°F | °C
invalid location provided
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΝΑΧΟΥ

Δευτέρα 3 έως Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε  η εβδομάδα περιβάλλοντος την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Ινάχου το Πνευματικό και Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Ινάχου σε συνεργασία με τα γραφεία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

-2

Τη Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τους υπεύθυνους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Τσιλίκα Θεόδωρο και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Καλογερά Παύλο με θέμα «Περιβαλλοντική Αγωγή και Εκπαίδευση - Ανακύκλωση» καθώς και προβολή της κινηματογραφική ταινίας «Η εποχή των ηλιθίων» στα σχολεία του Δήμου Ινάχου.

Την Τετάρτη 5 Μαΐου πραγματοποιήθηκε εξόρμηση καθαριότητας στο Δήμο Ινάχου από όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων, του συλλόγους γονέων και κηδεμόνων καθώς και τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Ινάχου 

Την Πέμπτη 6 Μαΐου μαθητές και μαθήτριες του εικαστικού εργαστηρίου του Δήμου Ινάχου ζωγράφισαν και έφτιαξαν κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά στην πλατεία στο Νέο Χαλκιόπουλο. Υπεύθυνος ο κ. Ναστούλης Αντώνης, δάσκαλος του εικαστικού εργαστηρίου του Δήμου.

Την Παρασκευή 7 Μαΐου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων  του Δημαρχείου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «ΔΗΜΟΣ ΙΝΑΧΟΥ: Περιβάλλον - Πολιτισμός - Αθλητικός Τουρισμός»

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ινάχου κ. Μπασιούκας Σπυρίδων, ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Σώκος Ευθύμιος, ο πρώην Δήμαρχος Ινάχου και πολιτευτής κ.Τορουνίδης Αθανάσιος, ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ινάχου κ. Κακαρούνας Αθανάσιος, οι αντιδήμαρχοι Ινάχου κ. Μπαλάσκας Εμμανουήλ, Καπούλας Παναγιώτης και Καρδάρα Έφη, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Τσεκούρας Θωμάς, Κατσιάδας Ηλίας και Βελαώρας Γεώργιος,  ο Διοικητής Πυροσβεστικής υπηρεσίας Αγρινίου κ. Γιαννακόπουλος Παναγιώτης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμφιλοχίας κ. Μπαλαούρας Γεώργιος, ο Προϊστάμενος 4ου γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γρίβας Κωνσταντίνος, ο Προϊστάμενος 2ου γραφείου Δευτεροβάθμιας Παπαθανασίου Σπυρίδων, ο. κ Τριαντάφυλλος Χρήστος Δ/ντής Κ.Υ. Χαλκιοπούλων, ο κ. Ξύδη Τάσος εκδότης του περιοδικού Πράσινο - Μπλε, η κ. Παλαιοδήμου Βασιλική Δ/ντρια Γυμνασίου Εμπεσού καθώς και πρόεδροι τοπικών συμβουλίου  και πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Ινάχου.

Χαιρετισμοί - Ομιλίες

Στο Χαιρετισμός της η αντιδήμαρχος Ινάχου  και πρόεδρος του Πνευματικού και Αθλητικού Κέντρου του Δήμου κ. Καρδάρα ανέφερε τα παρακάτω: «Η Ημερίδα πραγματοποιείται στα πλαίσια της εβδομάδας περιβάλλοντος. Ο Δήμος Ινάχου κάθε χρόνο διοργανώνει μια ημέρα καθαριότητας , φέτος αποφασίσαμε σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης - Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, να διευρύνουμε τις εκδηλώσεις, με περισσότερες δράσεις και να διοργανώσουμε μια Εβδομάδα Περιβάλλοντος. Έτσι ξεκινήσαμε από τη Δευτέρα με πάρα πολλές δράσεις , ζωγραφική, προβολές ταινιών, ομιλίες και φτάνουμε σήμερα στην τελευταία μέρα. Στόχος μας είναι η ενημέρωση, κυρίως όμως η ευαισθητοποίηση των μαθητών αλλά και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την προστασία του.Τέτοιες δράσεις, τέτοιες δραστηριότητες θεωρούμε ότι ευαισθητοποιούν την κοινωνία και δίνουν το μήνυμα της κοινωνικής συμμετοχής και αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι. Πιστεύω πως τα παιδιά όλη αυτή την εβδομάδα που πέρασε έστειλαν αυτό το μήνυμα.Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ομιλητές, τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κ. Παύλο Καλογερά και κ. Θεόδωρο Τσιλίκα για την συνεργασία που είχαμε, τους Διευθυντές των σχολείων, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για τη συμμετοχή τους στην Εβδομάδα Περιβάλλοντος».

Ο Δήμαρχος Ινάχου κ. Μπασιούκας Σπυρίδων ανέφερε στο χαιρετισμό του «Η αλλαγή του τρόπου ζωής των ανθρώπων τα τελευταία χρόνια έφεραν αρνητικά αποτελέσματα σε σχέση με το περιβάλλον. Ο άνθρωπος, το μοναδικό νοήμων όν του πλανήτη κατάφερε με τις ανακαλύψεις του,  τις χρήσιμες ανακαλύψεις βοήθησε στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του αλλά και στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ο Δήμος Ινάχου όλα αυτά τα χρόνια έκανε προσπάθειες για τη διατήρηση του όμορφου φυσικού περιβάλλοντος και σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών τοποθέτησε πινακίδες και τα τελευταία χρόνια διοργανώνει ημέρα καθαριότητας. Θα πρέπει σε όλους μας να γίνει συνείδηση η διατήρηση του περιβάλλοντος».

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Σώκος ο οποίος ανέφερε τα παρακάτω: «Είμαι πραγματικά χαρούμενος που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα και μου δίνεται η δυνατότητα να πω λίγα λόγια για ένα τόσο σημαντικό, κρίσιμο και αιώνιο θέμα που είναι η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Το περιβάλλον επηρεάζει τις συμπεριφορές μας τόσο ως άτομα όσο και ως κοινωνίες. Δεν φτάνει μόνο η προστασία αλλά και η δημιουργική παρουσία των ανθρώπων και των κοινωνιών στη σχέση με το περιβάλλον». Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Σώκος μίλησε για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στο Αχελώο με τα έργα που γίνονται για την εκτροπή και για τις  αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον αυτή. Επίσης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν μόνο αρνητικές επεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον αλλά και θετικές όπως είναι τα δυο γεφύρια που ενώνουν την Αιτωλοακαρνανία με την Ευρυτανία, της Τέμπλα και του Αυλακίου, τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου καθώς και τα φράγματα Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου.

Κλείνοντας ο κ. Σώκος ανέφερε τα παρακάτω: «Πρέπει οι κοινωνίες να υποχρεώσουν τους κυβερνώντες τους εκάστοτε κυβερνώντες, αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις να σέβονται το περιβάλλον, γιατί σεβόμενοι το περιβάλλον, σέβονται την ιστορία για την πορεία του ανθρώπου, σέβονται τις κοινωνίες, σέβονται και υπηρετούν τον πολιτισμό.

Προσπάθησα να πω συγκεκριμένα πράγματα τα οποία είναι πραγματικότητα που ντροπιάζει και θα ντροπιάζει όλους μας στο μέλλον. Τα προβλήματα σε σχέση με το περιβάλλον θα τα έχουμε μπροστά μας και δεν δικαιούται καμία γενιά και ιδιαίτερα η δική μου η γενιά και οι νεότερες γενιές να παραδώσουν ένα πληγωμένο ή κατεστραμμένο περιβάλλον στις επόμενες γενιές.

Αυτό που έχουμε ως φύση, ως περιβάλλον, ως νερά καθαρά, ως δάση, ως πεδιάδες, ως υδροβιότοπους, όλα αυτά είναι η περιουσία των παιδιών μας και των επόμενων γενιών. Δανειζόμαστε από το μέλλον και δεν έχουμε δικαίωμα να υποθηκεύσουμε το μέλλον καταστρέφοντας τη φύση με δήθεν έργα σαν αυτό του της εκτροπής του Αχελώου από τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να είναι ο γνώμονας της συμπεριφοράς μας της συμπεριφοράς της κοινωνίας που υποχρεώνει την εξουσία να παίρνει σωστές αποφάσεις και αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν τις αποφάσεις να σέβονται ακριβώς αυτόν τον κανόνα.

Θέλω να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας για την εβδομάδα αυτή αλλά και όλους εκείνους που συνέβαλλαν για να πραγματοποιηθεί».

Ο πρώην Δήμαρχος Ινάχου και Πολιτευτής κ. Τορουνίδης Αθανάσιος ανέφερε στο χαιρετισμό του τα παρακάτω: «Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθήσαμε και καταφέραμε πιστεύω να στείλουμε εκείνα τα μηνύματα και να δώσουμε το ερέθισμα σε όλους σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε όλοι για να προστατεύσουμε το περιβάλλον. όχι με τρόπους απαγορευτικούς αλλά με τρόπους ευαισθητοποίησης προσπαθήσαμε και πιστεύω πως καταφέραμε να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει κοινή συνείδηση σε όλους η προστασία του περιβάλλοντος.

 Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που συνέβαλλαν για τη διοργάνωση της ημέρας περιβάλλοντος. Από σήμερα, να ξεκινήσουμε, με αυτή την ημερίδα που κάνουμε, να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους αυτούς που θέλουν να μας περιθωριοποιήσουν ότι ο Δήμος Ινάχου είναι και θα παραμείνει ζωντανός και θα πρωτοτυπεί πάντα. Να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας εδώ γιατί μας δίνετε δύναμη και ελπίδα να συνεχίσουμε».

 Ομιλίες

Θέμα της ομιλίας του κ. Καλογερά ήταν «η περιβαλλοντική αγωγή και εκπαίδευση στα σχολεία του Δήμου Ινάχου τα τελευταία χρόνια». Ο κ. Καλογεράς ανέφερε χαρακτηριστικά τα παρακάτω: «είναι αναμφισβήτητο ότι το περιβάλλον αποτελεί ένα από τα θέματα κλειδιά της σύγχρονης εποχής. Διαπιστώνεται από όλους πια ότι τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας αφενός μεν μεγεθύνονται διαρκώς αφετέρου δεν μπορούν να επιλυθούν μόνα τους. Η λύση τους απαιτεί δράσεις και μάλιστα για να είναι οι δράσεις αυτές αποτελεσματικές απαιτούν υπεύθυνους πολίτες. Όλοι λοιπόν συμφωνούν με για να υπάρξει διέξοδος από την οικολογική κρίση είναι απαραίτητη η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση των μαθητών αλλά και των πολιτών. Η Περιβαλλοντική αγωγή είναι μια ριζοσπαστική και ελπιδοφόρα εκπαιδευτική διαδικασία. Στα σχολεία του Δήμου ινάχου έχουν υλοποιηθεί μέχρι και σήμερα 15 προγράμματα με τη συμμετοχή 342 μαθητών και 36 εκπαιδευτικών. Τα σχολεία όμως συμμετέχουν και σε μια σειρά από δράσεις που αφορούν το περιβάλλον μια από αυτές είναι η συμμετοχή των σχολείων στην Εβδομάδα Περιβάλλοντος που πραγματοποίησε τη φετινή σχολική χρονιά ο Δήμος Ινάχου. Ας ευχηθούμε, η φετινή προσπάθεια των σχολείων και του Δήμου να αποτελέσει αφορμή για στοχασμό και προβληματισμό, ώστε όλοι να αναλογιστούμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Να αποτελέσει αφορμή για τη δυναμικότερη κινητοποίηση, ώστε να συμβάλλουμε στη διατήρηση του περιβάλλοντος».

Θέμα της ομιλίας του κ. Κονταξή ήταν :»Λαϊκός Πολιτισμός και Περιβάλλον»  Ο κ. Κονταξής ανέφερε τα παρακάτω: «Από την αυγή της ανθρωποποίησης του εως και σήμερα ο άνθρωπος έβαλε τον εαυτό του αντιμέτωπο με το περιβάλλον του. Έβαζε προβλήματα στον εαυτό του και ερωτηματικά για τη θέση του αυτή μέσα στο περιβάλλον, ζητούσε να φτιάξει κάτι άλλο από αυτά που έβρισκε έτοιμα γύρω του. Στην παραδοσιακή κοινωνία ο φυσικός χώρος, το περιβάλλον δεν είναι απλώς ένα πεδίο άσκησης της ανθρώπινης δραστηριότητας, ένα αντικείμενο εκμετάλλευση, αλλά ένας χώρος καθαγιασμένος, ένας τόπος όπου γεννιέται, μεγαλώνει και πεθαίνει κάθε μέλος της κοινότητας, ένας τόπος που φέρει την ιδιαίτερη σφραγίδα της ιστορίας του και του πολιτισμού μιας κοινότητας που συμβολίζει την ιδιαίτερη συλλογική του ταυτότητα».

Θέμα της ομιλίας του κ. Τσιλίκα ήταν «Το περιβάλλον της Αιτωλοακαρνανίας μέσα στους αιώνες». Ο κ. Τσιλίκας στην ομιλία του ανέφερε: «Θα κάνουμε ένα μαγευτικό ταξίδι - οδοιπορικό μέσα από περιγραφές ιστορικών, περιηγητών και ποιητών, από διηγήσεις και λογοτεχνικά κείμενα για να βρούμε τις εντυπώσεις των περιηγητών που αναφέρονται στο περιβάλλον της περιοχής μας». Στη συνέχεια ο κ. Τσιλίκας  έκανε παρουσίαση κειμένων που αφορούσαν το περιβάλλον  της Αιτωλοακαρνανίας από τον 3ο αιώνα προ Χριστού μέχρι και σήμερα. Τελειώνοντας την ομιλία του ο κ. Τσιλίκα είπε τα παρακάτω: «Επλπίζω μέσα από αυτό το ταξίδι και την περιπλάνηση να γίνουμε πιο υπεύθυνοι απέναντι στο χρόνο και στο χώρο που μας φιλοξενεί, μας υπομένει, μας δίνει δύναμη και μας προσφέρει τα αγαθά πλουσιοπάροχα, απλόχερα και καρτερικά».

Θέμα της ομιλίας του κ. Σκόνδρα ήταν « Ανάπτυξη υποδομών για αθλητικό τουρισμό και τουρισμό αναψυχής στο Δήμο Ινάχου».  Ο κ. Σκόνδρα  στην ομιλία του ανέφερε τα παρακάτω: «Μέσα από μια γρήγορη ματιά  στο φυσικό κόσμο και τα ιδιαίτερα στοιχεία που η φύση έχει χαρίσει σε μια περιοχή, θα ξεδιπλώσουμε την εντυπωσιακή προίκα του τόπου τούτου και την τύχη του να ζούμε δια και μέσω αυτού. Οι απλοί (μα υπερήφανοι) άνθρωποι, η ήρεμη (αν και πολλές φορές φτωχική) ζωή, ο απίστευτος φυσικός πλούτος και οι τεράστιες μελλοντικές προοπτικές που δυνητικά μπορούν να λάβουν σάρκα και οστά στον ξεχασμένο τούτο τόπο, μπορεί να αποτελέσουν έναν πόλο έλξης για τον συνειδητοποιημένο πολίτη, τον οραματιστή, τον φυσιολάτρη, τον χομπίστα, τον αθλητή, τον ανεμοπόρο   αλλά και τον πρωτοπόρο επιχειρηματία και όλους αυτούς που ψάχνουν να ξεφύγουν από τα παγιομένα μοτίβα και τα στερεότυπα της κακής πλευράς της εξέλιξης του σύγχρονου κόσμου. Μπορούμε και πρέπει να αναλάβουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Ας δούμε πρώτα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι για τον τόπο μας και μετά να ανέβουμε ένα - ένα  τα σκαλιά της ιεραρχίας και να αναζητήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία και τη θέληση της κεντρικής εξουσίας για ευημερία και προοπτική στην όμορφη αυτή γωνιά του κόσμου που για καλή μας τύχη (και είναι σίγουρα μεγάλη) ήρθαμε να ζήσουμε, να δημιουργήσουμε και τελικά να την παραδώσουμε καλύτερη στα παιδιά μας».

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων λειτούργησε έκθεση ζωγραφικής στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου, με θέμα:

«Ο Δήμος Ινάχου μέσα από τα μάτια των παιδιών».

Την έκθεση διοργάνωσε το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου.

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...