Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα376
mod_vvisit_counterΧθές433
mod_vvisit_counterAll8058856
°F | °C
invalid location provided
Το σύνδρομο του Πόντιου Πιλάτου
Δευτέρα, 26 Σεπτέμβριος 2022 19:31

 

και το ''Νίπτω τα χείρας μου'' για την Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.

 

 
Εδώ και πάνω από 2 χρόνια, η περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου, το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η υπό ίδρυση Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας και είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα, μιας και θα καθορίσει το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής και τη μελλοντική της φυσιογνωμία......
Η τοπική κοινωνία, μέσα από την Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ξηρομέρου, το Δημοτικό Συμβούλιο με την ομόφωνη απόφαση 87/2020, τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις Κοινοτικών Συμβουλίων και των Ομοσπονδιών και Συνομοσπονδιών Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Συλλόγων και της συσταθείσης Επιτροπής Αγώνα, τάχθηκαν καθαρά και εξ αρχής κατά της συγκεκριμένης Π.Ο.Α.Υ., που δεν συγκεντρώνει και δεν έρχεται να συμμαζέψει τις άναρχες και διάσπαρτες χωροθετήσεις του παρελθόντος, όπως είναι το γράμμα και το πνεύμα του νομοθέτη, αλλά έρχεται να κουμπώσει πάνω στην διαμορφωθείσα άναρχη κατάσταση και δημιουργεί ζώνες Π.Ο.Α.Υ. ακριβώς στα ίδια σημεία που υπήρχαν άναρχα χωροθετημένες μονάδες από το παρελθόν, χωρίς να προβλέπει ούτε μία μετακίνηση έτσι για τη τήρηση των προσχημάτων, των πλωτών να μη ξεχνάμε μονάδων!!!
Η θέση του Δήμου Ξηρομέρου και της Επιτροπής Αγώνα για άμεση λύση, ήταν εξ αρχής γνωστή και ξεκάθαρη και περιλαμβάνονταν στην ομόφωνη απόφαση 87/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου. Όχι σε αυτή την συγκεκριμένη Π.Ο.Α.Υ. Πάμε σε μία Π.Ο.Α.Υ που θα εξαιρεί το παράκτιο κομμάτι από Αστακό μέχρι Μύτικα και τη Νήσο Κάλαμο, το οποίο όλες οι αποφάσεις στο παρελθόν της τέως Νομαρχίας Αιτ/νίας και του Δήμου Ξηρομέρου, το προόριζαν και το προορίζουν για τουριστική ανάπτυξη. Πάμε σε μια Π.Ο.Α.Υ. στην ανοιχτή θάλασσα στις κεντρικές Εχινάδες και εξωτερικά αυτών, ώστε αυτός ο σημαντικός κλάδος να αναπτυχθεί απρόσκοπτα και να μεγενθυθεί ακόμα περισσότερο οικονομικά στο δικό του ξεχωριστό ζωτικό χώρο, χωρίς να θιγούν ούτε οι υπάρχουσες μονάδες, ούτε οι θέσεις εργασίας, λύση που είχε προκρίνει στο παρελθόν και η τέως Νομαρχία Αιτ/νίας.
Και ενώ αυτά είναι τα δεδομένα και η πρόταση - λύση εξ αρχής ξεκάθαρα πάνω στο τραπέζι, βλέπουμε μία άρνηση ουσιαστικού διαλόγου από τον φορέα διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ., ο οποίος έχει στυλώσει τα πόδια του σε αυτό που κατάφερε και πέτυχε, να βγάλει την Π.Ο.Α.Υ. στο παράκτιο μέτωπο του Δήμου Ξηρομέρου, που είναι βολικό και με τα θέλω μόνο τα δικά του, κάτι που δεν προβλεπόταν ποτέ και πουθενά.
Σε όλη αυτή τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με αυτά τα συγκεκριμένα δεδομένα που σας αναφέραμε, θα έπρεπε και περιμέναμε από όλους τους αιρετούς του νομού Αιτ/νίας, όλους όσους έχουν δημόσια θέση και βήμα και όσους διεκδικούν μέσω των επερχόμενων εθνικών εκλογών και των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού την εκλογή τους, τον δημοσιογραφικό κόσμο και τα τοπικά ΜΜΕ, να πάρουν ξεκάθαρη και σαφή θέση για το σοβαρό θέμα και να προβάλλουν το πρόβλημα παρουσιάζοντας όλες τις πτυχές του.
Παραδόξως παρακολουθούμε να εξελλίσεται 2 χρόνια ένα ομαδικό σύνδρομο του Πόντιου Πιλάτου και μία στάση ''Νίπτω τας χείρας μου'', η οποία είναι ανεξήγητη και ακατανόητη.
Ταυτόχρονα υπάρχει μία ομαδική και συντονισμένη «παραίνεση» κάποιων τοπικών που δημόσια γράφουν ή κρατάνε τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μικρόφωνο, σε κάθε πρόβλημα που έχει η περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου, όταν το αναδεικνύουν το επιμύθιο να είναι: «Θέλετε και τουρισμό; Που είναι ο τουρισμός τόσα χρόνια; Τι φωνάζετε για την Π.Ο.Α.Υ, αφήστε την να γίνει ως έχει να δουλέψει ο κόσμος».
 
 
Παράδειγματα:
Δεν αναπτύξατε τόσα χρόνια την περιοχή σας τουριστικά. - Δεχτείτε την Π.Ο.Α.Υ. στις ακτές.
Δεν έχετε καλό οδικό δίκτυο και θέλετε και τουρισμό; - Δεχτείτε την Π.Ο.Α.Υ. στις ακτές.
Δεν έχετε φτιάξει βιολογικό καθαρισμό, πέφτουν τα λύμματα στη θάλασσα και θέλετε και τουρισμό; - Δεχτείτε την Π.Ο.Α.Υ. στις ακτές.
Στη Βελά έχει παραπήγματα και καλύβες και θέλετε και τουρισμό; - Δεχτείτε την Π.Ο.Α.Υ στις ακτές.
Στη Παλιόβαρκα υπάρχει αναρχία και παραπήγματα και θέλετε και τουρισμό; - Δεχτείτε την Π.Ο.Α.Υ στις ακτές.
Έχετε τόσα προβλήματα με τον ηλεκτροφωτισμό και την καθαριότητα και θέλετε και τουρισμό; - Δεχτείτε την Π.Ο.Α.Υ στις ακτές.
Υπολειτουργούν τα Κέντρα Υγείας Αστακού και Μύτικα και θέλετε και τουρισμό; - Δεχτείτε την Π.Ο.Α.Υ. στις ακτές.
Το Πλατυγιάλι τόσα χρόνια αναξιοποίητο και τώρα ακούγεται να γίνει τουριστική επένδυση; Δεν ισχύει, δεν μπορεί να γίνει. - Δεχτείτε την Π.Ο.Α.Υ στις ακτές.
Αυτή είναι η κατάσταση και για κάθε πρόβλημα, που πράγματι έχουμε πολλά και είναι αλήθεια αυτό, το συνιστώμενο γιατρικό είναι ένα και μοναδικό, να δεχτούμε την Π.Ο.Α.Υ. στις ακτές.
Αυτό είναι το ομαδικό σύνδρομο του Πόντιου Πιλάτου που επικρατεί για το θέμα της υπόθεσης της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας και οι φιλικές «παραινέσεις» που δέχεται η τοπική κοινωνία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ένα είναι το σίγουρο, όποιος και αν είναι αυτός που έχει αυτοανακηρυχθεί ως ο Καίσαρας του νομού Αιτ/νίας, η τοπική κοινωνία δεν πρόκειται να πει το γνωστό: «Χαίρε Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν».
Αντιδρά και θα αντιδράσει ακόμα περισσότερο, για να ματαιώσει έναν καταφανέστατα λαθεμένο σχεδιασμό της συγκεκριμένης υπό θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ. και να πάμε σε μία Π.Ο.Α.Υ. που θα ξεχωρίζει το κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας από τους άλλους κλάδους (τουρισμός και παράκτια αλιεία), στον δικό της ζωτικό χώρο στις κεντρικές Εχινάδες και εξωτερικά αυτών στην ανοικτή θάλασσα, ώστε όλοι οι κλάδοι να αναπτυχθούν ισσόροπα και βιώσιμα και όχι ο ένας (ιχθυοκαλλιεργειών) εις βάρος των υπόλοιπων.
 
 
 
mytikaspress
 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...