°F | °C
invalid location provided
ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ.
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ «Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ»maragiannhs

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ,

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Του Ιστορικού και πρώην Συμβολαιογράφου 

ΚΩΣΤΑ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Στις 19 Ιουνίου 2010 και ώρα 12 μ. στη Δυτική Φραγκίστα Ευρυτανίας γίνονται τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου «Γεώργιος Καφαντάρης». Για τον αείμνηστο Ευρυτάνα Οικονομολόγο πολιτικό και Πρωθυπουργό της χώρας έχουν γραφεί λίγα σε σχέση με την προσωπικότητά του και τις υπηρεσίες που προσέφερε στην πατρίδα. Πέρασα υπό δύσκολες συνθήκες από την Ανατολική Φραγκίστα Ευρυτανίας προς την Δυτική κατά τις 19 με 20 Ιουλίου 1944 και από τότε ήθελα να ιδώ το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε αυτός ο μεγάλος πολιτικός και ηθικός γίγαντας της νεώτερης Ελλάδας, αλλά μου δόθηκε ευκαιρία στις 20 Μαϊου 2000 και επισκέφθηκα την Ανατολική Φραγκίστα και φωτογραφήθηκα στην εκεί προτομή του. Την φωτογραφία αυτή έχω δημοσιεύσει στο βιβλίο μου «Η Εθνική Αντίσταση στο Θέρμο και τα χωριά του το 1941-1944». Σπουδαίο ρόλο έπαιξε τότε στην ελεύθερη Ελλάδα το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και ιδιαίτερα στο Εαμικό Κίνημα ο Γεώργιος Καφαντάρης, αλλά τότε πολύ βοήθησε ο Γεώργιος Καφαντάρης το λαό της Ευρυτανίας

 Στις 7 Αυγούστου 2002 έγιναν στην Ανατολική Φραγκίστα τα αποκαλυπτήρια της προτομής του με κύριο ομιλητή το διακεκριμένο Καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου κ.Κλεομένη Κουτσούκη. Εστάλησαν τότε για το γεγονός αυτής της εκδήλωσης πολλά συγχαρητήρια τηλεγραφήματα και μεταξύ αυτών έστειλε τότε τηλεγράφημα και ο Εθνάρχης Πρόεδρος τότε της Δημοκρατίας  Κωνσταντίνος Γεωργίου Καραμανλής με το εξής περιεχόμενο. «Ιερόν καθήκον εκπληρώνει η Ευρυτανία τιμούσα ένα από τα εκλεκτότερα τέκνα της τον Γεώργιον Καφαντάρην, τον έξοχον πολιτικόν, τον δεινόν ρήτωρα υπόδειγμα ήθους και πολιτισμού...» Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής.

Τίποτε δεν έχουμε ανάγκη να προσθέσουμε σε αυτό το τηλεγράφημα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Γ.Καραμανλή από το οποίο πηγάζουν όλα. Σε νέα κείμενά μας για το Αγρίνιο γράφουμε πολλά για το γίγαντα αυτό της πολιτικής και για τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας της εποχής εκείνης, πέραν των όσων έγραψαν οι διακεκριμένοι αείμνηστος Δήμος Γούλας και ο δικακεκριμένος άνθρωπος του πνεύματος άνδρας Μιχάλης Σταφυλάς.

Σήμερα έχουν μεγαλύτερη αξία τα λόγια του Γεωργίου Καφαντάρη ιδίως για κάτι το οποίο αγνόησαν οι νεώτεροι πολιτικοί της Ελλάδος. Το ότι «τα χρέη υποτάσσουν λαούς και έθνη».

  Δεν έδωσαν σημασία πάνω στα λόγια αυτά οι νεώτεροι πολιτικοί της Ελλάδας. Δεν διάβασαν φαίνεται ιστορία οι νεώτεροι πολιτικοί της Ελλάδας ότι η Αγγλία το 1821 για πέντε σώβρακα και τρεις φανέλλες όπως είπε στο Θέρμο στις 26 Απριλίου 1943 ο Άρης Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) ζητούσε τα κεφάλια των αγωνιστών του 1821 κυρίως του Μοριά και των Καπεταναίων της Ρούμελης. Φαίνεται ότι το χρέος δεν απασχόλησε ποτέ τους νεοκυβερνήτες της νεώτερης Ελλάδος. Την εξουσία αυτή ήθελαν να πάρουν και τσιμέντο να γίνει ο πτωχός λαός της Ελλάδος. Γαία πυρί μιχθήτω για τις νέες γενεές των Ελλήνων. Ο ‘Αγιος παράς εδρεύει στην Αγγλία και στην Αμερική». Αυτοί οι αφέντες των λαών της γης. Αλλά και η κοινωνία που δεν τιμωρεί ιδίως τους κλέφτες αυτοκτονεί. Για τα περί ηθικής και πνευματικής καταπτώσεως του Ελληνικού λαού έχουμε γράψει πολλά άρθρα στον τύπο. Αλλά 

«Κουφού καμπάνα και αν κτυπάς

τυφλό και θυμιατίζεις

και μεθυσμένο και αν κερνάς

όλα χαμένα τάχεις». 

          Τώρα όμως ήλθε η ώρα του Γιάννη Βελαώρα που λέει ο σοφός λαός μας. Τώρα ήλθε η ώρα της αλήθειας που την έκρυψαν με τις λέξεις. Και αυτό το είπε ο Γερο Αλέξης κατά το σοφό λαό μας.
 
 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...