Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα17
mod_vvisit_counterΧθές304
mod_vvisit_counterAll8144192
°F | °C
invalid location provided
ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΔΡΕΣ  ΑΙΤΩΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Από τον Κώστα Δήμου Μαραγιάννη

 Η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο είναι το σημαντικότερο γεγονός της νεώτερης Ελλάδος στο χώρο της Δυτικής Ρούμελης. Προτήτερα έγιναν πολλές προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή και απέτυχαν, αλλά επειδή η αλήθεια είναι μία και πρέπει να λέγεται την εντολή ιδρύσεως και αυτονομήσεως του Πανεπιστημίου αυτού έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός κ.Κώστας Αλεξάνδρου Καραμανλής προς τους συνεργάτες του στο Υπουργικό του Συμβούλιο και η ίδρυση του πραγματοποιήθηκε με τον Νόμο 3794/4-9-2009 από τον Υπουργό του επί της Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Άρη Σπηλιωτόπουλο. Αλλά και με την πολιτική μεταβολή με τον πρωθυπουργό μας κ.Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου και την Υπουργό κ.Άννα Διαμαντοπούλου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος κατά την γνώμη μας βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Από την ενίσχυση και την στερέωση του Πανεπιστημίου αυτού εξαρτάται η πρόοδος αυτού του τόπου αρκεί να έχει αυτό καλή διοίκηση μακριά κομματικών επιδιώξεων και κρατική προστασία.

Το Πανεπιστήμιο αυτό πέραν των γαιοφυτικών καλλιεργιών τις οποίες ευνοεί η Αιτωλική γη, συνεπεία του καλού μεσογειακού κλίματος και του λευκού χρυσού του νερού των ποταμιών και των λιμνών του και του ηλίου του θέρμιου Απόλλωνα, πρέπει να ανοίξει τους ορίζοντες του προς το Αγγλοφωνικό τμήμα του Λονδίνου και των Δυτικών χωρών στο οποίο βρίσκεται κοντά από πλευράς επικοινωνίας και συγκοινωνίας. Αυτό είναι μια γνώμη σωστή και ορθή της κ.Υπουργού της Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου και πρέπει άμεσα να προωθηθεί από τη νέα διοικούσα επιτροπή του Πανεπιστημίου αυτού.

 Η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου αυτού πρέπει να σταθεί υπεράνω κομματικών ιδεολογιών και θα πρέπει άμεσα να ιδρύσει και προωθήσει το Αγγλόφωνο τμήμα αυτού του Πανεπιστημίου. Αλλά πέραν της ιδρύσεως Αγγλόφωνου τμήματος του Πανεπιστημίου αυτού η Διοικούσα Επιτροπή του και ο αυριανός του Πρύτανης πρέπει να φροντίσουν την ίδρυση τμήματος Αιτωλικών Σπουδών με σκοπό να έχει την μελέτη της οργανώσεως και Διοικήσεως της Δημοκρατικής Αιτωλικής Συμπολιτείας της μόνης γνήσιας Δημοκρατίας της Αρχαίας Ελλάδας αλλά και τη μελέτη των θεσμών της. Με ποια συστήματα αυτή μεσουράνησε παγκόσμια στην αρχαιότητα και ποιος μετέφερε τα συστήματα της στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η οποία μεσουρανεί μέχρι σήμερα στο παγκόσμιο στερέωμα.

 Θα είναι προς ψόγο να μην γνωρίζουν αύριο οι νέοι μας τι καλείται ενοχή κατά το διακεκριμένο Καρπενησιώτη Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών αείμνηστο Κώστα Τριανταφυλλόπουλο και τι είναι ποινή κατά το διακεκριμένο καθηγητή μας αείμνηστο Νικόλαο Χωραφά από τη διπλανή μας Κεφαλονιά ο οποίος άφησε μέγα διδακτορικό και νομοπαρασκευαστικό έργο πανελλήνιας και πανευρωπαϊκής εμβέλειας. Πέραν αυτών το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος είναι επάναγκες να συνδεθεί με την μελέτη των μεγάλων διδασκάλων του γένους της Δυτικής Ελλάδος Ευγενίου Γιαννούλη Αιτωλού, Χρύσανθου Αιτωλού, Κοσμά Αιτωλού και των μεγάλων προεπαναστατικών ανδρών του 1821 Κατσαντώνη (Αντώνη Μακρυγιάννη), του Γεωργίου Καραϊσκάκη, του Ιωάννη Καποδίστρια μελετητή των Νόμων της Αιτωλικής Συμπολιτείας οι οποίοι οδήγησαν στην απελευθέρωση του Έθνους από τον Τουρκικό ζυγό, αλλά και στην δημιουργία ανθρώπινων και πατριωτικών χαρακτήρων που σήμερα είναι σπάνιοι στο Νεοελληνικό Έθνος. Ας τα σκεφτούν αυτά οι αρμόδιοι και ας χαράξουν την πορεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, μόνου στηρίγματος προόδου και ευημερίας του λαού μας στο χώρο της Δυτικής Ρούμελης.