°F | °C
invalid location provided
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΣΜΥΡΝΗ ΑΙΩΝΙΑ»
Τρίτη, 06 Σεπτέμβριος 2022 17:55

  

XORODIA.jpg-2Στις 10 και 11 στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Η  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΣΜΥΡΝΗ ΑΙΩΝΙΑ»

ΜΕ 3 0ΡΧΗΣΤΡΕΣ ΚΑΙ

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ     ΤΟY ΕΡΓΟY «ΜΝΗΜΕΣ» ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ

(Οδοιπορικό στη Συλλογική Μνήμη και την Πολιτιστική Ταυτότητα από τον Σείκιλο της Αρχαίας Ιωνίας έως σήμερα).

Συμμετέχοντας στην επέτειο μνήμης για τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού» το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2022 στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, θα παρουσιάσει την παράσταση – συναυλία: «ΣΜΥΡΝΗ ΑΙΩΝΙΑ» (Οδοιπορικό στη Συλλογική Μνήμη και την Πολιτιστική Ταυτότητα από τον Σείκιλο της Αρχαίας Ιωνίας έως σήμερα).

Πρόκειται για έναν συνδυασμό αυθεντικής παραδοσιακής μουσικής της Μικράς Ασίας, από τις ημέρες της χαράς και της ευδαιμονίας μέχρι τις ημέρες του ξεριζωμού, ρεμπέτικη-λαϊκή όπως αυτή εξελίχθηκε στη Μητροπολιτική Ελλάδα, καθώς και σύγχρονη μουσική σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση μετά από παραγγελία στον Συνθέτη  και Πανεπιστημιακό καθηγητή του Α.Π.Θ. Χρήστο Σαμαρά. σε κείμενα Ηλία Βενέζη που θα διευθύνει ο Νίκος Ευθυμιάδης.

Η Πολιτιστική ταυτότητα θα αποτυπωθεί με τον συνδυασμό – συνύπαρξη μουσικοχορευτικών δρωμένων, αφήγησης με βιωματικά κείμενα επωνύμων συγγραφέων(Ηλία Βενέζη, κ.α.), αλλά και καθημερινών ανθρώπων. Επίσης θα υπάρχει προβολή επιλεγμένου φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού σε γιγαντοοθόνη καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Θα παρουσιαστούν επίσης, στο πίσω μέρος της σκηνής, σε απεικονίσεις οι πιο χαρακτηριστικές εικόνες της Μικρασιατικής Καταστροφής, γνωστές ή λιγότερο γνωστές. Ειδικότερα, τόσο στα κείμενα που θα παρουσιασθούν όσο και στην οπτικοακουστική απεικόνιση, θα αποτυπωθεί ένα οδοιπορικό από τη νοσταλγία για τις χαμένες πατρίδες μέχρι τις φρικαλεότητες και λεηλασίες των Οθωμανών και τον βίαιο εκπατρισμό των Ελλήνων. Μικρασιατικά ακούσματα θα συνοδεύουν τον Λόγο και την Εικόνα, έχοντας ως κοινό παρονομαστή το μοιρολόι και τον θρήνο.

Συνυπάρχουν τρείς (3) διαφορετικές ορχήστρες, η αυθεντική παραδοσιακή της Σμύρνης, η Ρεμπέτικη-Λαϊκή στην εξέλιξή της στην Μητροπολιτική Ελλάδα, καθώς και η Κλασική Συμφωνική Ορχήστρα για την καντάτα, σε πρώτη Παγκόσμια Εκτέλεση, του έργου «ΜΝΗΜΕΣ» για αφηγητή, Σοπράνο, Χορωδία, Κρουστά και Ορχήστρα Εγχόρδων του Χρήστου Σαμαρά που θα ερμηνεύσει ο Νίκος Ευθυμιάδης.

Aφηγητής είναι ο ηθοποιός Γιάννης Στόλλας, σολίστ είναι η υψίφωνος Ελένη Δανάη   και συμμετέχουν η” Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία” του Διεθνούς   Φεστιβάλ Καρδίτσας.

Επίσης συμμετέχουν η Χορωδία των Φίλων της Μουσικής Καβάλας υπό την διεύθυνση της Μαρίας Σγουρίδου , τα χορευτικά των Μικρασιατικών Συλλόγων Καβάλας(Χοροδιδάσκαλος Γιώργος Καραγεωργίου), Δράμας(Χοροδιδάσκαλος Μανώλης Μπαλαντινάκης) και Λαογραφικό Κέντρο Παλαμά Καρδίτσας(Χοροδιδασκάλα η Σοφία Τζέλλα) και μουσικοί(Καθηγητές και σπουδαστές) του Μουσικού Σχολείου Καβάλας.

Τις ορχήστρες (Παραδοσιακή , Λαϊκή, Κλασσική ) του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας πλαισιώνουν μουσικοί της Καβάλας και της Δράμας. Επίσης συμμετέχουν χορωδοί,   μουσικοί και χορευτές της Θεσσαλίας.

Την εκδήλωση παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της όλης παράστασης έχει ο Νίκος Ευθυμιάδης.

Από την έρευνα δεν προκύπτει να υφίσταται, έως σήμερα, έργο σύγχρονου λόγιου Έλληνα Συνθέτη για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πρόκειται για το πρώτο έργο που καταγράφεται στην Παγκόσμια Μουσική Φιλολογία αυτό που θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Περίπου διακόσιοι (200)εκτελεστές , μουσικοί, χορωδοί, , σολίστ, ηθοποιός, χορευτές με παραδοσιακές στολές της Μικράς Ασίας θα συμπράξουν υπό τους ήχους των ορχηστρών.

Στην παράσταση-συναυλία, η παραδοσιακή μουσική θα αποδοθεί με κλασικά παραδοσιακά όργανα της εποχής (παραδοσιακό βιολί, λαούτο, ούτι, κ.τ.λ.), ενώ θα υπάρξει και δεύτερη ορχήστρα με την παρουσία του μπουζουκιού, όπως έρχεται να εξελιχθεί το σμυρναίικο – μικρασιάτικο τραγούδι με τους πρόσφυγες στην Μητροπολιτική πατρίδα, διαμορφώνοντας μία νέα μουσική ταυτότητα. Τραγουδούν η Καλλιάρα Δήμητρα, η Νεοχωρίτου Σοφία και ο Πούλιος Χρήστος.

Το Οδοιπορικό είναι μια αλληλουχία και συνύπαρξη Μουσικής, Ποίησης, Χορού, Απεικονίσεων και Υποκριτικής Ερμηνείας και συνθέτει μια ολοκληρωμένη, μεστή και πολύτεχνη συναυλία - παράσταση που αναδεικνύει την αιώνια Μικρά Ασία των Ελλήνων, από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία της Ιωνίας μέχρις τις ημέρες μας.

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας , της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας(Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης) , του Δήμου Καβάλας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας.

Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στοdigitalculture.gov.gr