Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα254
mod_vvisit_counterΧθές369
mod_vvisit_counterAll8124968
°F | °C
invalid location provided
Δεν επιτρέπεται η κρίσις

Η Χριστιανική Αλήθεια

Του συνεργάτη μας Χριστοφ. Κ. Διδασκάλου, θεολόγου

Συμβαίνει πολλές φορές να κρίνουμε τους συνανθρώπους μας και μάλιστα να τους κατακρίνουμε. Από την κρίσιν που μπορεί να είναι ελαφρό ελάττωμα, περιπίπτει κανείς εις την κατάκριση που είναι βαρύ, βαρύτατον αμάρτημα. Η κρίσις και η κατακρίσις είναι λοιπόν αμαρτήματα μας σε αυτά όλοι σαν χριστιανοί πίπτουμε, γιατί επιθυμούμε να κρίνουμε και να κατακρίνουμε τους άλλους για τη ζωή τους και τη συμπεριφορά τους. Κάνουμε αυτό που δεν επιθυμούμε για τον εαυτό μας. Δεν θέλουμε οι άλλοι να μας κρίνουν. Γινόμαστε κριτές και επικριτές για τους άλλους. Όταν δε βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε πως οι άλλοι μας κρίνουν και μας κατακρίνουν θυμώνουμε και στενοχωρούμαστε.

Βέβαια όλοι μας αφορμές δίδουμε για να μας κρίνουν οι συνάνθρωποί μας. Κάτι που πράττουμε ή λέμε και που δεν συμφωνούν με το θρησκευτικό και το κοινωνικό ιδεώδες επισύρει την κρίση. Όμως παρά ταύτα δεν πρέπει να γινόμαστε κριτές και επικριτές. Μπορούμε να σχολιάζουμε το κακό απροσώπως και όχι προσωπικώς.

Ας θυμούμαστε πάντοτε πως ημείς δεν είμαστε όπως πρέπει άνθρωποι, άπταιστοι και δεν θέλουμε την κρίση και την κατάκριση των συνανθρώπων μας. Ιδιαιτέρως η χριστιανική αλήθεια μας αποτρέπει, από το ελάττωμα αυτό, από την αμαρτία της κατακρίσεως και της κρίσεως. Ιδού τι μας λέγει ο Κύριος: «Μη κρίνετε, και ου μη κριθήτε» (Λκ. στ΄ 37).

Χριστιανικά και ανθρώπινα δεν επιτρέπεται η κρίσις. Να την αποφεύγουμε, να ασχολούμαστε με τον χριστιανικό μας καταρτισμό και καθώς βλέπουμε τους συνανθρώπους μας να προχωρούν προς το κακό, προς την αμαρτία να ανοίγουμε το στόμα όχι προς προσωπικήν κρίση, αλλά προς προσευχήν στο Θεό για τη βοήθεια προς αυτούς την πνευματικήν.            

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...