°F | °C
invalid location provided
«Ένας σεισμός θα μας σώσει...»

 

Τώρα που η μοίρα τόφερε να γίνουμε όλοι οικονομολόγοι, πολιτικολόγοι, εφοριακοί και δικαστές με πτυχία, ήρθε η ώρα της φτώχειας και της ανώμαλης προσγείωσης στην πραγματικότητα. Τόσα χρόνια αιθεροβάμονες χαζονεόπλουτοι και ψευτοκυριλyfanthsέδες πλάσαμε με δανεικούς πισινούς έναν εαυτό άλλο, μια προσωπικότητα ξένη, ένα «γνώθι σαυτόν» υπερτιμημένο. Παραγίναμε αγνώριστοι αδελφοί ημών. Και παρόλο που δε θυμάμαι αν ο ΠατροΚοσμάς ο παλιός είπε κάποια προφητεία που να ταιριάζει στα σημερινά δρώμενα, τώρα γίνομαι κι εγώ προφήτης με χιλιάδες άλλους σύγχρονους, με προβλέψεις καθημερινές -σαν τα ζώδια ένα πράμα- για το μέλλον το δικό μας, των παιδιών μας, των περήφανων και ενδόξων γηρατειών! Και ποιος να μας τόλεγε πως τα κόρον χρησιμοποιηθέντα και γελειοποιηθέντα ως όρος  περήφανα γηρατειά θα ήταν το σημερινό τυχερό μέλλον του τόπου.  Δούλεψαν, πήραν τις αποζημιώσεις τους και τα εφάπαξ, παίρνουν και μια αξιοπρεπή σύνταξη. Κι εμείς οι λοιποί αγωνιστές θ΄ αναζητούμε του λοιπού προσευχόμενοι τα κρατικά ομόλογα της δεκαετίας και όσα λήξουν μετά θάνατον...

Βέβαια υπάρχει και το απρόβλεπτο. Κανείς δε μπορεί να προβλέψει το μέλλον της επανάστασης των δικαίων και αδικημένων. Κι επειδή οι κουρτίνες των πρώην είναι παρελθόν, λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν το σημερινό γείτονά τους και φίλο κλεφτοεφοριακό, τον αγρότη που δηλώνει πρόβατα, μοσχάρια και ποίμνια ανύπαρκτων ζώων επιδοτούμενος ακόμα και σήμερα, τους μεγαλομεσαίους επαγγελματίες φοροφυγάδες, τους ιδιαιτεροπλουτίζοντες απ΄ την επένδυση στη μάθηση των παιδιών μας. Όλοι ξέρουν κάποιους που εξακολουθούν να γράφουν εκεί που μελάνι δεν πιάνει τις προσπάθειες και τις θυσίες των υπολοίπων και συνένοχα σιωπούν. Αλλά ως πόσο; Δε βλέπετε που οι ευαίσθητοι καλλιτέχνες πρώτοι συνεισέφεραν για να σώσουν την Άντζελα! Αλληλεγγύη αδέρφια, προσφέρετε να σωθούμε!  

Κάπου αχνοφέγγει λιγάκι δικαιοσύνη. Δεν είναι μόνο τα χαμόγελα των μη Δημοσίων για τις περικοπές δώρων και συντάξεων. Χιλιάδες υποκατηγορίες υπαλλήλων, ενταγμένων στο Δημόσιο και στις «ενιαίες» μπαρούφες των Υπουργών και Γραμματέων, χρόνια τώρα υπέμεναν τις απαράδεκτες μισθολογικές ανισότητες και αδικίες. Κι έβγαιναν οι απόφοιτοι του «Βοϊδολίβαδου» με μισθούς και συντάξεις άνω των 2.500€ γιατί ελέω μπάρμπα εργάσθηκαν στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ, στον ΟΣΕ, στις Εφορείες στα Τελωνεία και ων ουκ έστι αριθμός. Εκεί τάχα πλήρωναν εισφορές απ΄ την τσέπη τους και δεν πλήρωνε το κράτος... Και οι λοιποί φτωχοί συγγενείς γυροφέρνουμε το χιλιάρικο με πτυχία, διευθυντικές θέσεις και υπευθυνότητες στον πολίτη, στο παιδί που μαθαίνει γράμματα!

Θα εξαφανιστούν, λόγω φτώχειας, διάφορες στρεβλώσεις και υπερβολές Υπηρεσιών. Φανταστείτε για παράδειγμα πως το πολυπράγμον και προσληφθέν για την φύλαξη των δασών προσωπικό, πρέπει  με Υπηρεσιακό όχημα να κάνει περιήγηση στην περιοχή του εγκαταλείποντας τον παραδοσιακό έλεγχο με ποδαρόδρομο, η δε Υπηρεσία να τον επιβραβεύσει με 9,78€ για το κατόρθωμά του. Αλλιώς γιοκ δουλειά! Μα κράτος είν΄ αυτό;   

Είναι βλέπετε και το μίγμα των φαρμάκων. Αυτός ο Αντώνης παρόλο που δεν πήρε έγκαιρα μια δόση για να βγάλει φωνή, με μίγμα εξελέγη και ξεκίνησε την ανασύνταξη των απολωλότων και με μίγμα πορεύεται. Καθένας με τα συνθήματα κι η Ντόρα με τα δικά της. Όχι που θα καθότανε το ανήσυχο, ελεύθερο και αδούλωτο Κρητικό πνεύμα υπό την σκέπη αποστατών! Πιο καλή η μοναξιά από σένα που δε θέλω...

Ψηφίστηκαν και τα μέτρα. Ο λαός άρχισε να υλοποιεί οικιακά προγράμματα εναρμονισμένα στις νέες ανάγκες, συμμαζεύει τα οικονομικά του, εφαρμόζει παλιές πρακτικές και εφευρίσκει καινούργιες. Με όραμα μπαίνει μόνος του στην παραγωγή των απαραίτητων σε μπαλκόνια και ταράτσες, απέχοντας και καταδικάζοντας την ακρίβεια και τις φουσκωμένες τιμές που παραμένουν σε μάρκετ και υποτιθέμενες λαϊκές. Ειδικά εκεί που παρατίθενται τα εβδομαδιαία υπολείμματα των πάγκων των καταστηματαρχών, σε καλλίτερες τιμές υποτίθεται. Εκεί θα κλείσουμε θεσούλα κι εμείς. Μια τηλεόραση απ΄ τις πολλές, ένα κινητό απ΄ τα καμπόσα,  ένα μπιμπελό το μήνα να πουλάμε, κάπως θα πορευθούμε.

Εκείνοι που προς το τέλος μαζεύουν ό,τι απ΄ τους πάγκους πέφτει ή πετιέται ως άχρηστο θα εξακολουθούν να μαζεύουν για να πάνε κάτι στο σπίτι τους... Καμιά πτώση στις τιμές, καμιά χαριστική δανειακή εκπτωτική πράξη και για μας... Μόνο συνεισφορά για να σωθούν η απρόσωπη χώρα κι η απροσδιόριστη τιμή των πολιτικών!

Τρέχει για σωτηρία ο κοσμάκης. Σου λέει ολόκληρος Άγιος και δύσμορφος πήρε καβάλα τον Ένα και μοναδικό και διέβη τον ποταμό, δε μπορεί να μας φτιάξει τα οικονομικά; Όλοι παρόντες! Κυβερνώντες σωτήρες και πρώην έδωσαν βροντερό παρόν στη λιτανεία για μεσιτεία στον Πολιούχο αλλά και να δείξουν ότι δε φοβούνται να βγούν στο δρόμο μη τους προπηλακίσουν και τους φτύνουν. Τι θάρρος, τι τόλμη, τι ανδρεία! Πολλές μετάνοιες οι πιστοί κι οι επίσημοι, σε παράταξη οι παπάδες και στα χαμόγελα, μαζί κι όσοι κατοχύρωσαν δικαίωμα, λαμπεροί οι τελετάρχες... Άντε και του χρόνου φτωχότεροι!

Ένας σεισμός θα μας σώσει!  Θα μας λυπηθούν άπαντες, θα δίνουν βοήθεια, σκηνές για όσους χάνουν το σπίτι τους από πτώση, πλειστηριασμό ή στοίχημα, γάλατα, ρύζι και μακαρόνια μισοληγμένα, ρούχα χωρίς ν΄ αντικαταστήσουν το made in Pakistan... Κύματα συμπάθειας θα μας πνίξουν, οι θαρραλέοι θάρθουν για διακοπές, θα διαπραγματευθούμε το προσδόκιμο...

 Κι εγώ προσδοκώ ανάσταση νεκρών, της οικονομίας δεν το βλέπω...

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.