°F | °C
invalid location provided
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΝΗΜΗΣ

 

Στη χαρισματική δούλη του Θεού

Χρυσάϊδω Κοσμά

Αγαπητή μας Χρυσάϊδω,

Με βαθιά συγκίνηση υποκλινόμαστε στη σεμνή σωρό σου.

Έκλεισες τα ωραία, μεγάλα, φωτεινά σου μάτια, μα δεν έσβησε το φως σου μέσα στην καρδιά μας.

Σε κάθε καλό μας βήμkosmaα θα προπορεύεσαι με αγάπη και ευγένεια.

Τα συνετά και σοφά σου λόγια ήταν για μας προστασία. Το ενδιαφέρον σου ασφάλεια.

Η εμπιστοσύνη σου τιμή, ο λόγος σου πίστη.

Αισθήματα που σου ενέπνεε και η σεβαστή επωνυμία του ιδανικού συζύγου σου κ. Χαράλαμπου Κοσμά - ίσως κι από τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, και τον Άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως και Αιγίνης τον Θαυματουργό, που σεβόσουν κι αγαπούσες ιδιαίτερα σαν προστάτες σου.

Ο αδαμάντινος χαρακτήρας σου σμιλεύτηκε στο πατρογονικό περιβάλλον σου από τους αείμνηστους ενάρετους γονείς σου την Κωνσταντούλα και τον Δημήτριο Βάρσο, οι οποίοι σε ανάθρεψαν και σε γαλούχησαν με πλούσια ελληνοχριστιανικά νάματα, που ενέπνευσαν στην δεκτική ψυχή σου την αγάπη προς το Θεό, τον συνάνθρωπο την εκκλησία και την πατρίδα, ανώτερα δηλ. ιδανικά.

Έτσι καλλιεργήθηκε μέσα σου η δύναμη της «Αγάπης και της Πίστεως», με την αφειδώλευτη προσφορά σου σε πλούσια έργα αγάπης, ελεημοσύνης  και αλληλεγγύης, με την σαγηνευτική φωνή σου την επιβλητική πανέμορφη παρουσία σου και τις ηγετικές θαρραλέες πρωτοβουλίες αυταπάρνησης, ενέπνεες και ενθουσίαζες μικρούς και μεγάλους.

 Μετέδιδες σε όλους και σε όλες, την φλόγα του καιρού σου.

Ένα σου Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα Νικητήρια στην Παναγία έφθανε να συγκινήσει βαθύτατα το πλήρωμα της Εκκλησίας, προς δόξα Θεού.

Αγαπητή μας Χρυσάϊδω,

Το πέρασμά σου από την επίγεια ζωή ήταν πέρασμα μιας απλής συνετής κι ασυνήθιστης Γυναίκας - Μητέρας: Στις φλέβες σου κυλούσε αθόρυβα η πολύμοχθη αρετή των προγόνων μας, που είχε μεταπλαστεί σε πίστη, αγάπη, ήθος,  φιλανθρωπία κι αξιοπρέπεια.

Αυτά τα χαρίσματα της Θείας Πρόνοιας μαζί μ' εκείνα του ιδανικού συζύγου σου και πατέρα των παιδιών σας Χαράλαμπου Κοσμά, μετέδωσες και στα ευφυέστατα χαρισματικά σας παιδιά το Γιώργο και τη Μαρία και ζούσατε χαρούμενοι, ευτυχισμένοι και περήφανοι, για την αξιοθαύμαστη ανάπτυξη και πρόοδό τους που με την άγρυπνη μητρική σου καθοδήγηση και παρουσία πετύχαιναν: έθεσες δηλαδή σαν αποστολή σου την άριστη μόρφωσή τους με την αξιοπρεπή ελληνορθόδοξη χριστιανική  διαπαιδαγώγηση, που θα έδινες στα χαρισματικά παιδιά σου για να τα καταστήσεις δημιουργικούς, ενάρετους, και χαρισματικούς πολίτες, για το καλό του τόπου.

Κι όλα δόξα τω Θεώ πήγαιναν καλά, μέχρι την επάρατη ημέρα και ώρα που σας κεραυνοβόλησε το ατύχημα του πολυαγαπημένου χαρισματικού παιδιού σας, του Γιώργου, αριστούχου φοιτητή, με προβλεπόμενο λαμπρό μέλλον: παγιδεύτηκε στα γνωστά επεισόδια του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου και Πολυτεχνείου Πατρών όπου σπούδαζε, κακοποιήθηκε βάναυσα από ξυλοδαρμό «χάριν της ιδέας για την ελευθερία και τη δημοκρατία» με αποτέλεσμα να υποστεί βαριές κι ανεπανόρθωτες σωματικές και ψυχικές βλάβες με εγκεφαλικές κακώσεις, κατά τη συγκυρία της Μεταπολίτευσης.

Έτσι δυστυχώς η Πολιτεία στερήθηκε ένα πολλά υποσχόμενο ευφυέστατο νέο άνθρωπο, τιμώντας τον με πενιχρή συνταξιοδότηση ως «άτομο με ειδικές ανάγκες».

Από τότε ένας Γολγοθάς ξέσπασε επάνω σας χωρίς τελειωμό. Κουράγιο σας έδινε το άλλο χαρισματικό σας παιδί η πολύτιμη Μαρία, που είχε επωμισθεί τώρα όλα τα βάρη μαζί με την φροντίδα και την αγωνία των Σπουδών της: σπουδάζει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση. Αποφοιτά με άριστα και συνεχίζει Νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στην Κοινοτική και Εθνική Διοίκηση. Διορίζεται στα τακτικό Διοικητικά Δικαστήρια των Αθηνών, προάγεται ως Προϊσταμένη του Γραφείου Νομολογίας και Έρευνας και ως επιστημονική Συνεργάτης Νομικών Περιοδικών, όπως του Δελτίου Φορολογικής Νομοθεσίας και Επιθεώρησης Δημοσίου και Διοικητικού Δικαίου κ.ά., σπουδάζει στην Αθήνα Κλασσική Μουσική με περαιτέρω σπουδές στη Βιέννη με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ» ΠΑΜΨΗΦΕΙ. Με εξαιρετικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εμφανίσεις, που την χαρακτηρίζουν «εφάμιλλη της αείμνηστης Μαρίας Κάλλας». Ευτυχήσαμε να την ακούσουμε στη Συναυλία της στο Φιλολογικό Σύλλογο «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» στο Ρεσιτάλ Κλασσικού Τραγουδιού το οποίο διοργάνωσε προς τιμήν της ο ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ στις 16 Δεκεμβρίου 2009, και εντυπωσιασθήκαμε και συγκινηθήκαμε βαθύτατα από την κρυστάλλινη φωνή της την καταπληκτική ερμηνεία της, τη θεατρικότητα και την άριστη σκηνική παρουσία της.

Χωρίς υπερβολή διαπιστώσαμε κι εμείς ότι η Μαρία Κοσμά είναι πράγματι εφάμιλλη της αείμνηστης Μαρίας Κάλλας.

Το γεγονός μάλιστα ότι στο τέλος της Συναυλίας της ερμήνευσε σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση, τη γνωστή «Γρανάδα» που δεν τολμά άλλη γυναίκα σοπράνο στον κόσμο να ερμηνεύσει, αρκεί! Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι σπάνιες αυτές εκδηλώσεις της προσφέρονται αφιλοκερδώς από την ίδια για φιλανθρωπικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.

Η μοίρα θέλησε δυστυχώς για δεύτερη φορά να πλήξει την οικογένεια της Χρυσαΐδως και του Χαράλαμπου Κοσμά, στερώντας από τη χαρισματική Μαρία τον υποψήφιο σύντροφο της ζωής της, μία εβδομάδα προ του γάμου της ήτοι 22/12/1998 με τον διακεκριμένο καρδιολόγο ιατρό, το γένος Δραγίνη, ο οποίος απεβίωσε αιφνιδίως από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μπροστά σ' αυτό το συγκλονιστικό γεγονός από σεβασμό στο μεγάλο αυτό πόνο μένουμε άφωνοι.

Η κυρά Χρυσάϊδω όμως θα στραφεί στην Παναγιά και θα μονολογήσει:

«Μάννα λογάριασε καλά και ζύγιασε και κρίνε και γράψε συ της μοίρας μας το νέο κατεβατό»

Αγαπητή μας Χρυσάϊδω,

Διέτρεξες μια τραγική πορεία πόνου με βαρύ σταυρό σαν αναίμακτος Μάρτυρας που δεν περιγράφεται.

Έτσι ο Κύριος της Ζωής και του Θανάτου σε κάλεσε στις 8 Μαρτίου του 2010 στην Θριαμβεύουσα Εκκλησία των Ουρανών, που στη γη με λόγο, έργο και σταυρό υπηρέτησες. Κι ευτύχησες να κλείσεις τον κύκλο της ζωής σου στο σπίτι και στην αγκαλιά της πολυαγαπημένης κόρης σου Μαρίας στην Αθήνα, έγειρες στο στήθος της κι άφησες την τελευταία σου πνοή, έτσι απλά, σαν μια ανάσα.

«Θέλω μιαν' Άνοιξη τα μάτια μου να κλείσω και η ψυχή μου σαν πουλί να φτερουγίσει», που της είπες κάποτε, και να που εκπληρώθηκε η επιθυμία σου, την ωραιότερη εποχή της ολάνθιστης Άνοιξης.

Σεβαστή μας Χρυσάϊδω, λες και πέταξες με τα φτερά της μελωδίας που είχες στην ψυχή σου.

Με σεβασμό κι αγάπη σε αποχωριζόμαστε στον ιερό Ναό της Παναγιάς στο Θέρμο με τον εξόδιο ύμνο της εκκλησίας μας «Μακαρία η οδός ην πορεύει σήμερον ότι ητοιμάσθη σοι τόπος αναπαύσεως».

Ανάλαφρο θα είναι το χώμα στο Θέρμος της Αιτωλοακαρνανίας που τόσο αγάπησες και σε αγάπησε και θα σκεπάσει το σώμα σου.

Σαν τελευταίο αποχαιρετισμό σου λέμε το «'Ω βλαστέ της Παρθένου μυριοπόθητε Συ, ένα βλέμμα σου φθάνει, χιλιοφτέρουρη ευθύς την ψυχή της μεταστάσης δούλης σου Χρυσάϊδως να κάνει.

Αχ! Ναι δος της Θεέ μου φτερά, σαν τ' αετού, σαν τ' αγέρα να πετάξει ψηλά, κι από τ' άστρα πιο πέρα και να φτάσει ως εκεί, που το Θείο Σου φως κατοικεί και είναο ολόφωτη κι ανέσπερη η μέρα»[1].

Για τη μετάβαση της εκδημίας σου θα έχουν μεριμνήσει εξαιρετικά και οι αγαπημένοι σου προστάτες Άγιοι Κοσμάς ο Αιτωλός και Νεκτάριος Αιγίνης ο Θαυματουργός. Είθε δια των πρεσβειών τους ν' ακούσεις από τον αγωνοθέτη Κύριό μας Ιησού Χριστό και Θεό μας το Εύγε σου Χρυσάϊδω, δούλη πιστή και αγαθή, είσελθε στη χαρά του Κυρίου σου». Φαίνεται ότι ο Παντοδύναμος και Πάνσοφος Θεός το γενεαλογικό σας δένδρο και σένα προσωπικά σε είχε προικίσει με προδιαγραφές και ηθικές αξίες περιζήτητες.

Εμείς σεβαστή Χρυσάϊδω, σε ευχαριστούμε και σ' ευγνωμονούμε γι' αυτό που ήσουν και για ότι έπραξες και σου απονέμουμε τον έπαινο του σεβασμού και του θαυμασμού μας με την υπόσχεση ότι θα προσευχόμαστε για την ψυχή σου, αφού η προσευχή είναι η καλύτερη μετοχή μας στην αιωνιότητα που αποτελεί την ελπίδα, την προσδοκία και την παντοτινή επιδίωξή μας.

Τα δάκρυα θα στεγνώσουν και θα εξατμισθούν, τα λουλούδια και τα στεφάνια γρήγορα θα μαραθούν.

Μόνο η θερμή προσευχή μας θα φτάνει ως το θρόνο του Θεού για σένα.

Η εξόδιος ακολουθία έγινε την Τρίτη στις 9 Μαρτίου 2010, ώρα 15:00 μ.μ. στο Νεκροταφείο της ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ στο ΘΕΡΜΟ. Την εξόδιο ακολουθία ετέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόκλητος.

Μετά την κηδεία προσφέρθηκαν καφές, εδέσματα αναψυκτικά και γεύμα κατά το παραδοσιακό έθιμο για «συγχώριο» στους συγγενείς, οικείους, φίλους και φίλες και σ΄όλους που αγάπησαν και συνόδευσαν μέχρι την τελευταία της κατοικία την αείμνηστη Χρυσάϊδω.

Θα ήταν σοβαρή παράλειψη με την έκφραση των συλληπητηρίων μας να μην ευχαριστήσουμε και συγχαρούμε θερμότατα τον εκλεκτό σύζυγο της εκλιπούσης Χαράλαμπο Κοσμά, τον αγαπημένο της Γιώργο και προπαντός την πολυαγαπημένη της ηρωϊκή κόρη Μαρία Κοσμά για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλε για την εκλιπούσα Μητέρα της Χρυσάϊδω και εξακολουθεί να καταβάλλει για τον αδελφό της και τον Πατέρα της...

Έκκληση κάνω στους συγγενείς, φίλες και φίλους και στις Αρχές του Θέρμου, για συμπαράσταση στον πατέρα κι αδελφό της που γεννήθηκαν και μένουν στο Θέρμο. Τώρα που η αγαπητή σας Μαρία έχει μεγάλη ανάγκη από ηρεμία και μάχεται με τα αυστηρά επαγγελματικά της καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της στο Πανεπιστήμιο, προσέξτε και συμπαρασταθείτε με αγάπη συμπόνια και κατανόηση τους δικούς της

για να της δοθεί χρόνος να αναλάβει δυνάμεις.

Σας διαβεβαιώνω ότι θα σας το ανταποδώσει στο εκατονταπλάσιο.

Πρέπει να είστε πολύ περήφανοι διότι έχετε ένα θησαυρό ανυπολόγιστης αξίας!  

Τη Μαρία Κοσμά !!

Το καμάρι σας!! 

Με σεβασμό και αγάπη στη μνήμη της εκλιπούσας Χρυσάϊδως

Παναγιώτης Δ. Ζαλμάς

Για συλλυπητήρια μπορείτε να απευθύνεστε στην κ. Μαρία Κοσμά στο τηλέφωνο 6937585002

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...