°F | °C
invalid location provided
Μαρνέζου Αγγελική :
Τετάρτη, 08 Μάρτιος 2023 19:10

 

 Ο ρόλος της σύγχρονης γυναίκας

 

Κάνοντας μια γρήγορη αναδρομή στο παρελθόν θα θυμηθούμε ότι οι γυναίκες προορίζονταν αποκλειστικά για τη δημιουργία οικογένειας, την ανατροφή των παιδιών τους και ήταν υποχρεωμένες να παραμένουν στο σπίτι και να μην εργάζονται...... Πριν από 28 χρόνια, σε ειδική διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Γυναίκες, τα 189 από τα 193 κράτη - μέλη του ΟΗΕ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες όσον αφορά την εξάλειψη της ανισότητας λόγω φύλου, σε κάθε τομέα της κοινωνικής, οικονομικής, εργασιακής, πολιτικής ζωής.
 
Πράγματι, στις περισσότερες πλέον χώρες με την πάροδο των χρόνων ο ρόλος της γυναίκας έχει αλλάξει ουσιαστικά. Η σύγχρονη γυναίκα σπουδάζει, εργάζεται και επιλέγει η ίδια εάν, και σε ποια ηλικία, θέλει να δημιουργήσει οικογένεια. Υπάρχουν γυναίκες οι οποίες διευθύνουν μεγάλες πολυεθνικές, πιλότοι, επιστήμονες, πρωθυπουργοί και στη χώρα μας είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ανεξαρτησία και η προσωπική καταξίωση αποτελούν κινητήρια δύναμη προκειμένου οι γυναίκες να εξελίσσονται ολοένα και περισσότερο σε κάθε τομέα.
 
Είναι σαφές βέβαια ότι ακόμη και σήμερα αναλαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο καθηκόντων στα “του σπιτιού” ωστόσο και πάλι όλα δείχνουν πως και σε αυτό το κομμάτι τα πράγματα αρχίζουν σιγά σιγά να έρχονται σε μια ισορροπία. Σίγουρα άλλωστε όλα όσα έχουν καταφέρει δεν άλλαξαν από τη μια στιγμή στην άλλη, χρειάστηκε χρόνος και επιμονή.
 
Εν κατακλείδι, η σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους, σε αυτό της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης γυναίκας, της καλής νοικοκυράς κ.ο.κ. Στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί σε όλα αυτά και να είναι «σωστή», όπως προστάζει η κοινωνία, συχνά πιέζεται, αγχώνεται και εξαντλείται. Ωστόσο, θα ήθελα προσωπικά να πω σε κάθε γυναίκα που διαβάζει αυτό το άρθρο ένα μεγάλο “συγχαρητήρια”, ένα μεγάλο “συνέχισε έτσι”, ένα "σε θαυμάζω" και είμαι σίγουρη πως τα καλύτερα για εμάς θα τα φέρουμε εμείς, όλες μαζί ενωμένες!
 
Μαρνέζου Αγγελική
 
Τομεάρχης Γυναικείων Θεμάτων και Ισότητας ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας