°F | °C
invalid location provided
Οι εκλογές στο ΤΕΕ

 και ο ρόλος του Περιφερειακού Τμήματος

Οι επερχόμενες εκλογές της 25/4 για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ θα διεξαχθούν foto-kafritsas-10x14σε μια κρίσιμη συγκυρία καθώς η χώρα μας αντιμετωπίζει την βαθύτερη κοινωνική και οικονομική κρίση μεταπολεμικά. Μια κρίση που εκτός από την οικονομική της διάσταση οδηγεί σε απαξίωση θεσμών, αξιών και εντέλει του πολιτικού συστήματος.

Στο περιβάλλον αυτό είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα, οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί του νομού και της χώρας να ενεργοποιηθούν δυναμικά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα που οξύνουν γνωστά και χρόνια προβλήματα του κλάδου όπως: η κρίση στην οικοδομική δραστηριότητα, η σημαντική καθυστέρηση υλοποίησης δημοσίων έργων και γενικότερα επενδύσεων μέσω του ΕΣΠΑ, η μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι παθογένειες της δημόσιας διοίκησης (γραφειοκρατία, πολυνομία κλπ) αλλά και το αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο (νόμοι περί ανάθεσης μελετών και δημοσίων έργων, τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών), η μείωση των αποδοχών των συναδέλφων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και στην δημόσια τεχνική εκπαίδευση, το νέο φορολογικό, το ασφαλιστικό κ.λπ.

Σημαντικά επίσης είναι τα θέματα  που απασχολούν την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση όπως : η εξέλιξη των μεγάλων έργων στο νομό, το χωροταξικό, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η αναδιάρθρωση του διοικητικού και αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας, η θωράκιση των θεσμών καθώς και οι προοπτικές και δυνατότητες ανάπτυξης του νομού εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα στη βάση της πράσινης ανάπτυξης και της αειφορίας.

 Με τα δεδομένα αυτά το Περιφερειακό Τμήμα ΤΕΕ νομού Αιτωλ/νίας θα πρέπει να αφήσει πίσω του τις αγκυλώσεις και τις σκοπιμότητες των τελευταίων ετών και να μετεξελιχθεί από παρατηρητή σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του Περιφερειακού Τμήματος, τόσο σε επίπεδο οργάνων διοίκησης, όσο και σε επίπεδο Ομάδων Εργασίας και Μόνιμων Επιτροπών με ριζικό επαναπροσδιορισμό στόχων και κατευθύνσεων μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης με στόχο:

  • να ενδυναμωθεί η θέση του μηχανικού τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο με ανάληψη στα πλαίσια λειτουργίας του περιφερειακού τμήματος, καινοτόμων πρωτοβουλιών και ουσιαστικών παρεμβάσεων σε θέματα επιμόρφωσης, αγοράς εργασίας, επαγγελματικών δικαιωμάτων αλλά και στήριξης των νέων μηχανικών,
  •  να αναδειχθεί ο θεσμικός ρόλος του Περιφερειακού Τμήματος ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας με πρωτοβουλίες και συνεργατική διάθεση με την τοπική αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή διοίκηση,
  •  να επιτευχθεί η «σύζευξη» του Περιφερειακού Τμήματος με την τοπική κοινωνία και τα τοπικά προβλήματα μέσω της δικτύωσης με άλλους επαγγελματικούς φορείς και επιμελητήρια της περιοχής,
  •  να είναι συνεχής η συμμετοχή του Περιφερειακού Τμήματος στην αναπτυξιακή διαδικασία του νομού Αιτωλ/νίας στα πλαίσια των διαδικασιών υλοποίησης του ΕΣΠΑ παρεμβαίνοντας ουσιαστικά και στοχευμένα

Οι ανωτέρω επισημάνσεις αποτελούν κατά την γνώμη μου το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η νέα Διοίκηση του ΤΕΕ Ν. Αιτωλ/νίας ώστε το Περιφερειακό Τμήμα να ανακόψει την «χαμηλή πτήση» στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια.

Αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη ότι στις επερχόμενες εκλογές του ΤΕΕ στις 25 Απριλίου να αναδειχθούν στα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ Ν. Αιτωλ/νίας, νέα πρόσωπα και ικανά που θα διαθέτουν θέσεις, αρχές και όραμα ώστε το Περιφερειακό Τμήμα να μπει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης και προοπτικής προς όφελος των μελών του και του νομού γενικότερα.

Με βάση τα παραπάνω κριτήρια και με επίγνωση της ευθύνης, στις επερχόμενες εκλογές του ΤΕΕ μετέχω στο ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚ ΔΙΠΛ. ΜΗΧ/ΚΩΝ Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ- ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ για την Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος του Τ.Ε.Ε. νομού Αιτωλ/νίας.

Εξάλλου η Παράταξη αυτή έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορεί περισσότερα και καλύτερα στην διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος.

Έφτασε η ώρα για την επίτευξη κοινών στόχων και την αλλαγή σελίδας στο Περιφερειακό Τμήμα. 

 

Με εκτίμηση,

Χ Α Ρ Η Σ  Δ.  Κ Α Φ Ρ Ι Τ Σ Α Σ

ΔΙΠΛ/ΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.

ΑΡ. Μ. ΤΕΕ: 70578

Υποψήφιος για την Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος          

        Τ.Ε.Ε  Ν. Αιτωλ/νίας

ΠΑΣΚ ΔΙΠΛ. ΜΗΧ/ΚΩΝ Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ- ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ