Δεκ   Ιανουάριος 2023   Φεβ

ΚΔΤΤΠΠΣ
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Julianna Willis Technology

Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα134
mod_vvisit_counterΧθές234
mod_vvisit_counterAll8120860
°F | °C
invalid location provided
Θανάσης Καββαδάς:
Τρίτη, 22 Νοέμβριος 2022 17:24

 

«Κατά παρέκκλιση ακίνητα: Η Κυβέρνηση διευκολύνει τους μικροϊδιοκτήτες να κατοχυρώσουν δικαίωμα δόμησης – Έρχεται σύντομα νομοθετική ρύθμιση».

 
 

    Επίσημα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η πρόθεση της Κυβέρνησης να διευκολύνει με νομοθετική ρύθμιση τους ιδιοκτήτες μικρών κατά παρέκκλιση οικοπέδων εκτός σχεδίου που επιθυμούν να εκδώσουν άδειες δόμησης. Η ανακοίνωση αναφέρει αναλυτικά ότι:

Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη για να διατηρήσουν την οικοδομησιμότητά τους, γήπεδα κατά παρέκκλιση άρτια θα έπρεπε μέχρι και την 9.12.2022 να έχει εκδοθεί προέγκριση οικοδομικής άδειας.

Η προς θεσμοθέτηση νομοθετική ρύθμιση θα παρέχει τη δυνατότητα για τις περιπτώσεις γηπέδων κατά παρέκκλιση άρτιων στις εκτός σχεδίου περιοχές για τις οποίες έως και την 9η.12.2022 δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, να δύνανται να οικοδομηθούν, εάν οι πολίτες μέσω των μηχανικών τους έως και την 9η.12.2022:

Με βάση τα ανωτέρω, επισημαίνεται ότι δεν απαιτείται κατά το στάδιο της προέγκρισης η υποβολή καμίας έγκρισης φορέα, υπηρεσίας ή συλλογικού οργάνου, λόγω της θέσης του έργου, της φύσης του, της χρήσης του ή των τυχόν ειδικών χαρακτηριστικών του. Ομοίως, δεν απαιτείται η υποβολή εγκρίσεων φορέων, υπηρεσιών ή συλλογικών οργάνων για τη λήψη της βεβαίωσης όρων δόμησης. Το σύνολο των απαιτούμενων εγκρίσεων υποβάλλεται στο πληροφοριακό σύστημα αδειών κατά το στάδιο της έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

Τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις για τον χρόνο ισχύος των οικοδομικών αδειών και των προεγκρίσεων οικοδομικών αδειών του ν. 4495/2017, όπως ισχύει. Επίσης σημειώνεται ότι οι όλες οι διαδικασίες για την έκδοση των ως άνω πράξεων εκτελούνται, διεκπεραιώνονται και ελέγχονται ηλεκτρονικά μέσα από το σύστημα e–adeies.

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, δήλωσε:

          «Όπως είχα προαναγγείλει από το Σάββατο, έπειτα από επαφές μου με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και παρεμβάσεις μου όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουμε θετικές εξελίξεις στο θέμα των οικοδομικών αδειών για τα κατά παρέκκλιση οικόπεδα. Η νομοθετική πρωτοβουλία που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι σε θετική κατεύθυνση και, βεβαίως, θα την συζητήσουμε διεξοδικά και στη Βουλή όταν έρθει προς ψήφιση.

          Αποδεικνύεται έτσι για μια ακόμη φορά ότι όταν διεκδικούμε μπορούμε να κερδίζουμε πράγματα για τους πολίτες και τον τόπο μας που δεν είναι καθόλου αυτονόητα, αλλά απαιτούν μάχες και διαρκή επιμονή. Αποδεικνύεται όμως και ότι έχουμε να κάνουμε με μια Κυβέρνηση που αφουγκράζεται τους πολίτες και προσπαθεί πάντα να δίνει λύσεις.

          Γι’ αυτό άλλωστε δόθηκε εξαρχής χρόνος στους πολίτες και τώρα δίνεται στην ουσία μία παράταση, ώστε οι μικροϊδιοκτήτες να διασφαλίσουν τη δόμηση και, κατ’ επέκταση, την αξία των ακινήτων τους. Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τόσο η οργάνωση και η ανάπτυξη του αστικού χώρου, όσο και προστασία του περιβάλλοντος, επιβάλλουν έναν ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό, ο οποίος ήδη προετοιμάζεται και θα υλοποιηθεί.»

 
 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...