Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα288
mod_vvisit_counterΧθές369
mod_vvisit_counterAll8125002
°F | °C
invalid location provided
Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Παράρτημα Αγρινίου

 

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ  ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ)

 Η Ε.Α.Α.Σ (Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού) Νομού Αιτωλ/νίας πραγματοποίησε 5νθήμερη προσκυνηματική εκδρομή σε μια χαμένη γωνιά του Ελληνισμού. Η γωνιά αυτή κάποτε ήταν το μάτι τηςapostratoi ανατολής και το κλειδί της οικουμένης. Η αναφορά και μόνο του ονόματος Κωνσταντινούπολη μας γέμιζε χαρά και μεγάλη επιθυμία να φτάσουμε εκεί μια ώρα γρηγορότερα. Τούτο διότι από μικρά παιδιά, μαθητές Δημοτικού σχολείου ακόμη μας δημιουργήθηκε το αίσθημα ότι θα πατούσαμε το έδαφος που ήταν το χάρμα του έθνους και η ελπίδα του γένους.

Όπως ήταν φυσικό και σύμφωνα με το πρόγραμμα μας επισκεφτήκαμε τον Ναό της Αγίας Σοφίας, ένα αριστούργημα της Βυζαντινής τέχνης και της αρχιτεκτονικής. Μπαίνοντας, δια μιας εκ των 9 εισόδων, στον Ι. Ναό αισθανθήκαμε έναν απεριόριστο σεβασμό που αντανακλούσε στα πρόσωπα όλων μας. Όλοι μας όμως είχαμε και τα χείλη μας δαγκωμένα και τα βήματα μας πολύ αργά διότι αισθανόμασταν την ανάγκη της προσευχής αφ΄ ενός και είχαμε να αντιμετωπίσουμε και την σκέψη μας αφ' εταίρου, η οποία πάλευε μεταξύ του ένδοξου παρελθόντος και του τραγικού παρόντος. Δεν βρήκαμε να ανάψουμε ένα κεράκι. Που; Στον μέγιστο των Ναών της πίστεώς μας, για σκεφτείτε...δεν δυνάμεθα να ενεργήσουμε σας Χριστιανοί.

Μετά την Αγία Σοφία επισκεφτήκαμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου. Περάσαμε την περιοχή των Ρωμιών, είδαμε το σπίτι των Φιλικών, πολλών δωρητών και άλλα που συνθέτουν την ζωντάνια της Ελληνικής φυλής.

Περάσαμε από την περίφημη Πατριαρχική Μεγάλη του γένους σχολή, επισκεφτήκαμε τον Ι, Ναό της Αγίας Τριάδος, όπου ο παριστάμενος Ιερέας με πολύ μεγάλη όρεξη και αγάπη, όταν έμαθε την προέλευση μας και ιδιότητα μας, ενθουσιάστηκε, συγκινήθηκε και μας οδήγησε σε όλα τα προσκυνήματα και μας εξήγησε πολλά πράγματα, σε τρόπο που και η ξεναγός που μας συνόδευε έμεινε άφωνη. Αισθανθήκαμε χαρά και υπερηφάνεια εκείνη την στιγμή διότι συναντήσαμε έναν άνθρωπο που έδειξε ότι υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανό τον συνδετικό κρίκο της συνοχής μ κ το παρελθόν.

Αλλα μέρη που επισκεφτήκαμε ήταν το λιμάνι της Ραιδεστού κατά την είσοδο μας, θαυμάσαμε τα ιστορικά χερσαία τείχη, είδαμε την κερκόπορτα, μάθαμε ότι οι πόρτες ήταν 44, με ξεχωριστή αποστολή πολλών εξ αυτών, προσκυνήσαμε στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, λάβαμε Αγίασμα από την θαυματουργό πηγή και ανάψαμε κερί στην εικόνα της Παναγίας, περάσαμε δε και από τους τάφους των πατριαρχών.

Προσκυνήσαμε στην εκκλησία της Αγίας Βλαχέρνας και ψάλαμε όλοι μαζί το Υπέρμαχα) στρατηγώ τα νικητήρια κλπ.

Επισκεφτήκαμε και την Παναγία της Χώρας με τις ψηφιδωτές εικόνες που έχουν απομείνει και μάθαμε ότι, αν χανόντουσαν τα Ιερά Ευαγγέλια, για οποιονδήποτε λόγο αυτές οι εικόνες θα βοηθούσαν να γραφούν ξανά.

Ακόμη επισκεφτήκαμε και απολαύσαμε ήταν το μπλε τζαμί, το ιπποδρόμιο, το υδραγωγείο του Ιουστινιανού κ.α Πραγματοποιήσαμε το περίπλου του Βοσπόρου και απολαύσαμε την Κωνσταντινούπολη με τους 7 λόφους και πολύ καλά κτίρια κατά περιοχή με πληθυσμό περίπου 18.000,000 κατοίκων. Καλή εντύπωση μας έκανε και η επίσκεψη μας στα Πριγκιπονήσια. Φυσικά απολαύσαμε και ξενάγηση στην αγορά της πόλης και κέντρα διασκέδασης.

Ανχης (ΠΖ) ε.α

Καπνιάρης Νικόλαος

Πρόεδρος ΕΑΑΣ Αιτωλ/νίας

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...