Για εξαιρετική ανταπόκριση της νέας γενιάς, στα προγράμματα Νέων Αγροτών και στα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυσή τους, έκανε λόγο ο υπουργός κ. Σπήλιος Λιβανός, σε συνέντευξή του στον Τάκη Χατζή και στον «Alpha 9,89”.
Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης είναι η στήριξη των Νέων Αγροτών και αυτό φαίνεται και από το εφετινό πρόγραμμα που είναι αυξημένο στα 420 εκατ. ευρώ με τη δυνατότητα χρηματοδότησης για κάθε αγρότη στις 40.000 ευρώ από 16.000 ευρώ που ήταν από το πρόγραμμα που είχε τρέξει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Επισήμανε ακόμη ότι ενώ στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο είχε προκηρυχθεί ένα πρόγραμμα, η κυβέρνηση της ΝΔ δεσμεύεται ότι θα κάνει προκηρύξεις κάθε δύο χρόνια, δηλαδή 2021- 2023 και 2025, αφού στόχος της είναι η ηλικιακή ανανέωση του πρωτογενούς τομέα.
Επί πλέον θύμισε ότι για τη στήριξη των νέων που θέλουν να εισέλθουν στην αγροτική οικονομία το ΥπΑΑΤ λειτουργεί από εφέτος 6 δημόσια ΙΕΚ, ενώ ταυτόχρονα ανάμεσα στις ομάδες που ωφελούνται από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης περιλαμβάνονται και οι νέοι.
«Κεντρική μας πολιτική είναι η ενίσχυση των Νέων Αγροτών. Θέλουμε να δώσουμε διέξοδο στα νέα παιδιά, για να μπορέσουν να μπουν στον αγροτικό τομέα, τα οποία ταυτόχρονα θα ενισχύσουν την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή», είπε. Σε ερώτηση αν υπάρχει ανταπόκριση είπε: «Θα σας το πω απλά και λαϊκά: Τρελή ανταπόκριση».
Όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός επίσης ανάμεσα στους κεντρικούς στόχους του ΥπΑΑΤ είναι και η στήριξη των συλλογικών σχημάτων. Αναγνώρισε ότι έχει μείνει πίσω η λογική της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα και τόνισε ότι «τα συλλογικά σχήματα είναι η μόνη λύση» στον συγκεκριμένο τομέα. «Είναι η βάση της εθνικής μας στρατηγικής και δεχόμαστε κριτική γι’ αυτό, να δίνουμε κίνητρα για τη δημιουργία συλλογικών σχημάτων. Είτε αυτά είναι συνεταιρισμοί, είτε είναι ομάδες παραγωγών. Θέλουμε να δουλέψουμε με τις Ομάδες Παραγωγών. Θέλουμε να δουλέψουμε με τα συλλογικά σχήματα», είπε χαρακτηριστικά.
Για τη λεγόμενη τεχνική λύση, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι «η πλειονότητα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν την τεχνική λύση είναι άνθρωποι που κάνουν σωστά τη δουλειά τους και λειτουργούν μέσα στο κοινοτικό και στο ελληνικό πλαίσιο. Υπάρχουν και κάποιοι που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν αυτό το πλαίσιο και να πάρουν επιδοτήσουν εκεί που δεν τους ανήκουν. Αυτό προσπαθεί να διορθώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτή είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Να ελέγξει τα δεδομένα και να τα εξορθολογήσει».