°F | °C
invalid location provided
«Γραμμή Ζωής»

Ο εθελοντής φύλακας προστάτης των ηλικιωμένων

   Φύλακας άγγελος για τους ηλικιωμένους είναι το μοναδικό Κοινωφελές Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Γραμμή Ζωής», φορέας - προστάτης της ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας, η οποία πλήττεται με επιβαρύνσεις κάθε είδους. Έχει, άλλωστε, διαπιστωθεί πως σε καιρούς οικονομικής κρίσης με συνέπειες την ψυχική και ηθική κατάπτωση και εξαθλίωση, τα βέβαια θύματα είναι οι ηλικιωμένοι.
    Ίσως η φετινή Ημέρα Εθελοντισμού, που εορτάστηκε την Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου ανά τον κόσμο, αποτελέσει για πολλούς, αφετηρία νέας στάσης ζωgrammhής με άξονα τον ανθρωπισμό. Εξάλλου, η έννοιά του είναι σχεδόν ταυτόσημη με όσα πρεσβεύει ο εθελοντισμός, ο οποίος δεν έχει όρια και περιορισμούς, είναι ποικιλόμορφος και διαχρονικός, ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και την ενεργό συμμετοχή, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή. Άλλωστε, η κοινωνική αφύπνιση με ανθρωποκεντρική στόχευση αποτελεί επιτακτική ανάγκη του αξιακού συστήματος που οφείλουμε να διαφυλάξουμε.
    Το πρόγραμμα του «εθελοντή γείτονα» της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Γραμμή Ζωής», η οποία παρέχει ένα καλά οργανωμένο δίχτυ προστασίας προς τους ηλικιωμένους, αποτελεί πολύ καλή ευκαιρία δραστηριοποίησης για τον καθένα. Σε αυτό το πρόγραμμα, όπου συμμετέχουν ήδη 75 «εθελοντές γείτονες», μπορεί ο καθένας να αφιερώσει όποτε και εάν χρειαστεί περίσσευμα του ελεύθερου χρόνου του στον παππού, ή τη γιαγιά της γειτονιάς του, που ενδεχομένως, βρίσκεται σε ανάγκη. Βεβαίως, θα προηγηθεί λεπτομερής εξέταση και κατάλληλη εκπαίδευση από το προσωπικό της Γραμμής πριν διαπιστωθεί ότι ταιριάζει και η ψυχολογία του με τον ηλικιωμένο που θα αναλάβει.
    Η οργάνωση προσφέρει μία ουσιαστική πρόταση για τους ηλικιωμένους και τις οικογένειές τους, μέσω της δωρεάν 24ωρης υπηρεσίας κόκκινο κουμπί (Τηλεειδοποίηση). Κάθε φορά που η ζωή ενός ηλικιωμένου μπαίνει σε κίνδυνο, με το πάτημα του κουμπιού, που βρίσκεται στο χέρι ή τον λαιμό του, κατάλληλα εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό της ΜΚΟ «Γραμμή Ζωής» φροντίζει να στείλει άμεσα την αναγκαία βοήθεια. Παράλληλα, παρέχει 24 ώρες το 24ωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου ψυχολογική υποστήριξη και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως υπενθύμιση φαρμάκων, ιατρικά ραντεβού, γενικές πληροφορίες και ενημέρωση.
    Με το μήνυμά της «Για τους ηλικιωμένους, που προτιμούν να μένουν μόνοι, υπάρχει το κόκκινο κουμπί», η οργάνωση παροτρύνει το κοινό (κυρίως εταιρίες, φορείς κ.α.) να γίνει ανάδοχος σε έναν παππού ή μια γιαγιά, προσφέροντάς του αυτό το δώρο ζωής. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Υιοθεσία Ηλικιωμένων», ο ανάδοχος μπορεί να επιλέξει τον ηλικιωμένο, που ενδεχομένως είναι κάποιο συγγενικό ή φιλικό του πρόσωπο, παρέχοντάς του τη δυνατότητα να βελτιώσει άμεσα και με ουσιαστικό τρόπο τη ζωή του.
    «Η περιθωριοποίηση δεν έχει και μεγάλη σχέση με την περηφάνια, που όλοι θα θέλαμε για τα γηρατειά», υπογραμμίζει ο 54χρονος τεχνολόγος βιοϊατρικής, πρόεδρος της Οργάνωσης, Γεράσιμος Κουρούκλης, και προσθέτει: «Δυστυχώς, σήμερα, παρότι οι ηλικιωμένοι αποτελούν μία από τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και σύμφωνα με έρευνα είναι οι φτωχότεροι όλων, βρίσκονται στο περιθώριο. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι ένας στους τρεις ανθρώπους άνω των 60 ετών υποφέρει από μοναξιά. Έως το 2050, ο αριθμός των ηλικιωμένων στην Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 240%. Στην Ελλάδα, που κατέχει την πρωτιά και στη γήρανση, οι ηλικιωμένοι αποτελούν σήμερα το 23% του πληθυσμού και το 2050 το 45%».

    «Επιπλέον, είναι γνωστό -συνεχίζει ο κ. Κουρούκλης- ότι την οικονομική χρεοκοπία ακολουθεί η ηθική, με διαρκώς αυξανόμενα θύματα κακοποίησης και εξαπάτησης τους μοναχικούς και ανήμπορους ηλικιωμένους, τους οποίους η σύγχρονη "δυτική κοινωνία των δικαιωμάτων", πετά σαν σκουπίδια. Τραγική καταγραφή του φαινόμενου, οι 15 εγκαταλειμμένοι, εξαθλιωμένοι ηλικιωμένοι, που άφησε ένα άσπρο "βαν" στους δρόμους της Αθήνας, για να τους περιμαζέψει ο δήμος».
    Η «Γραμμή Ζωής» είναι το μόνο Κοινωφελές Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο στην Ελλάδα, το οποίο δραστηριοποιείται για πρακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι. Ιδρύθηκε το 2006 από μία ομάδα ανθρώπων με επιστημονική γνώση και εμπειρία στον χώρο της κοινωνικής μέριμνας, της σωματικής και ψυχικής υγείας, ευαισθητοποιημένους από τα υπάρχοντα προβλήματα στην οργανωμένη και ουσιαστική στήριξη των ηλικιωμένων.
    Όραμα της Οργάνωσης είναι ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η υποστήριξη προγραμμάτων δράσης για την παροχή δωρεάν υπηρεσιών φροντίδας, προστασίας και ασφάλειας στους ηλικιωμένους, με στόχο την αξιοπρεπή τους διαβίωση και την εξασφάλιση ποιότητας ζωής, ανεξάρτητα από την οικονομική, ή την οικογενειακή τους κατάσταση.
    Η Γραμμή Ζωής πρωτοπορεί παγκοσμίως και είναι το μόνον σωματείο, το οποίο παρέχει την υπηρεσία δωρεάν στους ηλικιωμένους. Έως σήμερα, έχει παραδώσει δωρεάν 602 συσκευές Τηλεειδοποίησης με την οικονομική υποστήριξη εταιριών, ιδρυμάτων και απλών ιδιωτών, ενώ η λίστα αναμονής των ενδιαφερόμενων υπερβαίνει τους 3.000 ηλικιωμένους.
    Η διαφορά του Σωματείου από άλλες οργανώσεις είναι η ενεργός δράση του στην Ελλάδα, στο πλευρό των ηλικιωμένων, με τη δωρεάν διάθεση συσκευών Τηλεειδοποίησης, την παροχή ψυχο-κοινωνικής συμβουλευτικής, τη σύσταση Πανελλήνιας Τράπεζας Αίματος για την Τρίτη Ηλικία και τη δημιουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης.
    «Το αμέσως επόμενο βήμα της οργάνωσης είναι η λειτουργία του προγράμματος Silver Alert, προκειμένου να υπάρχει άμεση, έγκαιρη και λεπτομερής ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων», καταλήγει ο κ. Κουρούκλης και διευκρινίζει: «Το Silver Alert είναι ένα σύστημα άμεσης και έγκαιρης δημόσιας κοινοποίησης και μετάδοσης πληροφοριών που αφορούν την εξαφάνιση ηλικιωμένων, οι οποίοι πάσχουν από τη Νόσο Alzheimer, άνοια, ή άλλες διανοητικές και ψυχικές παθήσεις».

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...