Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα371
mod_vvisit_counterΧθές433
mod_vvisit_counterAll8058851
°F | °C
invalid location provided
Για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ 2010-2012

Δήλωση Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη

Η σημερινή υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έρχεται να καταδείξει την αποφασιστικότητα της ελληνικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση της βαθειάς κρίσης που βιώνει η οικονομία της χώρας μας. Δική μας πάγια και αμετακίνητη θέσηkorkidis_425x ήταν η διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού και η πρόβλεψη για συμβολικές αυξήσεις, μία δέσμευση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στους εργαζόμενους, ότι θα προασπιστούμε τη δυνατότητά μας να διαπραγματευόμαστε και να διαμορφώνουμε οι ίδιοι το μέλλον μας.

Οι διαδικασίες έως την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ πέρασαν από κρίσιμες φάσεις. Από την αρχή δείξαμε τις προθέσεις μας και καταθέσαμε τις προτάσεις μας, ευελπιστώντας σε όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση. Οι συναντήσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου επισκιάστηκαν από τις ραγδαίες εξελίξεις στο πρόβλημα δανεισμού της χώρας μας που είχε ως αποτέλεσμα την καταφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, ο οποίος μετέβαλλε δραματικά τα δεδομένα, αναγκάζοντάς μας να θέσουμε τη διαβούλευση σε διαφορετική βάση. Η ΕΣΕΕ με επιστολή της την 18η Μαρτίου 2010 κάλεσε τους υπόλοιπους τρεις κοινωνικούς εταίρους σε επανεκκίνηση των διαδικασιών υπογραφής της ΕΓΣΣΕ, θέτοντας στο επίκεντρο την ανάγκη οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων να παρέμβουν στην διαμόρφωση της εθνικής οικονομικής στρατηγικής. Κατ' αντιστοιχία η ΕΣΕΕ ανταποκρίθηκε άμεσα στην επιστολή της ΓΣΕΕ στα τέλη του μήνα Μαΐου, τονίζοντας την κρισιμότητα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μέσα στον Ιούνιο. Η συζήτηση περί του νέου ν/σ για τις εργασιακές σχέσεις ανέδειξε τη σημασία της ΕΓΣΣΕ για την προσπάθεια διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και της εργασιακής ειρήνης.

Ο κοινωνικός διάλογος είναι μία από τις σημαντικότερες δημοκρατικές κατακτήσεις που διαθέτουμε ως κοινωνία και οφείλουμε να τον διαφυλάξουμε ως «κόρην οφθαλμού». Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι οι πολιτικές δεν εφαρμόζονται εν κενώ ούτε η κοινωνία οφείλει με έναν μηχανικό τρόπο να προσαρμοστεί στις νέες εξελίξεις. Χρειάζονται ευρείες συναινέσεις οι οποίες επιτυγχάνονται από την ύπαρξη και λειτουργία ισχυρών διαβουλευτικών διαδικασιών.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε:«Η υπογραφή αυτής της Συλλογικής Σύμβασης έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα προσωπικά, αφού είναι η πρώτη που υπογράφω ως πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Θεωρώ ότι είναι τολμηρή, δίκαιη και κυρίως περνάει ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία. Το περιεχόμενό της καθιστά τον ιδιωτικό τομέα εργασιακά πιο ελκυστικό, αφού διασφαλίζει τον 13ο και τον 14ο μισθό και βάζει τις βάσεις ενσωμάτωσής τους στις μηνιαίες αποδοχές. Επιπλέον, ξεφεύγει από τη μιζέρια του Μνημονίου, αφού τολμά να σπάσει το πάγωμα των μισθών και να δώσει αυξήσεις στα επίπεδα του ευρωπληθωρισμού.  Η τελική συμφωνία είναι μια θαρραλέα υπέρβαση και επήλθε με σοβαρές αμοιβαίες υποχωρήσεις και πρωτοβουλίες  από όλους τους κοινωνικούς εταίρους».

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...