°F | °C
invalid location provided
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙΘάνατος Μεσογειακής φώκιας με δυναμίτιδα

fokia-1

Άλλο ένα περιστατικό εκβρασμού Μεσογειακής Φώκιας συνέβη την Πέμπτη 15/4, στον οικισμό Πέρι στη νότια Σάμο, το οποίο επιταχύνει την αντίστροφη μέτρηση οριστικής εξαφάνισης αυτού του ιδιαίτερα σπάνιου είδους . Μόλις ενημερωθήκαμε για το συμβάν, μέλη της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους μετέβησαν άμεσα στο σημείο του εκβρασμού.

Η νεκροψία που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα Άμεσης Ανταπόκρισης του Αρχιπελάγους στο νεκρό ζώο, μήκους 1.70μ έδειξε πως η φώκια δεν έφερε κάποιο εμφανές εξωτερικό τραύμα, ενώ διαφάνηκε πως δεν έπασχε από κάποια ασθένεια. Ωστόσο, η εκτενής εσωτερική αιμορραγία και άλλα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη νεκροψία, σε συνδυασμό με τη συνήθη παράνομη αλιευτική δραστηριότητα με δυναμίτιδα στην περιοχή, αποτελούν ικανά στοιχεία για να προσδιοριστεί η αιτία θανάτου αυτού του σπάνιου θαλάσσιου θηλαστικού.

Μέλη της ομάδας Άμεσης Ανταπόκρισης του Αρχιπελάγους βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο του εκβρασμού


Το περιστατικό αποτελεί το αποκορύφωμα μίας παγιωμένης απεχθούς κατάστασης που εξελίσσεται στη Σάμο, στους Φούρνους, αλλά και σε αρκετές περιοχές των ελληνικών θαλασσών, η οποία αντιβαίνει κάθε έννοια ήθους και πολιτισμού. Η δόλια, παράνομη και εκτεταμένη χρήση εκρηκτικών κατά την αλιευτική δραστηριότητα από συγκεκριμένους ανθρώπους που είναι γνωστοί στις αρχές και στις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί κοινό μυστικό.
Παρά τις συνεχείς και συγκεκριμένες καταγγελίες από το Αρχιπέλαγος και αλιευτικούς φορείς, η επικίνδυνη αδράνεια των λιμενικών αρχών οδηγεί μέχρι στιγμής σε τραγικά αποτελέσματα.


Η Μεσογειακή φώκια απειλείται άμεσα με εξαφάνιση

Κατά την έκρηξη δυναμίτη πέρα από τα ψάρια που σκοτώνονται, θανατώνονται επίσης εκατομμύρια θαλάσσιοι οργανισμοί σε απόσταση πολλών εκατοντάδων μέτρων από το σημείο της έκρηξης, ενώ προκαλούνται δραματικές καταστροφές στα παράκτια οικοσυστήματα. Για τα θαλάσσια θηλαστικά που βρίσκονται στην περιοχή είναι συχνά μοιραίο (όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση), ενώ οπωσδήποτε είναι επικίνδυνο και για τους κολυμβητές.

Η κατάσταση που αντικρίζουν οι ερευνητές του Αρχιπελάγους, αλλά και άλλοι εfokia-2πιστήμονες τα τελευταία χρόνια στο Αιγαίο σε σχέση με τη Μεσογειακή Φώκια είναι απαισιόδοξη έως δραματική και πόρρω απέχει από τις χαρούμενες παρατηρήσεις και προβλέψεις των "ειδικών" εξ Αθηνών που καταπιάνονται με την προστασία του είδους.


Τα τελευταία 5 χρόνια τα περιστατικά εκβρασμών έχουν αυξηθεί δραματικά


Ειδικά τα τελευταία 5 χρόνια οι ολοένα και αυξανόμενες παρατηρήσεις νεκρών θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών από τη θαλάσσια ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αισιόδοξες προβλέψεις. Αναφορικά με το συγκεκριμένο συμβάν το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας προχωράει σε μήνυση κατ' αγνώστου.

Παράλληλα όμως ερευνούμε κάθε νομικό μέσο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, έτσι ώστε να βρεθούν οι ένοχοι: τόσο αυτοί που προκαλούν τις θανατώσεις, αλλά και οι αρμόδιες αρχές που δρουν ανεπαρκώς (ενάντια στις πολυάριθμες διεθνείς συμβάσεις με τις οποίες δεσμεύεται η χώρα μας για την προστασία αυτών των ειδών) αφήνοντας απροστάτευτα τα σπάνια είδη που από τύχη ακόμα επιβιώνουν στις ελληνικές θάλασσες.

Το Αιγαίο κατάφερε μέχρι σήμερα να στηρίξει μία μοναδική φυσική κληρονομιά. Οι συνεχείς όμως περιβαλλοντικές πιέσεις που δέχεται, επιτείνουν το ρυθμό οριστικής καταστροφής της. 


 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...