°F | °C
invalid location provided
Πρόγραμμα – μαμούθ για την καταπολέμηση της ανεργίας μέσω των δήμων
Τρίτη, 25 Οκτώβριος 2011 05:00

 

Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, εκτός από τις περικοπές στους μισθούς  ergaκαι την εργασιακή εφεδρεία ξεκινάει κι ένα πρόγραμμα-μαμούθ για την καταπολέμηση της ανεργίας μέσω των δήμων. Πρόκειται για το γνωστό σχέδιο για προσλήψεις 120.000 ανέργων από τους δήμους σε βάθος τριετίας για τις ανάγκες έργων που εκτελούνται με αυτεπιστασία εκπόνησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και έγινε νόμος του κράτους με το πολυνομοσχέδιο.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση είχε κατατεθεί σε συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής τον περασμένο Αύγουστο από τον υπουργό Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη και βασίστηκε σε παλαιότερη ιδέα του υφυπουργού Πάρι Κουκουλόπουλου όταν ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ είχε προτείνει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων αυτεπιστασίας με πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είχε λάβει την έγκριση από τακτικό συνέδριο των εκπροσώπων των ΟΤΑ. Ο ίδιος ο κ. Κουκουλόπουλος έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμφωνία της προηγούμενης διοίκησης της ΚΕΔΚΕ, ενώ αναμένεται το ίδιο να γίνει και με το νέο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ είναι οι πρώτες προσλήψεις είναι να γίνουν από την 1η Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή δήμων που είχαν εκπονήσει και παλαιότερα προγράμματα αυτεπιστασίας και στη συνέχεια να επεκταθεί και στους υπόλοιπους δήμους της χώρας, ώστε εντός του 2012 οι προσλήψεις μέσω αυτεπιστασίας να φτάσουν τις 40.000.  Μάλιστα, σύμφωνα με υπολογισμούς η υλοποίηση του τριετούς (2012-14) προγράμματος της αυτεπιστασίας θα μπορούσε να δώσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% ετησίως.

 

Ενεργός ο ρόλος ΑΣΕΠ και ΟΑΕΔ

Υπενθυμίζεται ότι με τη σχετική ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους δήμους, συνδέσμους και τα ΝΠΔΔ τους να προσλαμβάνουν με απλή απόφαση δημάρχου ή των προέδρων να προσλαμβάνουν ανέργους κυρίως για ειδικότητες εργατών και οικοδόμων, χωρίς να απαιτείται η έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής για την εκτέλεση μικρών αναπτυξιακών έργων ( για παράδειγμα συντήρηση και επισκευή δικτύων ύδρευσης - αποχέτευσης, αποκατάσταση ΧΑΔΑ, εμπλουτισμός υδροφόρου ορίζοντα -δημιουργία μικρών και ευέλικτων φραγμάτων που συγκρατούν το νερό και εμπλουτίζουν τους υδροφόρους ορίζοντες-, πρόληψη και αποκατάσταση φυσικών καταστροφών -αποψίλωση, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, εκεί που δεν μπορεί να γένει φυσική αναγέννηση, αναδασώσεις-, συντήρηση επισκευή κοινωνικών υποδομών -βρεφονηπιακοί σταθμοί, αθλητικά κέντρα-, συντήρηση επισκευή κοινόχρηστων χώρων πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, πεζόδρομοι, πεζοδρόμια) με ανώτατο χρόνος εργασίας τις 135 ημέρες ετησίως.

Όπως προβλέπει η σχετική ρύθμιση η επιλογή του προσωπικού αυτού γίνεται, μετά από αίτημα του δημάρχου ή προέδρου προς τον οικείο ΟΑΕΔ και η πρόσληψη γίνεται υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ  και με βάση Κυλιόμενο Πίνακα Κατάταξης  ετήσιας διάρκειας με βάση τα εξής ιδίως κριτήρια: α) το χρονικό διάστημα της συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας όπως αποτυπώνεται στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, β) την ηλικία, με πρόβλεψη για αυξημένη μοριοδότηση σε νέους έως 29 ετών και ανέργους άνω των 55 ετών, γ) την οικογενειακή κατάσταση και δ) την ανεργία του/της συζύγου. Κάθε υποψήφιος με την αίτησή του δηλώνει υποχρεωτικώς την ειδικότητά του, τα προσόντα και τα κριτήρια που διαθέτει και αποδεικνύει, καθώς και μέχρι τρεις φορείς στους οποίους επιθυμεί να προσληφθεί.

 

Στα 625 ευρώ ο μισθός

Προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα αυτεπιστασίας με τη σύμφωνη γνώμη των δήμων θα δεσμευθούν για μία 25ετια τα έσοδα από τον φόρο ζύθου, τέλη διαφήμισης και ΤΑΠ, που το 2010 ξεπέρασαν τα 128 εκ. ευρώ και κατανεμήθηκαν με βάση τον επίσημο πληθυσμό των δήμων. Τα χρήματα αυτά θα αποτελέσουν την εγγύηση για δάνειο ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την οποία θα ξεκινήσουν επαφές τις επόμενες εβδομάδες.  Αναφορικά με τις αμοιβές και τις ασφαλιστικές εισφορές  που αναμένεται να φτάσουν τα 625 ευρώ και τα 320 ευρώ το μήνα αντίστοιχα ανά εργαζόμενο, θα καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ. Οι αμοιβές από ευρωπαϊκά κονδύλια του Κοινωνικού Ταμείου και οι ασφαλιστικές εισφορές από κονδύλια του ίδιου του οργανισμού.

aftodioikisi.gr

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...