔΗΜΑΡ δήλωνε «παρών». Αυτή τη φορά ή όλοι ή κανένας.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Απολύτως έτσι, όπως το λέτε. Εμείς δε θα σηκώσουμε βάρη που δε μας αναλογούν, προκειμένου να προστατευθούν κάποιοι άλλοι. Όλοι όμως συμμετέχουμε εξίσου στις πολιτικές ευθύνες. Τα βάρη είτε των παλαιότερων είτε των σημερινών επιλογών, τ’ αναλαμβάνουμε όλοι. Αυτό απαιτεί η πολιτική δικαιοσύνη, η συγκυρία και η ιστορικότητα των στιγμών που περνάει η ελληνική κοινωνία.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Για παράδειγμα, ακόμα και προχθές το σχέδιο «Αθηνά» για τη συνένωση των Πανεπιστημίων, εσείς ψηφίσατε έστω με ελάχιστες απώλειες Βουλευτών και η ΔΗΜΑΡ δεν ψήφισε καθόλου. Θεωρείτε ότι αυτό αφορά και ήσσονος σημασίας ζητήματα ή μιλάτε μόνο για τις μνημονιακές διατάξεις;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα σας πω κάτι που βάζει όλη τη συζήτησή μας σ’ ένα συνολικότερο πλαίσιο. Εμείς θέλουμε με το που θα τελειώσει η επίσκεψη της τρόικας να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση, συνολικά οι τρεις αρχηγοί αλλά και όλοι όσοι συμμετέχουμε στο πολιτικό γίγνεσθαι, με ποιον τρόπο θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα σε μια προοπτική να έχουμε κυβέρνηση 4ετίας. Αυτό έχει δυο βασικές προϋποθέσεις: Η πρώτη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένα σαφές επικαιροποιημένο πλαίσιο ανάπτυξης, πλαίσιο προγραμματικής σύγκλησης των τριών κομμάτων και η δεύτερη βασική προϋπόθεση, ο δεύτερος πυλώνας είναι ότι όλοι συμμετέχουμε εξίσου και στα θετικά και στ’ αρνητικά της κυβέρνησης.
  Άρα η απάντησή μου στο ερώτημά σας είναι ότι δεν πρόκειται  να επαναληφθεί αυτό που έχει γίνει δυστυχώς και το έχουμε ανεχθεί ως ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν αρκετές φορές: ένας εταίρος να ψηφίζει «παρών» ή να απέχει και εμείς να συμμετέχουμε και να παίρνουμε τα βάρη.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Τώρα μιλήσατε για δυο ζητήματα στα οποία θα ερχόμουν αλλά αφού τα βάλατε εσείς πάμε να τα δούμε ένα-ένα. Μιλάτε για επικαιροποίηση κατ' αρχήν της προγραμματικής κυβερνητικής συμφωνίας. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες μιας τέτοιας επικαιροποίησης κατά τη γνώμη σας;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι κάνουμε με τα ζητήματα της μεταρρύθμισης στη Δημόσια Διοίκηση, ν’ αποσαφηνισθεί τι γίνεται με τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ήδη έχουν προβλήματα οι δόσεις.
  Τρίτον, πώς προχωρούμε σε ζητήματα όπως οι ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Τέταρτον κι αν θέλετε θα το έβαζα και πρώτο αυτό, η υλοποίηση της πρότασης που έχουμε καταθέσει για την πάταξη της ανεργίας για τη διαμόρφωση ενός κουμπαρά που θα πάρει χρήματα από τα τομεακά προγράμματα και θα τα δώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ένα κονδύλι της τάξης του 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να στηριχθούν οι υφιστάμενες 500.000 θέσεις εργασίας  και  να δημιουργηθούν άλλες 200.000 νέες θέσεις εργασίας.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ναι, αλλά τα πρώτα που μου είπατε για φορολογικές υποχρεώσεις στη ρύθμιση υπερχρεωμένων νοικοκυριών κτλ., αυτά θα κλείσουν με τη διαπραγμάτευση που θα γίνει με την τρόικα. Το πώς θα κλείσουν θα τα δούμε. Αλλά αυτά θα κλείσουν, δε νομίζω ότι εννοείτε ότι η επικαιροποίηση του προγράμματος είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν από κοινού με την τρόικα.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι ασφαλώς, αλλά είναι ζητήματα τα οποία έτσι κι αλλιώς θ’ απασχολούν την ελληνική κοινωνία και το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα το ζήτημα των ρυθμίσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι η μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση, η εφαρμογή της κινητικότητας κι όλα αυτά, δεν είναι απλώς αποφάσεις που παίρνονται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Πολύ σπουδαιότερο από τη θεσμοθέτηση, ή τη λήψη της όποιας απόφασης έχει η εφαρμογή της απόφασης.
  Και η εφαρμογή της απόφασης όπως αντιλαμβάνεστε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τραβάει μήνες και ίσως και χρόνια.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Αυτή η επικαιροποίηση λοιπόν θα αφορά συγκεκριμένες φάσεις του κυβερνητικού έργου. Σ’ ένα δεύτερο βαθμό θα αφορά και τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης; Γιατί διαβάζοντας την άτυπη ενημέρωση για παράδειγμα χτες, αυτό το οποίο είδα ήταν ότι εκφράσατε πολύ έντονη δυσαρέσκεια για μονομερείς πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση, αιφνιδιασμούς και είναι λέξεις που εσείς χαρακτηριστικά χρησιμοποιείτε.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Και είναι επιεικής μερικές φορές διότι πρέπει να σας πω ότι όσοι είμαστε μέσα στη Βουλή βιώνουμε ορισμένες φορές πράγματα τα οποία είναι έξω από κάθε καλώς εννοούμενη κυβερνητική συνεργασία μιας κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης τριών κομμάτων. Δε γίνεται να κατατίθενται τροπολογίες 30 σελίδων την Παρασκευή το βράδυ και να έρχονται απευθείας στην Ολομέλεια χωρίς  συζήτηση στις Επιτροπές.
  Εμείς το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό, το έχουμε πει πολλές φορές. Θεωρώ πως έχουμε δείξει την ανοχή μας στην κρισιμότητα των στιγμών, αλλά πρώτον, αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής, δε μπορεί πια να γίνει ανεκτό αυτό το σύστημα το οποίο λειτουργεί μέχρι τώρα με τις τροπολογίες των Υπουργών, χωρίς να έχει προϋπάρξει οποιαδήποτε  συζήτηση είτε με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, είτε και με τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ.
  Το δεύτερο, που έχει πια να κάνει με τη λειτουργία της ίδιας της κυβέρνησης, είναι σαφές ότι εμείς επιδιώκουμε μια φυσιολογική λειτουργία και λήψη αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, επιδιώκουμε ασφαλώς μια πιο θεσμική και συχνότερη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών οι οποίοι με το αίσθημα ευθύνης που τους διακρίνει βάζουν τα μεγάλα ζητήματα και σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι έχει  περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να μπορούμε να κάνουμε αξιολόγηση και πολιτικών και προσώπων.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Άρα μιλάτε πια γι’ ανασχηματισμό σαφέστατα και ανοιχτά.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Επαναλαμβάνω, γιατί το ζήτημα του ανασχηματισμού, θεσμικά είναι σκόπιμο να το χρησιμοποιεί μόνο ο Πρωθυπουργός και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί, θεωρώ ότι είναι η ώρα ν’ αξιολογηθούν κυρίως πολιτικές αλλά και πρόσωπα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ο κ. Βενιζέλος το έβαλε κατ' αρχήν στο τραπέζι, αλλά και το ΠΑΣΟΚ το συνεχίζει, λέει ότι πρέπει τώρα ν’ αξιολογηθούν τα πρόσωπα. Άρα μιλάτε σαφέστατα ότι μόλις φύγει η τρόικα πρέπει να γίνει ανασχηματισμός.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δείτε, είναι άκομψο ένας Βουλευτής να δίνει οδηγίες σε τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Εγώ θέλω πάντα να σέβομαι το ρόλο και του Πρωθυπουργού της χώρας και των δυο αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Όμως θα σας πω κάτι: Πιστεύω βαθιά ως απλός πολίτης..
Κ. ΜΑΚΡΗ: Μισό λεπτό κ. Μανιάτη, πώς θα γίνει αυτός ο ανασχηματισμός; Ας πούμε ο κ. Κουβέλη λέει «στηρίζω τον κ. Μανιτάκη και τον κ. Ρουπακιώτη και δεν τους αλλάζω». Με τι εχέγγυα ξεκινά αυτός ο ανασχηματισμός;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα ήθελα αυτή την ερώτηση να την απευθύνετε σε κάποιον από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Εγώ δε θέλω να εμπλακώ σ’ αυτό. Θεωρώ πως είναι επαρκές να πω ότι ήρθε η ώρα ν’ αξιολογηθούν κυρίως πολιτικές αλλά και πρόσωπα. Και το δεύτερο, επιτρέψτε μου να το τονίσω αυτό, θεωρώ πως εδώ που βρισκόμαστε σε αυτό το πολύ κρίσιμο σημείο, έχοντας πίσω μας μια οδυνηρή εμπειρία της ελληνικής περιπέτειας και μια τραγική εμπειρία του δράματος που ζει η Κύπρος, έχουμε ιστορική υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία και στους πολίτες, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, όλες μας τις δυνάμεις, τα καλύτερα στελέχη μας, προκειμένου η κυβέρνηση αυτή να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο στο συντομότερο χρονικό διάστημα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση με τις διαφωνίες τις οποίες υπάρχουν κινδυνεύει κ. Μανιάτη;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι. Νομίζω ότι υπάρχει η πολιτική ωριμότητα απ’ όλες τις πλευρές, ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα και να ενισχυθούν όλα όσα γίνονται με αίσθημα ευθύνης αρκετές φορές.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Κι ένα τελευταίο ερώτημα το οποίο βλέπω ότι μου έχουν στείλει αρκετοί ακροατές και δε μπορώ να μη σας το κάνω: Γιατί πήραν λέει τα κόμματα 11 εκατομμύρια ενίσχυση;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Αυτός είναι ο θεσμικός τρόπος λειτουργίας των κομμάτων. Αντιλαμβάνομαι απολύτως το ερώτημα, επιθυμητό θα ήταν να υπάρχει μια διαφορετική οικονομική συγκυρία. Θέλω όμως να θυμίσω ότι τα κόμματα είναι βασικοί πυλώνες της δημοκρατίας και ενώ έχουμε κάθε λόγο και οφείλουμε να ελέγχουμε απολύτως τα οικονομικά των κομμάτων, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πάμε στο άλλο άκρο, να ζητήσουμε την κατάργηση των κομμάτων. Και προτιμώ τα κόμματα να έχουν διαφανείς πόρους που να ελέγχονται από τη Βουλή των Ελλήνων, παρά να έχουν αδιαφανείς πόρους. 
Κ. ΜΑΚΡΗ: Όλοι το θέλουμε αυτό αλλά το θέμα είναι και τι πόρους έχουν τα κόμματα και πόσο τους πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος, αν γίνονται σπατάλες, αν δε γίνονται, αν χρωστάνε ή δε χρωστάνε, αν είναι τα ίδια υπερχρεωμένες επιχειρήσεις..
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Είναι πολύ σωστό αυτό που θίγετε. Νομίζω ότι στην εποχή της φενάκης και της επίπλαστης ευημερίας που ζούσαμε τα προηγούμενα χρόνια, είχε εγκλωβιστεί και το πολιτικό σύστημα της χώρας. Ήρθε η ώρα που πρέπει όλοι να σταθούμε μπροστά στον ιστορικό μας καθρέφτη, να πούμε λόγια ειλικρίνειας. Ουσιαστικά όμως στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να είμαστε όλοι βέβαιοι ότι στηρίζουμε το βασικό πυλώνα της δημοκρατίας που είναι η Βουλή των Ελλήνων και ασφαλώς τα κόμματα που συναποτελούν τη Βουλή των Ελλήνων .
Κ. ΜΑΚΡΗ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνομιλία. Καλό μεσημέρι.


 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...