Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα4724
mod_vvisit_counterΧθές6550
mod_vvisit_counterAll6027418
°F | °C
invalid location provided
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ & ΕΥΡΟΒΟΥΛΕΥΤΕ

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ:   Του συνεργάτη μας ΠΑΛΛΑ ΒΑΓΓΕΛΗ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

Στη συνεδρίαση  της  Επιτροπής  Εξωτερικών Υποθέσεων του υπερψηφίστηκε η έκθεση προόδου 2009 για την Τουρκία, η οποία υιοθετεί όλες τις ελληνικές αιτιάσεις.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αρμόδια για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Μαριλένα ΚΟΠΠΑ στην παρέμβαση της πριν την ψηφοφορία τόνισε τα έξης:

«Η έκθεση για την Τουρκία έρχεται σε πολύ κρίσιμη στιγμή. Οι τελευταίες αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου για απαγόρευση λειτουργίας του κουρδικού κόμματος DTP και η ακύρωση του νόμου που προέβλεπε την παραπομπή των στρατιωτικών σε πολιτικά δικαστήρια για ποινικά αδικήματα αποδεικνύει ότι δεν έχει ακόμα εδραιωθεί ο έλεγχος της πολιτικής εξουσίας επί των στρατιωτικών.

Η θέση της Τουρκίας είναι στην Ευρώπη. Όμως ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί μέχρι την ένταξη είναι ακόμα μακρύς: η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή, η χώρα διατηρεί ακέραιο το casus belli εναντίον της Ελλάδας και οι παραβιάσεις συνεχίζονται στον ελληνικό εναέριο χώρο. Την ώρα που οι δύο πρωθυπουργοί συζητούν για την επανέναρξη του διαλόγου Αθήνας - Άγκυρας οι κινήσεις στο Αιγαίο είναι απαράδεκτες και ανεπίτρεπτες.

Διότι σκοπός δεν είναι μόνο να ανοίγουν κεφάλαια ώστε να προχωρά η προσέγγιση Τουρκίας -ΕΕ. Στόχος πρέπει να είναι η ουσιαστική τήρηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, ο εξευρωπαϊσμός και εκδημοκρατισμός της που, ακόμη περισσότερο από την ΕΕ έχει ανάγκη η ίδια η Τουρκία».

 

Για τρίτη φορά εξελέγη Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, με τηι ισχυρή στήριξη της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση στο έργο του κ. Νικηφόρου Διαμαντούρου ως Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή έδειξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επανεκλέγοντας τον στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Οργάνου.

Η εκλογή του κ. Διαμαντούρου επιτεύχθηκε από την πρώτη ψηφοφορία με 340 ψήφους, που αποτελεί την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων ευρωβουλευτών. Η υποψηφιότητα του κ. Διαμαντούρου προωθήθηκε από τη Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υποστηρίχτηκε από την πλειοψηφία των υπολοίπων Πολιτικών Ομάδων.

Ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σταύρος Λαμπρινίδης και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών του Ε.Κ. κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη συνεχάρησαν τον κ. Διαμαντούρο, δηλώνοντας εκ μέρους της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ:

«Ο κ. Διαμαντούρος έχει μια αξιολογότaτη προϋπηρεσία στη θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, την οποία σήμερα επιβράβευσε κατά τον mo επίσημο τρόπο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ψήφο του. «Πέρα από την αμέριστη εμπιστοσύνη που υπάρχει στις ικανότητες του, είναι ιδιαίτερα θετικό πως αναγνωρίζεται για ακόμα μία φορά η αξία ενός Έλληνα επιστήμονα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».Ο κ. Διαμαντούρος υπήρξε, από το 1998 έως το 2003 ο πρώτος Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα. Την 1η Απριλίου του 2003 εξελέγη για πρώτη φορά Διαμεσολαβητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

Κριτική κατά της Ισπανικής προεδρίας άσκησε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Κυριάκος Τριανταφυλλίδης σε παρέμβαση που έκανε κατά την παρουσίαση του προγράμματος διακυβέρνησης της Ισπανικής Προεδρίας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο κ. Τριανταφυλλίδης επικεντρώθηκε σε ζητήματα εσωτερικής αγοράς και απασχόλησης.

Συγκεκριμένα επεσήμανε την έλλειψη σχεδιασμού για την προστασία των καταναλωτών από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάλεσε την Ισπανική προεδρία να τοποθετηθεί με συγκεκριμένες προτάσεις. Όπως είπε «η Ισπανική προεδρία αφιερώνει συνολικά δύο γραμμές γύρω από το θέμα των καταναλωτών στο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Αυτό, είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται για την προστασία των καταναλωτών».

 

Εντυπωσιακή παρουσία της Ελληνίδας υποψήφιας Επιτρόπου Αλιείας και Ναυτιλιακών Υποθέσεων Μαρίας Δαμανάκη στην ακρόαση της από την Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Μετά τη σημερινή ακρόαση της Μαρίας Δαμανάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σταύρος Λαμπρινίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση εκ μέρους της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ:

«Η σημερινή ακρόαση της κ. Δαμανάκη ήταν κατά κοινή ομολογία μία από τις καλύτερες παρουσίες, υποψήφιου Επιτρόπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η κ. Δαμανάκη παρουσιάστηκε σαφής και λεπτομερής, τόσο στη αρχική της τοποθέτηση όσο και στις απαντήσεις που έδωσε στους Eυρωβoυλευτές, και έδειξε εξαιρετικά προετοιμασμένη στα θέματα του χαρτοφυλακίου της. Τόνισε επανειλημμένα, μεταξύ άλλων, τη σημασία που θα δώσει τόσο στην αειφορία όσο και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί αλιείς στην ΕΕ, ενώ δήλωσε επίσης ότι για πρώτη φορά θα θεσμοθετήσει διάλογο της ΕΕ με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ναυτικών για τη στήριξη των εργαζομένων.

«Σε αντίθεση με άλλους υποψήφιους Επιτρόπους, που συχνά περιορίστηκαν σε τοπικές αναφορές, δεν δίστασε να εκφράσει τη δική της άποψη και να περιγράψει το δικό της όραμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας και Αλιείας. Ανέδειξε έτσι τόσο την ουσιαστική της γνώση επί ενός ιδιαίτερα κρίσιμου χαρτοφυλακίου όσο και την πολιτική της δυνατότητα να ηγηθεί στο κτίσιμο των δύσκολων συμμαχιών που θα απαιτηθούν, τόσο στο Κολέγιο των Επιτρόπων όσο και με το Ευρωκοινοβούλιο, για την προώθηση μίας σειράς καίριων οικονομικών και περιβαλλοντικών πολιτικών που άπτονται των αρμοδιοτήτων της».

 

ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, ΟΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου για τον Κοιλιάρη

Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα των αυθαίρετων παρεμβάσεων του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (Ο.Α.ΔΥ.Κ.) στον ποταμό Κοίλιαρη, που είχαν διακόψει τελείως τη ροή του το περασμένο φθινόπωρο.

Με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου, στηριγμένη στις καταγγελίες των κατοίκων και τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, επισημαίνεται η απουσία της απαραίτητης περιβαλλοντικής μελέτης, οι εύλογες ανησυχίες των κατοίκων και η υπονόμευση των οικοτουριστικών σχεδίων της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Αρμένων στο νομό Χανίων. Τονίζεται επίσης ότι ο Κοίλιαρης είναι το μόνο ποτάμι στην Κρήτη με συνεχή ροή ολόκληρο το χρόνο.

«Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας, ότι στη διαχείριση των νερών η Ελλάδα παραμένει τριτοκοσμική χώρα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων που αγωνίζονται για να προστατέψουν τους τοπικούς τους υδάτινους πόρους απέναντι σε κάθε είδους μαθητευόμενους μάγους που αδιαφορούν ακόμη και για τη νομιμότητα, ελληνική και ευρωπαϊκή. Ιδιαίτερα για περιφέρειες όπως η Κρήτη, που αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα/ λειψυδρίας, η βιώσιμη διαχείριση των νερών είναι ύψιστης σημασίας για το μέλλον τους».

 

«Υποστήριξη των αδύναμων περιφερειών προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα τους μέσω της καινοτομίας»

Τα παραπάνω τόνισε κατά τη διάρκεια της ακρόασης του ο Υποψήφιος Επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Γιοχάνες Χαν, ενώπιον της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Α' Αντιπροέδρου της Επιτροπής Γιώργου Σταυρακάκη.

Στην ερώτηση του ο κ. Γεώργιος Σταυρακάκης κάνοντας αναφορά στα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δείχνουν ότι υπάρχει ανισομερής κατανομή της χρηματοδότησης για τον τομέα της Έρευνας και Τεχνολογίας στο εσωτερικό της ΕΕ, ζήτησε να ενημερωθεί για το πώς ο Υποψήφιος Επίτροπος σχεδιάζει να βοηθήσει τις αδύναμες περιφέρειες ώστε να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα τους μέσω της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας.

Στην απάντηση του ο κ. Ποχάνεξ Χαν, τόνισε ότι, παρά το γεγονός ότι η πολιτική για την έρευνα και την καινοτομία χρηματοδοτείται και μέσω της πολιτικής για την έρευνα και μέσω της πολιτικής για τη συνοχή, υπάρχει μια σημαντική διαφορά προσέγγισης μεταξύ των δύο πολιτικών δεδομένου ότι η πρώτη έχει ως στόχο την αριστεία ανεξαρτήτως του που επιτυγχάνεται, δηλαδή χωρίς να λαμβάνονται υπόψη εδαφικές παράμετροι, ενώ η πολιτική συνοχής έχει ως κύριο στόχο να κατανέμει τα οφέλη από την έρευνα και την καινοτομία σε όλο το έδαφος της ΕΕ. Συνέχισε λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός Επιστήμης και Έρευνας της Αυστρίας είχε αναλάβει πρωτοβουλίες συνεργασίας με τους ομολόγους του των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης για ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας και είναι στα άμεσα σχέδια του να κάνει το ίδιο και ως Επίτροπος.

 

«Η Συνθήκη της Λισσαβόνας δίνει μεγάλες ευκαιρίες για την προώθηση των συμφερόντων της χώρας στην ΕΕ. Αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και μεταξύ μας ποια είναι τα συμφέροντα της χώρας».

Έτσι έκλεισε την ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Ηπείρου (Europe Direct), το περασμένο Σάββατο στα Γιάννενα, με θέμα "Γράφοντας για την Ευρώπη: Θέματα και Εργαλεία».

Ο κ. Δανέλλης, αφού περιέγραψε τις αναμενόμενες εξελίξεις στον τομέα της γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις νέες ευκαιρίες που παρέχει η Συνθήκη της Λισσαβόνας στη χώρα μας, ιδιαίτερα σε σχέση με το γεωργικό τομέα, έθεσε πιεστικά ερωτήματα για το βαθμό ετοιμότητας της χώρας έναντι της επικείμενης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, της προγραμματισμένης εφαρμογής της από το 2014 και της δυνατότητας αξιοποίησης της. Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα να δεχτεί ένα δυναμικό μοντέλο γεωργίας που παρέχει στο κοινωνικό σύνολο επισιτιστική ασφάλεια, προϊόντα ποιότητας, αλλά και αγαθά, θέσεις απασχόλησης, δυναμισμό στην ύπαιθρο; Πόσο έτοιμη είναι η χώρα να δει τη γεωργία να απογαλακτίζεται από υπέρογκες κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και εθνικές πελατειακές εξαρτήσεις, να δει ότι τα γεωργικά θέματα αφορούν και άλλους παραγωγούς, άλλες περιοχές που δεν έχουν τόσο δυνατή φωνή, να δει ότι τα γεωργικά θέματα δεν αφορούν μόνο τους παραγωγούς, αλλά και τους καταναλωτές και τους φορολογούμενους; «Πόσο έτοιμη είναι τελικά η χώρα, είπε, να αποκτήσει μια γεωργία με πραγματική και όχι επιδοτούμενη συμμετοχή στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας, μια γεωργία που δεν ανταγωνίζεται το περιβάλλον και την ανάπτυξη της υπαίθρου.

 

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Γιώργος Χατζημαρκάκης: «Αθήνα και Σκόπια πρέπει να επωφεληθούν της ευκαιρίας»

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 25.112009. «Η Αθήνα και τα Σκόπια θα πρέπει να σπεύσουν να επωφεληθούν της ευκαιρίας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χθες, μια ημέρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών Γιώργου Παπανδρέου (Αθήνα) και Νίκολα Γκρουέφσκι (Σκόπια), στις Πρέσπες.

Τον Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεδριάσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Η πλειοψηφία είναι απαραίτητη στο Συμβούλιο, Αθήνα και Σκόπια διαπραγματεύονται από το 1991 σχετικά για την τελική ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Ο κ. Χατζημαρκάκης, ο οποίος είναι πρόεδρος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας για τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, τόνισε ότι η ευκαιρία για την βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη. Το πραγματικό πρόβλημα παραμένει ωστόσο το θέμα της ονομασίας. Ο κ. Χατζημαρκάκης προειδοποίησε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν υπερβολικά υψηλές προσδοκίες για τη συνάντηση. «Η συγκυρία είναι ευνοϊκή, αλλά η πίεση που ασκείται και στις δύο πλευρές θα πρέπει να μειωθεί για να αποτραπεί η αποτυχία-των διαπραγματεύσεων».

 

«Υποστηρίξαμε την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας προσδοκώντας ότι θα συμβάλει κατά κύριο λόγο στο βαθύ δημοκρατικό μετασχηματισμό της, Ο απολογισμός αρκετά χρόνια αργότερα είναι δυστυχώς πολύ φτωχός. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν παγώσει και όσες πραγματοποιήθηκαν στην ουσία μένουν κενό γράμμα»

Τα παραπάνω τόνισε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συζήτηση για τον εκδημοκρατισμό στην Τουρκία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:

«Υποστηρίξαμε την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας προσδοκώντας ότι θα συμβάλει κατά κύριο λόγο στο βαθύ δημοκρατικό μετασχηματισμό της. Ο απολογισμός αρκετά χρόνια αργότερα είναι δυστυχώς πολύ φτωχός. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν παγώσει και όσες πραγματοποιήθηκαν στην ουσία μένουν κενό γράμμα. Ακόμα και η πρόοδος στην επίλυση του κουρδικού ζητήματος, που γέννησε πολλές ελπίδες, δείχνει να έχει σταματήσει.

Η Τουρκία, για να προσχωρήσει στην Ένωση, πρέπει να αποδείξει έμπρακτα το σεβασμό της στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα δικαιώματα των μειονοτήτων, στις
θρησκευτικές ελευθερίες, στα πολιτικά κόμματα αλλά και στους δημοκρατικά
εκλεγμένους αντιπροσώπους τους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει χαιρετήσει το
δημοκρατικό άνοιγμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση της Τουρκίας. Όμως, η καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης και οι συλλήψεις χιλιάδων πολιτών και δεκάδες
πολιτικών εκπροσώπων είναι απαράδεκτες και καθιστούν αναξιόπιστη κάθε δήλωση
για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.  

 

«Η Ελλάδα όπως και η Ιρλανδία έχουν ένα τεράστιο χρέος και θα οδηγηθούν αναπόφευκτα σε μία προσωρινή πολιτική λιτότητας, κατά την διάρκεια της οποίας ωστόσο η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη», δήλωσε σήμερα ο κορυφαίος οικονομολόγος Michel Aglietta απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδηματά, κατά την διάρκεια συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα «Η εξάπλωση της κρίσης και οι επιπτώσεις της».

Εξηγώντας περαιτέρω την θέση του ο κος Aglietta τόνισε ότι κατά την διάρκεια της
περιόδου αυτής η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί και πρέπει να βοηθήσει
την Ελλάδα δίνοντας εγγυήσεις και λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστής για
ορισμένες χρηματοδοτήσεις, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη. Στην εισαγωγική του παρέμβαση ο Γάλλος οικονομολόγος - που ήταν ο κεντρικός ομιλητής της συζήτησης για την χρηματοπιστωτική κρίση - εμφανίστηκε επιφυλακτικός στις επιταγές για άμεση δημοσιονομική εξυγίανση (γενικότερα στην Ευρώπη) επισημαίνοντας ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, «η άμεση μείωση του δημόσιου ελλείμματος θα επιφέρει μείωση των ρυθμών ανάπτυξης με πολύ μεγάλους κινδύνους.   

 

Υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα και του κοινωνικού ρόλου της ευρωπαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τάσσεται ο Ισπανός Υπουργός Παιδείας

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του ΕΚ και κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου στον τομέα της παιδείας από τον Υπουργό Παιδείας Angel Gabilondo, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρυσούλα Παλιαδέλη, αρμόδια, ως μέλος της Επιτροπής, για ζητήματα παιδείας και πολιτισμού, ζήτησε την άποψη του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ευρώπη και την εφαρμογή του franchising σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.            

 

«ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ»

Απάντηση του Ισπανού Γενικού Γραμματέα για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Καταναλωτών, Φραντζίσκο Μόζα Ζαπατέρο, προς την ευρωβουλευτή Συλβάνα Ράπτη

Για τη  διασφάλιση  των κεκτημένων δικαιωμάτων των ευρωπαίων καταναλωτών, δεσμεύτηκε ο Ιοπιανός Γενικός Γραμματέας για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Καταναλωτών, κος Φραντζίσκο Μόζα Ζαπατέρο, απαντώντας σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Συλβάνας Ράπτη, κατά τη διάρκεια της σημερινής ακρόασης του στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνα Ράπτη, επισήμανε αρχικά τη σημασία που έχει ο τρόπος που θα επιλέξει η ΕΕ να νομοθετήσει, στο άμεσο μέλλον, σε σχέση με την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών (πρόκειται να αναθεωρηθούν παλαιότερες οδηγίες σχετικές με το θέμα). Εξήγησε πως δεν είναι εύλογο η κοινοτική νομοθεσία να προχωρήσει σε εξομοίωση όλων των κανόνων σε όλα τα κράτη μέλη διότι αυτό θα σήμαινε μείωση της προστασίας των καταναλωτών σε ζητήματα στα οποία ορισμένα κράτη-μέλη έχουν πιο ισχυρή νομοθεσία. Η μόνη εγγύηση θα ήταν είτε η εναρμόνιση που θα διασφάλιζε την ισχυρότερη προστασία σε όλα τα ζητήματα, υιοθετώντας τα καλύτερα νομοθετήματα κάθε χώρας ή, στο βαθμό που κάποια κράτη δεν θα ήταν διατεθειμένα να εγκαταλείψουν τις εθνικές τους πρακτικές στο θέμα, η καλύτερη λύση θα ήταν η εναρμόνιση της νομοθεσίας σε όσα θέματα τα κράτη συμφωνούν και η ελευθερία των κρατών να διατηρήσουν όσους επιπλέον κανόνες τους διασφαλίζουν ακόμη μεγαλύτερη προστασία. Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον κο Φ. Μ. Ζαπατέρο να αναφερθεί στην πρώτη και κύρια προτεραιότητα του, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ισπανικής Προεδρίας με γνώμονα πάντα την προστασία των καταναλωτών.

 

Η Τουρκία θα εκδημοκρατιστεί αν της μιλήσουμε αυστηρά

«Η Τουρκία θα εκδημοκρατιστεί αν της μιλήσουμε καθαρά και αυστηρά». Αυτό τόνισε ο Τάκης Χατζηγεωργίου, Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ-Αριστερά - Νέες Δυνάμεις και Αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, κατά την διάρκεια συνεδρίας της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο. Θέμα της συνεδρίας ήταν ο εκδημοκρατισμό στην Τουρκίας.

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου υπενθύμισε πως η Τουρκία έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο πολιτικών κομμάτων καθώς 13 κόμματα έχουν ταφεί υπό τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ως πρόσφατο παράδειγμα ανέφερε την απαγόρευση του DTP (Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας) και την φυλάκιση 1200 μελών, 9 δήμαρχων, 6 πρώην δήμαρχων και 2 πρώην ηγετών αυτού του κόμματος.