°F | °C
invalid location provided
ΠΦΣ - ΒΡΕΦΙΚΑ ΓΑΛΑΤΑ
Δευτέρα, 29 Οκτώβριος 2012 19:07
 - ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ - ΕΟΠΥΥ

brefosΝέες σταθερές χαμηλότερες τιμές για τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας  και αντίστοιχη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης προτείνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Οι φαρμακοποιοί απευθύνουν επίσημη πρόταση προς τα αρμόδια υπουργεία για  εφαρμογή barcode και τον καθορισμό της  χονδρικής τιμής διάθεσης από τον  μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών που ισχύουν στην Ευρώπη των 27  για τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας.

Όπως τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο αντιπρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, πέραν της υπάρχουσας νομoλογίας( ΠΟΥ, ΕΟΦ , ΣτΕ) , για προφανείς δημογραφικούς και ιατρικούς λόγους, οι βρεφικές τροφές  μπορούν να συνταγογραφηθούν σε συνταγές του ΕΟΠΥΥ, από ειδικό παιδίατρο ή νεογνολόγο και να χορηγηθούν στον ασφαλισμένο γονέα με την ίδια διαδικασία που χορηγούνται τα φάρμακα.

Με δεδομένο τις 100.000 γεννήσεις ετησίως με υπολογιζόμενη συμμετοχή του ασφαλισμένου στο 50%, η επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ θα ανέλθει στα 14.400.000 € ετησίως. Το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί από την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα αντιβιοτικά , ενέργεια που θα αποτρέψει και θα μειώσει την πολυφαρμακία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η συνολική ετήσια δαπάνη για αγορά αντιβιοτικών  είναι 120.000.000 € με ρυθμό αύξησης της τάξης του 10% κάθε χρόνο. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το 90% της δαπάνης δηλαδή 108.000.000 € τον χρόνο. Μείωση του ποσοστού κάλυψης κατά 10%  επιφέρει οικονομία κλίμακας της τάξεως των 10.800.000 €. Τα οφέλη θα είναι πολλά  :

  • Καταπολέμηση του φαινομένου της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών που έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ανθεκτικών στα μικρόβια στελεχών, την χρήση νεώτερων ισχυρότερων και ακριβότερων αντιβιοτικών, την αύξηση του χρόνου νοσηλείας, αναρρωτικών αδειών κλπ
  • Μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης
  • Περαιτέρω μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, λόγω της καθιέρωσης οικονομικών αντικινήτρων (αύξηση συμμετοχής στην ζήτηση και κατανάλωση αντιβιοτικών).

«Αποτέλεσε για εμάς οδυνηρή έκπληξη, η «σθεναρή» στάση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Θανάση Σκορδά στο θέμα των βρεφικών γαλάτων. Προφανώς ο υπουργός στηρίζει την συγκυβέρνηση γιατί η μοναδική  αυτή ενέργεια του στην διάρκεια της θητείας του, είναι συνέχεια των αναπόδεικτων δηλώσεων του προκατόχου του κ. Χρυσοϊδη», τόνισε ο κ. Θεοδοσιάδης.

«Είναι πολιτικά απρεπές ο υπουργός να κρύβεται πίσω από τις γρίλιες και να βάζει άλλους να δημοσιοποιούν ψευδή στοιχεία για ένα θέμα το οποίο βρίσκεται στην διαδικασία της δικαστικής επίλυσης» κατέληξε ο κ. Θεοδοσιάδης.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αναφέρθηκαν επίσης στις ελλείψεις φαρμάκων  που έχουν ενταθεί ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι ελλείψεις αφορούν πλέον και σκευάσματα καθημερινά και όχι ακριβά. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο ανταλλαγής φαρμάκων μεταξύ φαρμακοποιών προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι.

Οι ελλείψεις αυτές οφείλονται αφενός μεν στην μη εκτέλεση παραγγελιών των εταιρειών λόγω των χαμηλών τιμών που δεν αποδέχονται οι φαρμακοβιομηχανίες  και αφετέρου στην άρνηση  υλοποίησης της υπουργικής απόφασης για πίστωση 60 ημερών προς τις φαρμακαποθήκες.

Η χαώδης αυτή κατάσταση ,τόνισαν ,  έχει στεγνώσει την αγορά από φάρμακα και καθημερινά ασφαλισμένοι και φαρμακοποιοί αγωνίζονται για να βρουν  φάρμακα Ο ΕΟΠΥΥ Όσον αφορά το θέμα των πληρωμών και το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων οι φαρμακοποιοί τόνισαν πως ο κλάδος βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Τα φαρμακεία στενάζουν και ο Π.Φ.Σ. παρακολουθεί συνεχώς την τήρηση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών. Μέχρι σήμερα έχει πληρωθεί το 32% των οφειλομένων.

Οι φαρμακοποιοί εκποιούν πλέον τα περιουσιακά τους στοιχεία για να πιστώνουν τον ΕΟΠΥΥ. Τα χρηματικά διαθέσιμα τους έχουν εξαντληθεί και πλέον η δυνατότητα πίστωσης είναι μηδενική.

Σε οποιαδήποτε φάση μη τήρησης του χρονοδιαγράμματος ο κλάδος είναι έτοιμος να αναστείλει την  σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Εμείς στηρίζουμε την κοινωνική ασφάλιση, δήλωσαν καταλήγοντας. Δυστυχώς η πολιτεία κάνει ότι μπορεί για να μην μας το ανταποδώσει. Οι υπουργοί της κυβερνησης και ιδιαίτερα ο κ. Χατζηδάκης πρέπει να καταλάβουν ότι το φαρμακείο είναι πυλώνας κοινωνικής ασφάλισης. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες της λιανικής ποιον στηρίζουν;

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΓΑΛΑΤΩΝ Α΄ΒΡΕΦΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

 

ΨΕΥΔΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΙΜΩΝ

ΠΡΟΪΟΝ      «Τιμή» Υπουργείου Πραγματική Τιμή

Almiron1 900  gr  26,63 23,98

Sanilac1 400 gr   9,76  8,91

Nan1     400 gr   11,32 10,76

Guigoz1  400 gr   15,53 14,33

Nativa1  400 gr   8,60  8,13

Aptamil1 800gr    17,5  16,70

 

ΠΡΟΤΑΣΗ

Για την διάθεση βρεφικών τροφών

Α΄ Βρεφικής ηλικίας

1.    Οι βρεφικές τροφές (γάλατα) α ΄ βρεφικής ηλικίας (0-6 μηνών) διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, κατ ΄ εφαρμογήν σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και σύμφωνης γνώμης του ΕΟΦ, λόγω της ειδικής σύνθεσης των προϊόντων αυτών, που καθιστούν απαραίτητη την ιατρική συνταγή παιδιάτρου ή νεογνολόγου που συστήνει το κατάλληλο προϊόν.

Σχετική και πρόσφατη απόφαση του τμήματος αναστολών του ΣτΕ.

2.    Επί της συσκευασίας κάθε προϊόντος επικολλάται αυτοκόλλητη ταινία γνησιότητος εις διπλούν, με διπλό barcode, όπως ακριβώς στα φάρμακα.

3.    Η χονδρική τιμή διάθεσης ορίζεται από το Υπουργείο Υγείας και προκύπτει μέσω του παρατηρητηρίου τιμών, ως μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών που ισχύουν στην Ευρώπη των 27 χωρών, όπως ακριβώς εφαρμόζεται στα φάρμακα.

4.    Η λιανική τιμή διάθεσης προσδιορίζεται με προσαύξηση της χονδρικής τιμής κατά ένα σταθερό ποσοστό που ορίζεται με Υπουργική Απόφαση. Υπέρβαση της τιμής αυτής δεν επιτρέπεται.

5.    Οι χονδρικές τιμές και κατ΄επέκταση οι λιανικές, αναθεωρούνται ανά τρίμηνο ή εξάμηνο ή όποτε το Υπουργείο κρίνει ότι προκύπτει ανάγκη αλλαγής τιμών.

6.    Οι βρεφικές τροφές (γάλατα) α΄ βρεφικής ηλικίας (0-6 μηνών) μπορούν να συνταγογραφηθούν σε συνταγές του ΕΟΠΥΥ, από ειδικό παιδίατρο ή νεογνολόγο και να χορηγηθούν στον ασφαλισμένο γονέα με την ίδια διαδικασία που χορηγούνται τα φάρμακα.

7.    Η ανωτέρω διαδικασία συνταγογράφησης ισχύει για βρέφη μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, και καλύπτει έως τρεις (3)  συσκευασίες των 900gr μηνιαίως.

Ο ασφαλισμένος καταβάλλει το 50% (ή 60%) της αξίας των προϊοντων, δηλ. της αξίας της συνταγής. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ.

 

Παρατηρήσεις:

1.    Βοηθούνται τα νέα ζευγάρια στην αντιμετώπιση ζωτικών οικονομικών αναγκών

2.    Εκδηλώνεται έμπρακτη συμβολή της πολιτείας στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος

3.    Καθορίζονται νέες χαμηλότερες λιανικές τιμές για γάλατα α ΄ βρεφικής ηλικίας (μέσος όρος 3 φθηνότερων χωρών της Ευρώπης), τις οποίες επωφελούνται ακόμη και οι γονείς που δεν επιθυμούν ή δεν φροντίζουν να τα συνταγογραφήσουν και τα προμηθεύονται όπως μέχρι σήμερα καταβάλλοντας εξ ιδίων την δαπάνη.

4.    Η δαπάνη που προκύπτει ως επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ, μπορεί να ισοσκελιστεί με αντίστοιχη αύξηση  κατά 10% της συμμετοχής του ασφαλισμένου κατά την αγορά αντιβιοτικών επιτυγχάνοντας συγχρόνως και αποφυγή επιπλέον επιβάρυνσης του ΕΟΠΥΥ και  συμβολή στην αποφυγή χρήσης αντιβιοτικών χωρίς σοβαρό λόγο.

Σοβαρό οικονομικό και επικοινωνιακό πρόβλημα εξαιτίας της αύξησης  συμμετοχής ασφαλισμένων κατά 10% δεν πρόκειται να υπάρξει, εκτός των άλλων και λόγω του ότι τα αντιβιοτικά δεν χορηγούνται σε μόνιμη βάση, ούτε σε χρονίως πάσχοντες ασθενείς, κλπ. όπως συμβαίνει με τα φάρμακα των διαβητικών, υπερτασικών κλπ.

 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

 

LIPIDOR

DIOVAN

MICARDIS

SINGULAIR

ZODIN

SALOFALK

BIOSONIDE

GLUCOPHASE

EUTHYROX

LEGOFER

ZARATOR

XOZAL

DULCOLAX

MIRAPEXIN

SPIRIVA

PERSANTIN

SEROQUEL

CRESTOR

ATACAND

MEDROL

LYRICA

ATORSTAT

INSPRA

MODURETIC

BRASAN

ZURCAZOL

LEGOFER

CLARIPEN

CARVEPEN

LEPUR

MONOSORDIL

PENRAZOL

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...