°F | °C
invalid location provided
Η χελώνα που… «προστατεύουμε»
Πέμπτη, 28 Ιούλιος 2011 05:00

SOS εκπέμπει ο φορέας διαχείρισης υγροτόπων για τις χελώνες του Αμβρακικού

Σε νεκροταφείο χελωνών τείνει να μετατραπεί ο Αμβρακικός Κόλπος αφού από την αρχή του έτους τουλάχιστον 20 χελώνες καρέτα-καρέτα έχουν βρεθεί νεκρές.
Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο φορέας διαχείρισης υγρότοπων για το θάνατο τόσο πολλών χελωνών στον Αμβρακικό, που αποτελεί σημαντική περιοχή διατροφής για τις απειλούμενες θαλάσσιες χελώνες Καρέτα-Καρέτα. Σε επιστολή του, αναφέρει τα εξής:

«Στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού συναντάμε ποικιλόμορφα και περίπλοκα οικοσυστήματα που στηρίζουν τη ζωή πολλών σπάνιων ειδών και τη δημιουργία ιδιαίτερων οικοτόπων. Ο Αμβρακικός Κόλπος και οι Υγρότοποι γύρω του συνθέτουν ένα ενιαίο οικοσύστημα που αντιστέκεται σε πείσμα των πιέσεων που δέχεται. Ένα οικοσύστημα που βάλλεται από την κλιματική αλλαγή και από ανθρωπογενείς πιέσεις, παρόλα αυτά αντιδρά ακόμα πρxelonaοκειμένου να εξισορροπήσει τις αλλαγές αυτές. Ο μεγάλος πλούτος του Αμβρακικού φαίνεται ιδιαίτερα από τα ρινοδέλφινα και τις θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta που συνεχίζουν να διαβιούν σε αυτόν και είναι είδη σπάνια, όπως και τα υδρόβια πτηνά.

Σχετικά με τη θαλάσσια χελώνα, ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μάρτυρας μιας μακριάς λίστας νεκρών χελωνών, τις οποίες καταγράφει ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες, διερευνά τα αίτια θανάτου και συνδράμει στην ασφαλή απομάκρυνσή τους. Οι καταγραφές αυτές δείχνουν να αυξάνονται ανησυχητικά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο για το 2011 έχουν καταγραφεί ήδη πάνω από 20 νεκρές χελώνες, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλές από αυτές πλέουν νεκρές μέχρι να παρασυρθούν σε κάποια όχθη από τα θαλάσσια ρεύματα και να γίνουν αντιληπτές από τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης.

Είναι γνωστό ότι οι χελώνες μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχαν αρκετές θέσεις ωοτοκίας εντός του Αμβρακικού Κόλπου, ενώ πλέον με τις παρεμβάσεις του ανθρώπου τα κατάλληλα ενδιαιτήματα έχουν πλέον υποβαθμιστεί και οι χελώνες δεν τα προτιμούν. Καλό είναι όμως να γνωρίζουμε ότι η χελώνα Caretta caretta διατηρεί ακόμα κάποια σημαντικά πεδία τροφοληψίας, τα οποία είναι κρίσιμο να διατηρηθούν. Εξάλλου δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η θαλάσσια χελώνα αποτελεί το μεγαλύτερο εχθρό των μεδουσών, οι πληθυσμοί των οποίων παρουσιάζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια.

Για να μπορέσουμε να την προστατέψουμε αρκεί να αναφέρουμε ότι η συνηθέστερη αιτία θανάτου των χελωνών είναι ο πνιγμός από αλιευτικά εργαλεία ή από σκουπίδια νάυλον. Τα πλαστικά σκουπίδια στις θάλασσες αποτελούν δυστυχώς χαρακτηριστικό του σύγχρονου ανθρώπινου «πολιτισμού» και απαιτείται μακροχρόνια συλλογική προσπάθεια για την απομάκρυνσή τους από τις ακτές. Επιπρόσθετα, οι αλιείς με τη συνεχή παρουσία τους μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική προστασία των χελωνών, είτε συμβάλλοντας στην ασφαλή απελευθέρωσή τους από τα αλιευτικά εργαλεία, είτε με τη διάσωση των τραυματισμένων ατόμων και την έγκαιρη ενημέρωση των υπηρεσιών για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Κάνοντας αυτή την άχαρη καταγραφή των νεκρών χελωνών ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, βρίσκεται συχνά στη δυσάρεστη θέση να καταγράφει περιπτώσεις χελωνών που έχουν κατακρεουργηθεί. Σε μια πρόσφατη περίπτωση η νεκρή χελώνα φαίνεται να κακοποιήθηκε βάναυσα, όπως φαίνεται και από τη σχετική φωτογραφία. Η εξέλιξη αυτή μας λυπεί ιδιαίτερα, καθώς φαίνεται ότι οι χρήστες της περιοχής δεν είναι καλά ενημερωμένοι για τις αξίες της φύσης και τις υπηρεσίες της. Και ενώ έχουμε κοντά μας όλα τα προνόμια της Φύσης, προσπαθούμε με κάθε τρόπο, να την μεταχειριστούμε στα μέτρα μας. Με τη συστηματική ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των πολιτών και των χρηστών στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού, ελπίζουμε να μπει ένα φρένο σε αυτές τις ειδεχθείς τακτικές».

 

Με εκτίμηση,

Η Βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης

Υγροτόπων Αμβρακικού

Μαρία Κατσικάτσου

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...