Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα273
mod_vvisit_counterΧθές369
mod_vvisit_counterAll8124987
°F | °C
invalid location provided
"Ώρα μηδέν" για την αιμοδοσία

Δραματική μείωση του αποθέματος στην χώρα μας

Λιγοστεύουν επικίνδυνα τα ούτως ή άλλως οριακά αποθέματα αίματος που διαθέτει η χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες  που δημοσιεύει το protothema.gr , στο τρέχον έτος καταγράφεται δραματική μείωση της τάξεως του 7% σε ό, τι αφορά τις φιάλες αίματος που συγκεντρώνονται στην εθνική δεξαμενή μέσω της εθελοντικής δράσης συλλόγων και φορέων -πora-mhdenου σημειωτέον αποτελούν τον κύριο «αιμοδότη» του συστήματος υγείας.

Είναι ενδεικτικό ότι  την περασμένη Τετάρτη σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας δεν υπήρχαν  οι αναγκαίες φιάλες αίματος ούτε καν για τις προγραμματισμένες  μεταγγίσεις των ασθενών με μεσογειακή αναιμία και οι θαλασσαιμικοί  ενημερώνονταν ότι έπρεπε να εξασφαλίσουν με δικούς τους αιμοδότες το πολύτιμο για τη ζωή τους υγρό.
Η  Ελλάδα χρειάζεται ετησίως περί τις 650.000 μονάδες αίματος  για την κάλυψη των αναγκών  του πληθυσμού. Από αυτές, οι 285.000 προέρχονται από οργανωμένους εθελοντές  αιμοδότες μέσω τραπεζών αίματος, οι 324.000 μονάδες αίματος από το περιβάλλον του ασθενούς που χρειάζεται επειγόντως το αίμα (είναι οι λεγόμενοι αιμοδότες  αντικατάστασης), οι 23.000 από τις Ένοπλες  Δυνάμεις και τέλος  28.000 μονάδες  αίματος εισάγονται από την Ελβετία.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ανάγκες  της χώρας θα μπορούσαν να καλυφθούν  χωρίς τις εισαγωγές ή τις  αιμοδοσίες συγγενών αν έστω και το 3% - 4% του πληθυσμού έδινε αίμα τακτικά.


«Διακοσμητικές» οι υπηρεσίες της  αιμοδοσίας στα νοσοκομεία


«Κορεσμός»  στις καταψύξεις του  Εθνικού Κέντρου  Αιμοδοσίας
Την ίδια στιγμή, παραμένουν αναξιοποίητοι χιλιάδες τόνοι πλάσματος  αίματος, ενός συστατικού από το οποίο  θα μπορούσαν να παραχθούν δωρεάν φάρμακα για χιλιάδες ασθενείς. Ωστόσο, όπως  καταγγέλλει με την ίδια επιστολή ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΑ,  το Τμήμα Διακίνησης Αίματος και  Πλάσματος του Εθνικού Κέντρου  Αιμοδοσίας ενημέρωσε στις 11 Νοεμβρίου  τη διοίκηση του Κέντρου ότι «πλέον έχουν γεμίσει οι καταψύξεις αίματος  και πλάσματος και δεν υπάρχει  άλλος χώρος αποθήκευσης» και  ζήτησε «να ενημερωθούν άμεσα  όλες οι υπηρεσίες αιμοδοσίας των  νοσοκομείων να μην στέλνουν εφεξής πλάσματα αίματος».

 


Διαχρονικά η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα σε ό, τι αφορά την επάρκεια αίματος, ωστόσο πλέον οι ειδήμονες του χώρου θεωρούν ότι η κατάσταση είναι οριακή. Τα τμήματα αιμοδοσίας των δημόσιων νοσοκομείων και η ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, καταγγέλλουν οι σύλλογοι και οι φορείς που δραστηριοποιούνται στην εθελοντική αιμοδοσία.
«Οι υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων εκλιπαρούν για  την εξασφάλιση στελεχών, ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού» αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε προς όλους  τους συναρμόδιους φορείς ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) κ. Χρήστος Πρωτόπαπας.
Το πλέον πρόσφατο κρούσμα καταγράφηκε στο νοσοκομείο Κορίνθου   -η υπηρεσία αιμοδοσίας ενημέρωσε την περασμένη Δευτέρα  με έγγραφό της τη διοίκηση ότι  δεν διαθέτει προσωπικό προκειμένου  να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της  ως υπηρεσία αιμοδοσίας. Το πρόβλημα επιτείνουν οι ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά  που δεν επιτρέπουν ακόμη και  στις πιο... εύρωστες από πλευράς  προσωπικού υπηρεσίες αιμοδοσίας της  χώρας να φέρνουν εις πέρας  τις αποστολές τους.
 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...