Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα4539
mod_vvisit_counterΧθές6550
mod_vvisit_counterAll6027233
°F | °C
invalid location provided
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ

 

Η ΙΔΡΥΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΟ ΜΥΤΙΚΑ

Του Νίκου Νταή-Συμβολαιογράφου

Ο Μύτικας με τα έναντί του δύο γειτονικά νησιά Κάλαμο και Καστό, αποτελούν ένα πανοραμικό σύμπλεγμα με ραγδαία αναπτυσσόμενο και εξελισσόμενο τουρισμό διεθνούς ενδιαφέροντος. Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες έχουν προβεί και προβαίνουν σε αγορές εκτάmytikas-250σεων γης, με σκοπό την τουριστική αξιοποίησή τους. Κάθε χρόνο κατακλύζουν την περιοχή περισσότερα και καινούργια πρόσωπα απ' όλο τον κόσμο. Όλοι εκφράζονται με τα πλέον κολακευτικά λόγια για την περιοχή. Ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, που έκανε τις διακοπές του στον Κάλαμο και περνώντας στο Μύτικα, ο κόσμος του επιφύλασσε θερμότατη υποδοχή, σε συνάντησή του στην Ιταλία σε μια διάσκεψη, είχε εκθειάσει τον Κάλαμο και την περιοχή μας- όπως έγραψε η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» των Αθηνών, στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Ο αείμνηστος Γεώργιος Ράλλης μέσα στη Βουλή είχε προβλέψει το τουριστικό μέλλον της Ναυπάκτου και της περιοχής του Μύτικα, ενώ ο Νικήτας Βενιζέλος μας συμβούλεψε στο λιμάνι του Μύτικα: «Είναι το ωραιότερο κομμάτι από όσα έχω επισκεφτεί. Προσέξτε μην το πουλάτε στους ξένους». Αυτά σαν εισαγωγή στο θέμα που μας απασχολεί σήμερα, δηλαδή αυτό το της ίδρυσης Λιμενικού Σταθμού στο Μύτικα. Παλαιά στο Μύτικα λειτουργούσε γραφείο με έναν τελωνοφύλακα για την  εξυπηρέτηση των αλιέων και των σκαφών που έπλεαν στη θαλάσσια περιοχή Μύτικα- Καλάμου και Καστού.

Σήμερα στην περιοχή υπάρχουν τέσσερα λιμάνια, ένα στο Μύτικα, ένα στην Επισκοπή Καλάμου, ένα στον Κάλαμο και ένα στον Καστό. Τα λιμάνια αυτά δέχονται πολλά σκάφη, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Τα τουριστικά κότερα δίνουν μεγάλη επαγγελματική κίνηση, που επεκτείνεται μέχρι τον Οκτώβριο ακόμη.

Δυστυχώς όμως, λόγω έλλειψης Λιμενικού Σταθμού τα σκάφη ούτε προστατεύονται, ούτε και ελέγχονται, αφού η περιοχή και στη στεριά και στη θάλασσα είναι «ξέφραγο αμπέλι», λόγω έλλειψης αστυνομικής και λιμενικής δύναμης. Έλεος πια! Στις παραλίες το καλοκαίρι ο «κάθε ένας» κάνει πρόχειρα αγκυροβόλια για τις βάρκες και τα «φουσκωτά» του, εμπιγνύοντας  μέσα στη θάλασσα σιδεροπασσάλους, σιδερόβεργες, τσιμεντόλιθους κλπ., αντικείμενα με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή των λουομένων. Τις μεταμεσονύκτιες ώρες στις ακτές γίνεται απόβαση με σκάφη λαθρομεταναστών, αφού τα σύνορα με Αλβανία και Ιταλία είναι σχεδόν αφύλακτες ή φυλάσσονται πλημμελώς.

Το περασμένο καλοκαίρι στο Μύτικα σπείρα Ιταλών τουριστών προέβη σε κλοπές, βιαιοπραγίες και δολιοφθορές σε αυτοκίνητα και σκάφη, τόσο μέσα στο λιμάνι, όσο και έξω στο λιμενικό χώρο. Η αστυνομική δύναμη που μας «τίμησε» μόνο για σαράντα ημέρες, εξάρθρωσε βέβαια τους «χούλιγκαν», αλλά στο λιμάνι και στο λιμενικό χώρο δεν έχει αρμοδιότητα η αστυνομία, αλλά το λιμενικό, το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει για να ελέγξει την διακίνηση ναρκωτικών και λαθραίων τσιγάρων κλπ., που γίνονται μέσω θαλάσσης με τα σκάφη. Όπως δεν υπάρχει για να ελέγξει την αρχαιοκαπηλία, την παράνομη και ανεξέλεγκτη αλιεία, τις μηχανότρατες που ψαρεύουν σε απόσταση μικρότερη του ενός μιλίου από τις ακτές και σε βάθος μικρότερο των 50 μ., καταστρέφοντας τελευταία και τον αγωγό υδροδότησης του Καλάμου. Όπως δεν υπάρχει για να ελέγξει τα σκάφη που παραβιάζουν τους κανόνες θαλάσσιας ναυσιπλοΐας, προξενώντας δυστυχήματα με θύματα ανθρώπινες ζωές. Έχουμε κλάψει νέους ανθρώπους που τους φέρνουν μισοπεθαμένους, αφήνοντας την τελευταία πνοή τους στο Κέντρο Υγείας Μύτικα. ΚΡΙΜΑ. Όλοι λοιπόν οι λόγοι, που αναφέραμε παραπάνω αλλά και γενικότεροι λόγοι εξυπηρέτησης και προστασίας των πολιτών και της έννομης τάξης, επιβάλλουν την ίδρυση Λιμενικού Σταθμού στον Μύτικα, γιατί η περιοχή του Μύτικα και των δύο έναντι νήσων είναι «ΠΕΡΑΣΜΑ». Και το λέμε και το εννοούμε! Έπειτα είναι εύκολο να «σέρνεται» μία ολόκληρη περιοχή με δύο προβληματικά νησιά στο Λιμεναρχείο Λευκάδας; Ο Δήμαρχος Δημήτριος Τριποτσέρης με έγγραφο -υπόμνημά του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρυσοχοϊδη με κοινοποίηση προς τον αρχηγό του Λιμενικού σώματος, τους τοπικούς βουλευτές, στο Νομάρχη Θ. Σώκο και προς τον Λιμενάρχη Λευκάδος Ε. Παπασταθόπουλο, ζητά την ίδρυση Λιμενικού Σταθμού στο Μύτικα. Παλιότερα και ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Μύτικα Σπύρος Γρίβας, είχε υποβάλλει το ίδιο αίτημα προς τον αρχηγό του Λιμενικού σώματος. Τελευταία ο Λιμενάρχης επισκέφτηκε τον Μύτικα και μαζί με τον Δήμαρχο και τον πρόεδρο του Αλιευτικού Συλλόγου εξέτασαν το θέμα. Ο Δήμαρχος Δ. Τριποτσέρης ανέφερε στον Λιμενάρχη ότι ο Δήμος θα παραχωρήσει γραφεία για την στέγαση και λειτουργία του Λιμενικού Σταθμού, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Δημοσίου. Ο Λιμενάρχης υποσχέθηκε θετική εισήγηση. «Ας βάλουν το χέρι τους» και οι βουλευτές του Αιτωλ/νίας και Λευκάδας, καθώς και οι νομάρχες των δύο νομών, αλλά και οι πρόεδροι των νήσων Καλάμου και Καστού Κόμητας και Γιαννούτσος. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει», όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι... και «εν τη ενώσει η ΙΣΧΥΣ»...