Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα4553
mod_vvisit_counterΧθές6550
mod_vvisit_counterAll6027247
°F | °C
invalid location provided
Σταύρος Αρναουτάκης

Υφυπουργός Οικονομίας
Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ - ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑarnaoutakis_stavros

Μέσα στην δίνη της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης που γνωρίζει η χώρα τα περιθώρια για χρονοτριβές, σε όλα τα επίπεδα  έχουν παρέλθει προ πολλού.

Το ΕΣΠΑ, ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά εργαλεία της χώρας  για τρία χρόνια παρέμενε αναξιοποίητο.  Μαζί με το ΕΣΠΑ παρέμενε αναξιοποίητη και η δυναμική της χώρας για ουσιαστική, δίκαιη και βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη.  Σήμερα το ΕΣΠΑ καλείται περισσότερο από ποτέ άλλοτε να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την αναθέρμανση της οικονομίας και την παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας τόσο σε περιφερειακό όσο και εθνικό επίπεδο .  Αυτό μπορεί να γίνει και αυτό κάνουμε: με την άμεση και ορθή αξιοποίηση των πόρων, την επαναφορά της αξιοπιστίας του κράτους και την ταυτόχρονη δημιουργία ενός πλαισίου το οποίο θα επιτρέψει στην χώρα μας να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της σε όλα τα επίπεδα. 

Από την πρώτη μέρα στο ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν λάβαμε μία ξεκάθαρη απόφαση:  να προχωρήσουμε άμεσα σε αλλαγές στις διαδικασίες διαχείρισης και εφαρμογής του ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι η κατάσταση που παραλάβαμε ήταν άκρως αποθαρρυντική. 

Τον Οκτώβριο του 2009 το ΕΣΠΑ παρουσίαζε μηδαμινή απορροφητικότητα που άγγιζε το 3,05%.   Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις  τεράστιες καθυστερήσεις στις πληρωμές των επενδυτών  έχουν οδηγήσει σε πραγματική οικονομική δυσχέρεια μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αγρότες αλλά και μικροεργολάβους και προμηθευτές που μετείχαν σε  επιδοτούμενα προγράμματα αλλά ποτέ δεν πήραν την επιδότησή τους. Αναφορικά, οι οφειλές προς επιχειρήσεις που είχαν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο ξεπερνούσαν τα  900 εκατ. Ευρώ ενώ χρειαζόταν 700 εκατ. Ευρώ για να κλείσει το 3ο ΚΠΣ στις 31.12.2009. Με σταθερά βήματα, στους 5 αυτούς μήνες αποκαθιστούμε την φερεγγυότητα της πολιτείας ενώ ταυτόχρονα με γοργά βήματα υλοποιούμε τον φιλόδοξο στόχο που έχουμε θέσει για αύξηση της ρευστότητας της αγοράς και 10,3 δις  ευρώ για  επενδύσεις το 2010. 

Με άλλα λόγια, διαμορφώνουμε εκείνες τις συνθήκες που θα δημιουργήσουν τις ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την πραγματική ανάπτυξη των ελληνικών περιφερειών, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια που στερούνται διαχειριστικής και αναπτυξιακής λογικής. Ξεκάθαρη επιλογή και δέσμευση μας αποτελεί η κάθε Περιφέρεια να καθορίζει μόνη της την αναπτυξιακή της πολιτική.

Η περιφερειοποίηση του ΕΣΠΑ  σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση

που προωθεί η Κυβέρνηση με το σχέδιο «Καλλικράτης» θα οδηγήσει  σε μια ουσιαστική ανάπτυξη της Ελληνικής Περιφέρειας.

Με πραγματική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων και με νέα αρχιτεκτονική στη δημόσια διοίκηση, που θα έχει πλέον ως επίκεντρο την αιρετή

Περιφέρεια και τον ισχυρό Δήμο.
 Μέσα στο μήνα φέρνουμε στην Βουλή την αναθεώρηση του Νόμου 3614 με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών, την αποκέντρωση των πόρων και την προώθηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων του ΕΣΠΑ.  Η μεγάλη καινοτομία στο νέο  διαχειριστικό πλαίσιο θα είναι η Επιχειρησιακή Προγραμματική Συμφωνία (ΕΠΣ) που θα υπογραφεί άμεσα ανάμεσα στο ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν και σε κάθε Περιφέρεια και αρμόδιο Υπουργείο, με την οποία θα γίνεται ο τελικός προσδιορισμός των αναπτυξιακών πολιτικών και έργων ανα περιφέρεια και ανά τομεακό.  Οι πόροι θα εκχωρηθούν από το ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν  σε κάθε περιφέρεια και σε κάθε Υπουργείο, ενώ ως εθνική αρχή συντονισμού το ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν  θα παρακολουθεί και θα εποπτεύει την ορθή και έγκαιρη υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμματικών Συμφωνιών. 

Επίσης απλοποιείται το διοικητικό και διαχειριστικό πλαίσιο διαχείρισης του ΕΣΠΑ το οποίο σήμερα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και γραφειοκρατικό, όπως είχαμε επισημάνει ήδη από το 2007. Καταργείται η διαδικασία διατύπωσης γνώμης από το Κεντρικό Υπουργείο πριν από την ένταξη για πράξεις έως 50 εκ ευρώ όπως επίσης καταργείται η υποχρεωτική εφαρμογή του β' βαθμού πιστοποίησης της επάρκειας δικαιούχων με βάση το πρότυπο ΕΛΟΤ.   Η κατάργηση, επίσης, θεσμικών οργάνων, όπως οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί των Περιφερειών, η «ΝΟΜΟΣ Α.Ε.», η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν, αποτελούν επιπλέον βήματα στην διαδικασία της απλοποίησης των διαδικασιών.

Προωθούνται τρεις μεγάλες τομές προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης εφαρμογής των προγραμμάτων:

  • Οι πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα διατίθενται κατά προτεραιότητα στα συγχρηματοδοτούμενα έργα.
  • Επιταχύνονται και απλοποιούνται οι διαδικασίες επικαιροποίησης των μελετών και ωρίμανσης των έργων, δίνοντας τη δυνατότητα στις αναθέτουσες αρχές να επικαιροποιούν από μόνες τους τις μελετες.
  • Καταργείται ο έλεγχος συμβασιοποίησης για μικρά έργα επιταχύνοντας ουσιαστικά τις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων.

Στο καινούργιο ΕΣΠΑ  θα υπάρξει επίσης ειδικό πρόγραμμα για τον Πολιτισμό, Τουρισμό και Υγεία  ενώ θα δίνετε έμφαση, όπως άλλωστε έχουμε δεσμευθεί, στην προώθηση της πράσινης ανάπτυξης μέσω της προώθησης των  ΑΠΕ, έργων εξοικονόμησης ενέργειας , διαχείρισης υδάτινων πόρων, βασικών υποδομών και έργων που θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Η ελληνική οικονομία είναι μια σύγχρονη οικονομία με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, γεγονός που την καθιστά ιδιαιτέρως ανταγωνιστική μέσα όμως από σωστή πολιτική στοχοθεσία και πολιτικές πρωτοβουλίες. Το βασικό, λοιπόν, ζητούμενο για την ελληνική οικονομία και ανάπτυξη είναι το αντικείμενο της παραγωγής μας το οποίο θα πρέπει να είναι καινοτόμο και να εκμεταλλεύεται όλα τα δυναμικά και ποιοτικά στοιχεία της χώρας. Αυτό θα καταστήσει την ελληνική οικονομία ιδιαιτέρως εξωστρεφή δημιουργώντας ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και σε Τρίτες αγορές. Η επιλογή αυτή είναι επιλογή πολιτική που στοχεύει τόσο στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όσο και την επενδυτική ανάκαμψη της χώρας. Το τελευταίο είναι σήμερα βιώσιμο μετά από σειρά πρωτοβουλιών ξεκινώντας από την απλοποίηση του αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος ουσιαστικά απλοποιεί τις διαδικασίες και δημιουργεί κίνητρα για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής. Συνοψίζοντας, ο εθνικός προγραμματισμός της χώρας με βάση τον προγραμματισμό μας είναι πολυδιάστατος και θα αξιοποιήσει στο μέγιστο τόσο το ΕΣΠΑ όσο και άλλες σημαντικές πηγές χρηματοδότησης όπως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ιδιωτικούς πόρους, την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Το 2010 βάζουμε ψηλά τον πήχη για αύξηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στο 15%. Το μεγάλο αυτό στοίχημα θα το κερδίσουμε αν δουλέψουμε όλοι μαζί συντονισμένα, εάν αξιοποιήσουμε  συνέργειες και συμπληρωματικότητες που παράγουν ισχυρά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.  Εξάλλου δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για χαμένο χρόνο ούτε για πόρους που δεν θα αξιοποιηθούν σωστά.  

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΛΑΣ