Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα136
mod_vvisit_counterΧθές448
mod_vvisit_counterAll8032915
°F | °C
invalid location provided
H ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ

 

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΣΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΟΜΟ, ΥΠΟΤΥΠΩΔΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.

Η ΕΣΕΕ είχε εξαρχής δηλώσει με κάθε τρόπο την αναγκαιότητα αναπτυξιακών κινήτρων παράλληλα με τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ιδιαίτερα δε μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου. Θεωρούμε λοιπόν ότι ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό εμπόριο αξιολογεί τα αναπτυξιακά κίνητρα που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο Z΄ του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ως πολύ κατώτερα των αναγκών των επιχειρήσεων.

Η φορολογική απαλλαγή στην νεανική επιχειρηματικότητα δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική, ενώ οι υπόλοιπες φορολογικές ελαφρύνσεις δεν είναι ουσιαστικές,  αφού δεν βοηθούν άμεσα την βιωσιμότητα των υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Το ειδικό αφορολόγητο που θεσπίζει το άρθρο 69 στους νέους επιχειρηματίες έως 35 ετών για 3 χρόνια, δεν αναμένεται να παροτρύνει νέους και νέες, εν μέσω μάλιστα βαριάς οικονομικής ύφεσης, να ξεκινήσουν κάτι δικό τους.

Τα φορολογικά κίνητρα που δίνονται στα τρία άρθρα 70, 71 και 72 για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, της ευρεσιτεχνίας και της πράσινης ανάπτυξης αφορούν επί του παρόντος πολύ περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων.

Επιπλέον, η έκπτωση φόρου κατά 20%, και μάλιστα υπό ορισμένες προϋποθέσεις για τη διατήρηση θέσεων εργασίας (άρθρο 73) και δωρεές στο λογαριασμό αλληλεγγύης (άρθρο 74), δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των επιχειρήσεων αλλά ούτε και στις δαπάνες τους.

Η ΕΣΕΕ θεωρεί απαραίτητο στις ύστατες διορθωτικές αλλαγές να  συμπεριληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο επιπλέον κίνητρα για την ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά και στοχευμένα επενδυτικά κίνητρα με την δημιουργία και αξιοποίηση αφορολόγητου αποθεματικού στις πολυάριθμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα τονίζουμε, ότι η δομή της ελληνικής αγοράς χρειάζεται φορολογικά κίνητρα συγχώνευσης μικρών επιχειρήσεων αλλά και μεταβίβασης οικογενειακών επιχειρήσεων από την μια γενιά στην άλλη.

Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων εξοντωτικών ποινών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ίσως πραγματική μεταρρύθμιση και αποτελεσματικότερη λύση να αποτελούσε η παροχή κινήτρων με την εφαρμογή ενός «point system» επιβράβευσης στους συνεπείς φορολογούμενους.

Αναφορικά με το άρθρο 6 και την προβληματική επέκταση της παρακράτησης του φόρου 8% στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι θα ανακληθεί και θα επανεξεταστεί σε δικαιότερη βάση το καλοκαίρι στον 2ο κύκλο των φορολογικών μεταρρυθμίσεων μαζί με την σταδιακή κατάργηση του Κ.Β.Σ.

Η ΕΣΕΕ, για άλλη μια φορά, με επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι χωρίς ανάπτυξη η δυνατότητα μείωσης του ελλείμματος και του χρέους της χώρας μας απομακρύνεται συνεχώς.

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...