Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα287
mod_vvisit_counterΧθές369
mod_vvisit_counterAll8125001
°F | °C
invalid location provided
Ένας επιφανής Ευβοιώτης και επιφανής Έλληνας πέθανε

 (ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ)

Γράφει ο Γιώργος Κ. Σταραντζής

Δικηγόρος στον ΄Αρειο Πάγο και Συμβούλιο Επικρατείας

Επιστημονικός Συνεργάτης «Αρχείου Νοstarantzhμολογίας»

Πέθανε στην Αθήνα όπου ζούσε με την οικογένειά του και τάφηκε στο Νεκροταφείο Παπάγου, στις 4.6.2011, ο Υποστράτηγος ε.α. Παντελής Τσακνάκης που καταγόταν απ' το χωριό Καματριάδος της Β. Ευβοίας. Είχε τιμηθεί με το μετάλλιο Στρατιωτικής αξίας, με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος και το Σταυρό των Ταξιαρχών του Τάγματος του Φοίνικος. Είχε δε αποφοιτήσει από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (χημικός μηχανικός). Μιλούσε Αγγλικά και Γαλλικά. Ο θάνατός του επήλθε από έμφραγμα. Στην κηδεία του παρευρέθηκε τιμητική αντιπροσωπεία των ενόπλων δυνάμεων και πολλοί συνάδελφοί του Αντ/γοι. Επίσης παρευρέθησαν συμμαθητές του από το Γυμνάσιο Ιστιαίας (8ης τάξης 1958) καθώς και ο πρ. Υπουργός Β. Κεδίκογλου. Από τους συμμαθητές του παρευρέθησαν ο Γιάννης Πλατιάς, Υποστρ/γος με τη γυναίκα του, ο Ηλίας Κεδίκογλου με τη γυναίκα του, ο Δ. Καλέμης με τη γυναίκα του (συμμαθήτρια του αείμνηστου), ο Γ. Παπατζίκος εκπαιδευτικός και ο Γ. Σταραντζής με τη γυναίκα του Ευμορφία. Επίσης ο Γ. Κούκουρας, ο Δ. Παπαχρήστου (από Αγρίνιο) και ο πιστός του φίλος και ομοχώριος Γ. Φιδάκης. Από ανώτερο αξιωματικό αναγνώσθηκε βιογραφικό από τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού και εκ μέρους των συναδέλφων του Υποστρατήγων εξεφωνήθη επικήδειος λόγος. Από μέρους των συμμαθητών του στο Γυμνάσιο Ιστιαίας τον επικήδειο εξεφώνησε ο διακεκριμένος δικηγόρος Γ. Σταραντζής, το κείμενο του οποίου δημοσιεύουμε αυτούσιο, λόγω και των μηνυμάτων που περιέχει για τη θλιβερή επικαιρότητα.

 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

 «Δεν σου ‘μοιαζε λεβέντη μου στη μαύρη γης για να ‘μπεις. Η Ζωή εν τάφω. Αιώνιος έφηβος ήσουν στην ωριμότητά σου. Με ακατάβλητο βιολογικό δυναμισμό, με δημιουργική πνοή εφήβου με έντονες δραστηριότες, που έδειχναν αποθέματα ζωής μεγάλα και ορίζοντες χρόνους μακρούς. ΟΜΩΣ συντετριμμένοι εμείς οι περιλιπόμενοι από τον αδόκητο θάνατό σου σε κατευοδώνουμε στο έσχατό σου ταξίδι. Είναι όλων μας ο πόνος μας βαρύς και η οδύνη βαθύτατη. Περιμέναμε όλοι το καλοκαίρι να συναντηθούμε στο όμορφο χωριό σου, να μιλήσουμε για τα παλιά, τα περασμένα, να πιούμε απ' το γευστικό κρασί της χαράς και της Ευφροσύνης, να πούμε για τα γυμνασιακά μας χρόνια, τι αφήσαμε πίσω ως ωραίες αναμνήσεις και ανεκπλήρωτες επιθυμίες. Και να η φετινή μας Σύναξη θα είναι λυπητερή γιατί θα γίνει δίχως τη ζωντανή και χαριτωμένη παρουσία σου και θα είναι αλίμονο, λυποτράπεζο και μνημόσυνο για σένα φίλε Παντελή. Θα ζεις στην καρδιά των συμμαθητών σου. Ξεκινήσαμε από το Γυμνάσιο Ιστιαίας, σε πέτρινα χρόνια, από μία ταπεινή επαρχία της χώρας και εκεί ανοίξαμε τα φτερά της ευγενικής άμμιλας. Δεν βγάλαμε εμείς Αμερικανικά Κολλέγια και Γαλλικά Ινστιτούτα. Αυτά ήταν προνόμιο των τζακιών. Η δύναμη όμως της γνώσης και της μάθησης μας έφερε στις πνευματικές γραμμές των πρόσω! Τη σταδιοδρομία μας όλοι την κερδίσαμε με προσωπικό μόχθο και ακατάπαυστη προσπάθεια δείχνοντας ότι ο δρόμος της ευδοκιμήσεως δεν είναι προνόμιο των τζακιών αλλά και δικαίωμα του Λαού μας. Είναι γέρας και έπαθλο όλων εκείνων που είναι φτιαγμένοι από την ευγενή στόφα του αυτοδημιούργητου. Οι κλήσεις και οι προτιμήσεις της ζωής και της ατομικής σταδιοδρομίας μας χώρισαν.  Μας ένωσαν όμως τα μεγάλα ιδανικά, οι μεγάλες Ελληνικές Αξίες που κοσμούν τη Ζωή και την εξανθρωπίζουν.

 Εσύ υπήρξες για πολλά χρόνια της στρατιωτικής σου σταδιοδρομίας Διγενής Ακρίτας των Ελληνικών συνόρων. Δεν υπηρέτησες μόνο την Εθνική τιμή και την Εθνική υπερηφάνεια, την Εθνική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Υπηρέτησες, διακόνησες και τις επάλξεις των ιδανικών, φρουρός στις σκοπιές του Ελληνισμού και των μεγάλων αξιών του. Από όπου πέρασες διέπρεψες. Υπήρξες σέμνωμα και εγκαλλώπισμα του Ελληνικού Στρατού με ΄Αριστες σπουδές και ΄Αριστες επιδόσεις και σου έλαχε ο πικρός κλήρος προτού αφήσεις το μάταιο αυτό κόσμο, να δεις την αγαπημένη σου πατρίδα, την Ελλάδα μας, που αγάπησες και φύλαξες τις Θερμοπύλες της να βρίσκεται σε τροχιά καταπτώσεως και παρακμής. Να βρίσκεται σε κρίση δεινή, όχι μόνο οικονομική, αλλά κρίση ηθικών Αξιών και ιδανικών. Και ήταν η μεγάλη σου ψυχή ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΕ φίλε περίλυπος. Θα το βροντοφωνάξω αγαπημένε μας φίλε, σε αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα των αγνών πατριωτών, η Ελλάδα των αγνών Ελλήνων. Μία άλλη Ελλάδα που αγωνίζεται τον αγώνα τον καλό, μία Ελλάδα που διακονεί το Εθνικό και το Δημοκρατικό συμφέρον δίχως να το εμπορεύεται, που διαχειρίζεται το ιερό δημόσιο χρήμα δίχως να το κλέβει. Ναι, Παντελή, αυτή η Ελλάδα που κατάντησε ζητιάνα των Εθνών, στους εμπόρους των Εθνών δεν θα χαθεί. Αυτή η Ελλάδα θέλει να ζήσει και θα ΖΗΣΕΙ. Φίλε μου Παντελή, Στρατηγέ μου, ότι μάχες ειρηνικές, της προόδου  έδωσες στη ζωή σου, τις κέρδισες. Από μία νικήθηκες. Και αυτός ο αντίπαλος Στρατηλάτης ο αήττητος, ο μακελάρης της ζωής είναι ο χάρος που όλους μας περιμένει. Φίλε, τότε οι νεκροί πεθάνουνε, λέει ο ποιητής, όταν τους λησμονούνε. Εσένα δεν θα σε λησμονήσουμε. Σε αποχαιρετώ και ως εκπρόσωπος των συμμαθητών μου της 8ης τάξης του Γυμνασίου Ιστιαίας (1958) και καταθέτω ενώπιον της σορού σου και το δικό τους πόνο και τη δική τους οδύνη. Ας ανοίξουν οι ουρανοί να υποδεχθούν έναν ωραίο ΄Ελληνα, έναν μεγάλο Δημοκράτη, ανώτερο αξιωματικό, έναν ευγενή και ολοκληρωμένο ΄Ανθρωπο».

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...