°F | °C
invalid location provided
«Αν οι παραγωγικές τάξεις

Γιώργος Λεχουρίτης, Πρόεδρος  Ένωσης Καταναλωτών Νομού Αιτ/νιας / Πρόεδρος ΙΝΚΑ Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος

«Αν οι παραγωγικές τάξεlexorithsις δεν συγκρατήσουν τις τιμές, θα έλθουν πολύ δύσκολες μέρες για όλους» 

Η Τοπική Ένωση Καταναλωτών μίλησε ανοιχτά για τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα

Συνέντευξη τύπου στα Μ.Μ.Ε από την Tοπική 'Ενωση Καταναλωτών πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην αίθουσα του Τ.Ε.Ε Αιτ/νιας στο Αγρίνιο. Ο Γιώργος Λεχουρίτης (Πρόεδρος Ένωσης Καταναλωτών Νομού Αιτ/νιας και πρόεδρος ΙΝΚΑ Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος) και η Σοφία Μαγκιώρου (Νομική Σύμβουλος της Ενωσης Καταναλωτών), ανέλυσαν τα ζητήματα που έχουν προκύψει αυτή την περίοδο κρίσης που διανύει η Ελληνική κοινωνία.

Αναπτύχτηκαν θέματα που έχουν άμεση σχέση με την περίοδο κρίσης που διανύει η Ελληνική κοινωνία αλλά και τις επιπτώσεις που έχουν επιφέρει στα Ελληνικά νοικοκυριά. Σημαντική ενημέρωση έγινε σχετικά και με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στις τράπεζες.

Τα Θέματα  που παρουσιάστηκαν, αφορούσαν:
α)Τις εξελίξεις της εφαρμογής του Νόμου 3869 του 2010 από την      1/9/2010 εώς τις 31/12/2010.
β)Τις εξελίξεις της προσπάθειας του ΙΝΚΑ από το 2009 μετά την απόφαση του ειρινοδικείου Λάρισας 233/2010 στο πως μπορούν οι δικαιούχοι να επανακτήσουν τα δικαιώματα τους, έπειτα από αγωγή στην τράπεζα σχετικά με τα έξοδα φακέλου.
Τόσο από τον κ. Λεχουρίτη, όσο και από την κ. Μαγκιώρου τονίστηκε ότι η πλήρης ανάπτυξη του καταναλωτικού κινήματος σε όλη την Ελλάδα αποτελεί πρωταρχικό στόχο.

Ο κ. Λεχουρίτης υποστήριξε πως «η ελλιπής ενημέρωση των καταναλωτών οφείλεται και στην αδιαφορία των  ίδιων αλλά και στην αδυναμία μας ως καταναλωτικό κίνημα για δράσεις που θα φέρουν πιο κοντά τους καταναλωτές. Παρ΄ όλα αυτά σήμερα οι καταγγελίες και τα παράπονα έχουν μια αύξηση της τάξεως του 200% σε σχέση με πριν. Αυτό σημαίνει πως κάτι καλό φαίνεται στον ορίζοντα του ενημερωμένου καταναλωτή».

 

Τα χρέη προς τις τράπεζες
Σχετικά με τα χρέη προς τις τράπεζες, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ σημείωσε πως «όσοι προσπάθησαν να πετύχουν εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις τράπεζες το προηγούμενο διάστημα, τώρα θα προχωρήσουν σε δικαστικό συμβιβασμό και αφορούν 80 υποθέσεις». Η αίτηση που υποβάλλει ο οφειλέτης στο Ειρηνοδικείο πρέπει να περιέχει έκθεση της μόνιμης αδυναμίας του να πληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές, κατάσταση της περιουσίας του και των πάσης φύσεως εισοδημάτων του ίδιου και της συζύγου του, κατάσταση των πιστωτών και των απαιτήσεών τους κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα και σχέδιο διευθέτησης οφειλών και τα εισοδήματα και την οικογενειακή του κατάσταση. Αμέσως μετά την κατάθεση της αίτησης (το αργότερο μέσα σε ένα μήνα), ο οφειλέτης πρέπει να προσκομίσει στο δικαστήριο τη βεβαίωση για την αποτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνει και τα πάσης φύσεως έγγραφα που αποδεικνύουν τις οφειλές του προκειμένου», όπως υπογράμμισε ο κ. Λεχουρίτης «να βγει η δικαστική απόφαση που θα ορίζει τους όρους αλλά και το ποσό που μπορεί να καταβάλλει ή να μην καταβάλλει καθόλου ο καταναλωτής, τουλάχιστον για 4 χρόνια. Έτσι ώστε μετά τα 4 χρόνια αν συνεχίζει η οικονομική αδυναμία να διαγραφούν τα υπόλοιπα των χρεών».

 

Η Ελλάδα μια από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης

«Η χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεχουρίτης «είναι μια από τις πιο ακριβές σε όλη την Ευρώπη. Αν οι παραγωγικές τάξεις δεν συγκρατήσουν τις τιμές των προιόντων και των παρεχομένων υπηρεσιών, φοβάμαι ότι θα έλθουν πολύ δύσκολες μέρες για όλους τους  Έλληνες και βέβαια για όλη την οικονομία της χώρας. Σήμερα υπάρχει συγκριτικό στοιχείο τιμών στον τουρισμό λόγω του ευρώ. Πτώση τιμών, αύξηση του τουρισμού, θα πρέπει να είναι η φιλοσοφία των επιχειρηματιών για την ανάπτυξη της χώρας.
Η προσαρμογή των Ελλήνων επιχειρηματιών στο ευρώ, έφερε την ανεξέλεγκτη αύξηση στις τιμές των προιόντων. Η απαξίωση των κερμάτων και η μη κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων του ενός και των δύο ευρώ, πρόσθεσε, μαζί με την αύξηση στις διεθνείς τιμές των καυσίμων, ένα ποσοστό 50% πάνω στις τιμές των προιόντων από την κυκλοφορία του ενιαίου νομίσματος».
Και συνέχισε λέγοντας πως "η ακρίβεια, η νοθεία, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, το περιβάλλον, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, θα είναι τα ζητήματα που θα απασχολήσουν σε έντονο βαθμό τους Έλληνες καταναλωτές.
Ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων και η μείωση του κόστους ίσως φέρει στην επιφάνεια ζητήματα νοθείας, όπως π.χ. οι εισαγωγές κινέζικων προιόντων αμφιβόλου ποιότητας που έχει αυξήσει τα παράπονα των καταναλωτών .
Η μη σωστή πολιτική του κράτους με τις ΔΕΚΟ έφερε το άνοιγμα της όρεξης για το εμπόριο ΟΤΕ, ΔΕΗ ΕΥΔΑΠ, ΛΑΧΕΙΑ, ΠΡΟΠΟ, ΟΠΑΠ, ΔΙΟΔΙΑ, Δημοτικά τέλη, Δημοτικοί φόροι, ΦΠΑ. Πώς να μην φέρουν αυξήσεις  στις παρεχόμενες υπηρεσίες;
Η κατάργηση της Αγορανομίας λόγω Ε.Ε. έφερε τις απαράδεκτες αυξήσεις στις τιμές.
Θέση μας είναι η κατάργηση του ΦΠΑ σε ορισμένα καταναλωτικά αγαθά πρώτης ανάγκης όπως ψωμί, νερό και άλλα».

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...