°F | °C
invalid location provided
Οι εφευρέσεις του 2010

Οι πιο σημαντικές ανακαλύψεις της χρονιάς που πέρασε.  efeyreshsΚάποιες θα γίνουν κομμάτι της ζωής μας και κάποιες δεν θα τις ξαναδούμε ποτέ!

Φυσικά, πρώτο στη λίστα των 50 πιο σημαντικών εφευρέσεων για το 2010 που δημοσίευσε το περιοδικό «Time», φιγουράρει το iPad της Apple, ένα εργαλείο που αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μας με τον ψηφιακό κόσμο.

Πίσω του όμως ακολουθούν άλλες 49 εφευρέσεις, ουσιαστικές, εντυπωσιακές ή απλώς... περίεργες: από το τρένο που κινείται με υπολείμματα βοδινού και το μεταλλαγμένο κουνούπι που υπόσχεται να εξαφανίσει την ελονοσία, μέχρι το υλικό που ψεκάζεται στο σώμα και δημιουργεί ρούχα, το πρόγραμμα που ανιχνεύει τον σαρκασμό, το άνευ οδηγού αυτοκίνητο της Google και τα εξελιγμένα τρισδιάστατα γυαλιά. Επιλέξαμε μερικές απ' αυτές και τις παρουσιάζουμε.

Υποβρύχιος χαρταετός

Μπορεί να μοιάζει με παιδικό παιχνίδι καθώς κάνει βουτιές και πηγαινοέρχεται σε βάθος μεταξύ 30 και 150 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά ο Deep Green, ο υποβρύχιος «χαρταετός» που κατασκεύασε η σουηδική εταιρεία Minesto, αποτελεί την πρώτη σχετικά φθηνή και υψηλά αποτελεσματική εφαρμογή εκμετάλλευσης της παλιρροϊακής ενέργειας. Δεμένος στον πυθμένα και λικνιζόμενος από τα υποθαλάσσια ρεύματα, παράγει με την τουρμπίνα του 500 κιλοβάτ ακόμη και σε ήρεμη θάλασσα, ισχυρίζονται οι επικεφαλής της εταιρείας. Η πρώτη εγκατάσταση των «βαθυπράσινων» χαρταετών θα γίνει μέσα στο 2011 στα ανοιχτά των ακτών της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο Antro

Ερχεται από την Ουγγαρία και βάζει τα γυαλιά στους δυτικούς κατασκευαστές αυτοκινήτων: πανάλαφρο, υβριδικό, μπορεί να καταναλώσει φυτικά καύσιμα, διαθέτει ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή για τη φόρτιση των μπαταριών και έχει και πετάλια, αν οι τρεις του επιβάτες θελήσουν να καταναλώσουν ακόμη λιγότερη ενέργεια ασκούμενοι. Κι αν οι επιβάτες είναι περισσότεροι, κανένα πρόβλημα: με μια τεχνική που θυμίζει... Τρανσφόρμερς, δύο Antro «κουμπώνουν» σε ένα, χωρητικότητας έξι ατόμων! Στην αγορά από το 2012.

Ρομπότ όπως Μπέιγουοτς

Πράγματι, δεν είναι φτιαγμένη για να ανεβάζει τηλεθέαση με τα σωματικά της προσόντα, αλλά η EMILY (Emergency Integrated Lifesaving Lanyard) έχει την ίδια αποστολή: είναι ένα ρομπότ-ναυαγοσώστης, στην ουσία ένα «έξυπνο» τηλεκατευθυνόμενο σωσίβιο μήκους 1,2 μέτρων, που μπορεί να πιάσει ταχύτητες έως και 24 ναυτικών μιλίων κόντρα στα κύματα. Κινούμενη από μια μικροσκοπική αλλά ισχυρή ηλεκτρική αντλία, μπορεί να γίνει έως και 15 φορές ταχύτερη από έναν κανονικό ναυαγοσώστη, ισχυρίζεται ο δημιουργός της Τόνι Μάλιγκαν. Εχει ήδη δοκιμαστεί στο Μαλιμπού της Καλιφόρνιας και το επόμενο μοντέλο της θα διαθέτει, εκτός από τηλεκατεύθυνση, και ηχοβολιστική τεχνολογία (σόναρ), ελεγχόμενη από μια εφαρμογή του iPhone, που θα της επιτρέπει να ανιχνεύει δίνες και ρεύματα, αλλά και βυθισμένα αντικείμενα.

Εξωσκελετός eLegs

Η συσκευή, που αναμένεται να βγει στο εμπόριο μετά το 2013, αναμένεται να αλλάξει τη δύσκολη πραγματικότητα των παραπληγικών. Με τη χρήση του εξωσκελετού και ύστερα από τη σχετική εκπαίδευση με φυσικοθεραπευτή, θα μπορούν να περπατήσουν όρθιοι. Τα ρομποτικά πόδια χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να «διαβάσουν» τις κινήσεις των χεριών μέσα από ειδικές πατερίτσες και να τις μεταφράσουν σε βάδισμα. Είναι εμπνευσμένος από τους ανάλογους στρατιωτικούς εξωσκελετούς, που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά βαρέων φορτίων από τους οπλίτες.

Υπερηχητικό εναντίον «ασύμμετρων απειλών»

Το πολεμικό δόγμα της υπερδύναμης έχει αλλάξει και πλέον ως επίκεντρο έχει όχι τις μεγάλες διενέξεις μεταξύ μπλοκ αλλά την άμεση και ακριβή ανταπόκριση σε μεμονωμένες συγκρούσεις. Το μη επανδρωμένο Χ-51Α WaveRider είναι ένα δοκιμαστικό ακόμη αεροσκάφος, μέρος του οπλοστασίου της Αμεσης Παγκόσμιας Επιδρομής των ΗΠΑ, μιας στρατιωτικής πρωτοβουλίας που σκοπό έχει την επίθεση σε οποιοδήποτε μέρος της Γης μέσα σε μία ώρα. Είναι αποτέλεσμα ενός κοινού προγράμματος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, της NASA, της Μπόινγκ, της DARPA και της Πρατ & Ουίτνεϊ και αναπτύσσει ταχύτητες έως και 7 Μαχ, δηλαδή 8.575 χιλιομέτρων την ώρα. Εχει μήκος 4 μέτρα και εκτοξεύεται από βομβαρδιστικό Β-52.

«Σωματοκίνητες» συσκευές

Ο Μάικλ ΜακΑλπάιν, του Πανεπιστημίου Πρίνστον, βρήκε τρόπο να μετατρέψει την κινητική ενέργεια ενός ανθρώπου σε ηλεκτρισμό - εξάλλου, κάθε βήμα μας παράγει 70 βατ. Ετσι, ενσωμάτωσε πιεζοηλεκτρικούς κρυστάλλους σε ένα ελαστικό υλικό που, όταν λυγίζει, παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Αν το υλικό χρησιμοποιηθεί σε παπούτσια λ.χ., μπορεί να φορτίζει προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές, ακόμη και ιατρικές όπως οι βηματοδότες. Η βρετανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Orange με τη σειρά της μοίρασε δοκιμαστικά στο φετινό φεστιβάλ του Γκλαστονμπέρι λαστιχένιες μπότες που μετατρέπουν τη θερμότητα σε ηλεκτρισμό και φορτίζουν το κινητό τηλέφωνο - μόνο όμως γι' αυτούς που περπατούν πολύ! Και μια άλλη ανάλογη εφαρμογή: στο Παρίσι, μια ομάδα μηχανικών κατασκεύασε έναν συλλέκτη της θερμότητας που εκλύεται από τα σώματα των επιβατών του μετρό και με αυτήν συμβάλλει δοκιμαστικά στη θέρμανση ενός κτιρίου.

Ατομικό αεριωθούμενο

Κάτι μεταξύ επίγειου αστροναύτη και υπερήρωα των κόμικς: η φαντασίωση της πτήσης δεν λέει να εγκαταλείψει την ανθρώπινη φαντασία. Η πρώτη τέτοια συσκευή παρουσιάστηκε το 1961 αλλά εγκαταλείφθηκε για πρακτικούς λόγους και τώρα, ύστερα από σχεδόν 30 χρόνια έρευνας, ο Νεοζηλανδός Γκλεν Μάρτιν παρουσίασε το Martin Jetpack. Χρησιμοποιεί έναν βενζινοκίνητο κινητήρα 200 ίππων που κινεί δύο έλικες και μπορεί να πετάξει σε ύψος σχεδόν 2.500 μέτρων - αν και η αυτονομία του είναι μόλις 30 λεπτά, οπότε δεν είναι έξυπνο να απομακρυνθείς πολύ.

Ο παντοεπισκευαστής

Μοιάζει με πλαστελίνη, αλλά έχει τη δύναμη σούπερ κόλλας. Το Sugru (στα γαλλικά σημαίνει «παιχνίδι») είναι ένα ιρλανδικό προϊόν, προϊόν της πενταετούς συνεργασίας της σχεδιάστριας Jane ni Dhulchaointigh με επιστήμονες. Πρόκειται για ένα πολύχρωμο, εύπλαστο ελαστικό μείγμα σιλικόνης που παίρνει όποιο σχήμα επιθυμείς και μέσα σε 24 ώρες στερεοποιείται, δημιουργώντας μια ανθεκτική μάζα σιλικόνης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οτιδήποτε, αφού κολλάει στα πάντα, από μέταλλα μέχρι υφάσματα. Ετσι, καλύπτει σπασίματα, φτιάχνει βολικά χερούλια, επισκευάζει παπούτσια - το όριο είναι η φαντασία του χρήστη του. Ηδη πωλείται με μεγάλη επιτυχία.

Το πρώτο συνθετικό κύτταρο

Η εφεύρεση αναστατώνει την επιστημονική κοινότητα και προκαλεί θαυμασμό μαζί με ανησυχία. Ο Τζέι Κρεγκ Βέντερ, υπεύθυνος για τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος το 2001, έστρεψε την προσοχή του στη δημιουργία τεχνητής ζωής. Ετσι, συνδυάζοντας βιολογικά δομικά υλικά σαν τουβλάκια Λέγκο, κατάφερε ύστερα από 15 χρόνια να ανακατασκευάσει ένα βακτήριο που διαιρείται και αναπαράγεται όπως οποιοδήποτε άλλο. Θεωρεί πως, μεταξύ άλλων, ενός τέτοιου είδους συνθετική ζωή θα κάνει δυνατή την παραγωγή νέων μορφών βιοκαυσίμων και θα επιταχύνει την παραγωγή εμβολίων. Τα υπόλοιπα ενδεχόμενα είναι που μας τρομάζουν.

Λεωφορείο «ιππαστί» στην κίνηση

Το θηριώδες αυτό λεωφορείο σχεδιάστηκε από την κινεζική εταιρεία Shenzhen Huashi Future Parking Equipment και δεν κάνει τίποτε άλλο από το να «καβαλάει» την κίνηση: τα αυτοκίνητα περνούν από κάτω του - ή μάλλον τα περνάει αυτό από πάνω, όταν είναι μποτιλιαρισμένα. Απλώνεται σε δύο κυκλοφοριακές λωρίδες, η κατασκευή του κοστίζει λιγότερο απ' αυτή ενός μετρό και μπορεί να μεταφέρει στο γιγαντιαίο του βαγόνι έως και 1.200 επιβάτες σε ύψος 2,5 μέτρων πάνω από το οδόστρωμα. Αν εγκριθεί από την κυβέρνηση, οι πρώτες δοκιμές του θα ξεκινήσουν μέσα στο τρέχον έτος και, αν εγκατασταθεί, αναμένεται να μειώσει κατά 30% τις πραγματικά απίστευτες κυκλοφοριακές συμφορήσεις των κινεζικών πόλεων.

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...