Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα17
mod_vvisit_counterΧθές304
mod_vvisit_counterAll8144192
°F | °C
invalid location provided
ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΖΙΡΟΥ

 

Σύλλογος Λογιστών - Φοροτεχνικών logisthsΕλευθέρων Επαγγελματιών Αγρινίου και περιχώρων

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΖΙΡΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΛΟΓΙΣΤΗ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ

Με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα (ΠΟΛ.1008/19-1-2011) τροποποιήθηκαν οι προϋποθέσεις που έθετε το άρθρο 38 του Ν.2873/2000 για την υποχρεωτική υπογραφή όλων των δηλώσεων που υποβάλλει μια επιχείρηση από Λογιστή - Φοροτεχνικό κάτοχο της ειδικής Άδειας που εκδίδει το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Η ισχύς των νέων ορίων τζίρου περιλαμβάνει και την χρήση 2010 (οικονομικό 2011) και ως εκ τούτου οι επιχειρηματίες ή οι επιχειρήσεις - με βιβλία Εσόδων - Εξόδων (Β΄κατ.) - που έχουν ετήσιο τζίρο πάνω από τα όρια αυτά ή λειτουργούν με οποιαδήποτε εταιρική μορφή υποχρεωτικά πρέπει για τις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, Φ.Π.Α., παρακρατούμενων φόρων κλπ να λάβουν την υπογραφή (επομένως και τον έλεγχο) από Αδειούχο Λογιστή - Φοροτεχνικό αλλά ο οποίος είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ αρμόδιος και έχει την ευθύνη σύνταξης και ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων.

Οι επιχειρήσεις με βιβλία Γ' κατ. είχαν ήδη αυτή την υποχρέωση (χωρίς όρια) αλλά υπήρχε ανάγκη να ελέγχονται τα επιτρεπόμενα όρια κύκλου εργασιών των διαφορετικών Τάξεων Αδείας Λογιστή - Φοροτεχνικού αλλιώς οι δηλώσεις ήταν ως να μην είχαν υποβληθεί.

Αναλυτικά - έχουν υποχρέωση - συνεργασίας με Λογιστή - Φοροτεχνικό ΟΛΟΙ όσοι εμπίπτουν σε μια από τις εξής κατηγορίες από την χρήση 1/1-31/12/2010 και μετά:

  • 1. ΑΤΟΜΙΚΕΣ Επιχειρήσεις με αντικείμενο εργασιών εμπορία ή μεταποίηση εφόσον ο κύκλος εργασιών (τζίρος) είναι πάνω από 100.000,00 (εκατό χιλιάδες) Ευρώ (από 300.000,00 ευρώ)
  • 2. ΑΤΟΜΙΚΕΣ Επιχειρήσεις με αντικείμενο εργασιών παροχή υπηρεσιών ή από Ελευθέρια Επαγγέλματα εφόσον ο κύκλος εργασιών (τζίρος) είναι πάνω από 50.000,00 (πενήντα χιλιάδες) Ευρώ (από 150.000,00 ευρώ)
  • 3. ΟΛΟΙ όσοι θέλουν να περαιώσουν (ανεξαρτήτως τζίρου) τις υποθέσεις τους με αυτοέλεγχο (αυτοπεραίωση) με βάση τις διατάξεις των άρθρων 13 έως 17 του ν. 3296/2004 (ΦΕΚ 253 Α΄)
  • 4. ΟΛΕΣ οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ εταιρική μορφή (με βιβλία Β΄κατ.) όπως Ο.Ε., Ε.Ε., Κοινοπραξίες, Κοινωνίες κλπ. (ανεξαρτήτως τζίρου).

Αν και οι αλλαγές στην φορολογική και εργατική νομοθεσία καθώς καθιστούσαν επιβεβλημένη την συνεργασία με Λογιστή - Φοροτεχνική εντούτοις και στον Κλάδο μας ανθούσε οι παραοικονομία καθώς μέχρι σήμερα ο καθένας (ιδιωτικός ή δημόσιος υπάλληλος ή συνταξιούχος) δήλωνε «λογιστής» και χωρίς καμία ευθύνη και κρυμμένος πίσω από διατάξεις που είχαν ατονήσει συνέτασσε και υπέβαλλε κάθε είδους δηλώσεις (ακόμη και πακέτα δηλώσεων φυσικών προσώπων) εκμεταλλευόμενος το κενό του νόμου.

Με την υπογραφή του ο Πιστοποιημένος κάτοχος Αδείας Λογιστής Φοροτεχνικός πιστοποιεί ότι έχουν μεταφερθεί σωστά τα δεδομένα από τα  φορολογικά στοιχεία στα Βιβλία και από τα Βιβλία σε όλες τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλει η επιχείρηση.

Επίσης υποχρεούται να συνυποβάλλει και κατάσταση με τις δαπάνες που έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία αλλά δεν εκπίπτουν φορολογικά καθώς και ότι έχουν υποβληθεί σωστά όλες οι δηλώσεις. 

Καθώς το Δημόσιο αποφάσισε να μας αναθέσει τις ευθύνες (με ποινές χρηματικές -ποινικές αλλά και αφαίρεση ακόμα και της αδείας μας) ενός πρωτοβάθμιου φορολογικού ελέγχου των επιχειρήσεων έπρεπε να «κλείσει το παράθυρο» αυτό.

Αποφάσισε - μετά από 11 χρόνια -  αρχικά να το «μισοκλείσει» . Θεωρούμε ότι είναι ένα πρώτο βήμα και σύντομα θα ακολουθήσει το επόμενο.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος  του Δ.Σ.                       Η Γραμματεας

      Πάνος Ζήσογλου                        Φρένια Καμμενου

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...