°F | °C
invalid location provided
Σπουδές, ευκαιρίες εργασίας στο εξωτερικό,

 αλλά και ο εθελοντισμός στα ενδιαφέροντα των νέων

   Το ευρύ φάσμα που ξεκινάει από τις σπουδές, περνάει από τον εθελοντισμό και τις διακοπές και φτάνει έως την αγορά εργασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, περικλείεται στις πληροφορίεspoydesς που αναζητούν οι νέοι, απευθυνόμενοι στην υπηρεσία Eurodesk της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
    «Ονομάζομαι Χ.Π. και θα με ενδιέφερε να ρωτήσω για τα τρέχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα απασχόλησης εντός και εκτός συνόρων. Στην παρούσα φάση αναζητώ εργασία και θα ήθελα να ενημερωθώ αν υπάρχει κάποια ευκαιρία μέσω προγραμμάτων που ασχολούνται με την αρχαιολογία, τα μουσεία και γενικότερα το πολιτισμό», σημειώνει στο ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε στο δίκτυο απόφοιτη Αρχαιολογίας με μεταπτυχιακό από βρετανικό πανεπιστήμιο.
    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του δικτύου, το 2010 το ενδιαφέρον για εύρεση εργασίας στην Ελλάδα, ή το εξωτερικό, ήταν σχετικά αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Τα ερωτήματα δεν αφορούν μόνο ευκαιρίες εργασίες, αλλά πληροφορίες για πολύ συγκεκριμένα επαγγέλματα, τα οποία κινούνται πέρα από τα κλασικά στερεότυπα και τη μόδα ή δεν συνδέονται με ένα συγκεκριμένο κοινωνικό στάτους. «Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει στην Ελλάδα η δυνατότητα να σπουδάσω ειδικός διαπραγματευτής και αν ναι σε ποιο πανεπιστήμιο ή πιο μεταπτυχιακό. Παρακαλώ πολύ, να λάβετε υπόψη σας το ερώτημά μου», γράφει μαθήτρια της Γ' Λυκείου. «Πού μπορεί κανείς να απευθυνθεί για να μάθει οργάνωση εκθέσεων σε μουσεία;», είναι το ερώτημα που θέτει λακωνικά ένας άλλος επισκέπτης του δικτύου.
    Τα ερωτήματα, ωστόσο, δεν περιορίζονται μόνο στην αγορά εργασίας. Περισσότεροι από εκατό νέοι (καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός) απευθύνθηκαν, μέσω email, στο Eurodesk αναζητώντας πληροφορίες και τρόπους για να συνδυάσουν τις διακοπές τους με τον εθελοντισμό, ενώ κάποιοι νέοι και νέες αναζητούν ακόμη και εθελοντική εργασία. Πολλά ερωτήματα αφορούν, εξάλλου, τα προγράμματα Erasmus και Leonardo, προγράμματα υποτροφιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταπτυχιακά προγράμματα («ενημερώθηκα προσφάτως για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και θα ήθελα κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με τις υποτροφίες για τις μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό», γράφει απόφοιτος της φιλοσοφικής σχολής, που θα συνεχίσει τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης). Άλλοι ζητούν πληροφορίες για να κάνουν την πρακτική τους άσκηση στις χώρες του εξωτερικού και ένας σταθερός αριθμός αναζητά πληροφορίες για διάφορες δράσεις και προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
    Από την «αλληλογραφία» του Eurodesk προκύπτει, επίσης, ότι πολλοί από νέοι αναζητούν το εργασιακό τους μέλλον στην επιχειρηματικότητα. Σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας, που επιδιώκει να ανοίξει επιχειρηματικά τα φτερά του, ενημερώνει το δίκτυο Eurodesk ότι σκοπεύει να δημιουργήσει εταιρία με συνάδελφό του στην πόλη και αναζητά πληροφορίες για επιχορηγήσεις. «Γενικά θα ήθελα να ξέρω πού μπορώ να απευθυνθώ, προκειμένου να λάβω συγκεκριμένες πληροφορίες για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε», γράφει απευθυνόμενος στην υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
    Το δίκτυο Eurodesk δημιουργήθηκε το 1995 με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σήμερα λειτουργεί σε 34 χώρες μέσα από 900 δομές πληροφόρησης. Στην Ελλάδα οι νέοι που αναζητούν πληροφορίες για τα ζητήματα, που τους ενδιαφέρουν, μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το δίκτυο, να θέτουν τα ερωτήματά τους στις ιστοσελίδες www.ifr.gr και www.neagenia.gr ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...