°F | °C
invalid location provided
ΚΚΕ : Καμία ανοχή στον εμπαιγμό
Κυριακή, 19 Ιούνιος 2022 20:01

 

 απέναντι στους παραγωγούς ελιάς «Καλαμών»

 

Η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τον εμπαιγμό και την κοροϊδία που γίνεται στις πλάτες των ελαιοπαραγωγών με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ για την ελιά «Καλαμών», που αξιοποιείται για περαιτέρω χτύπημα στους αγρότες-ελαιοκαλλιεργητές του νομού μας, αποτελεί άλλο ένα στιγμιότυπο της επίθεσης που δέχονται, στα τόσα άλλα, των τελευταίων χρόνων......

 
 
Τη στιγμή που οι ελαιοπαραγωγοί οργάνωναν την παράγωγη τους με σκοπό το εισόδημα που θα εξασφαλίζει τις βιοτικές τους ανάγκες, ύστερα από μια χρονιά ακαρπίας με τραγικές συνέπειες, με αποζημιώσεις πολύ μικρότερες από τις καταστροφές που έγιναν αλλά και υψηλότατο κόστος παραγωγής, ήδη βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να κατρακυλήσει η τιμή στην ελιά «Καλαμών».
 
Οι αγρότες έχουν πείρα από την προσπάθεια που γινόταν από την σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως, να καλλιεργηθούν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις στους μικρομεσαίους ελαιοκαλλιεργητές, ότι μπορεί να βελτιωθεί με το καθεστώς ΠΟΠ η εξαιρετικά άσχημη κατάσταση που επικρατεί σε ζήτηση και τιμές. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ούτε το 2017, ούτε το 2020, αλλά και άλλες χρονιές που οι τιμές έφτασαν σε εξευτελιστικά επίπεδα, ούτε και τώρα φυσικά.
 
Η ουσία είναι ότι και αυτή η απόφαση πυροδοτεί και εκφράζει νέους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε μεγάλες επιχειρήσεις που εμπορεύονται τα προϊόντα, που είναι και οι σταθερά κερδισμένοι της υπόθεσης, μιας και ανάλογα με τα συμφέροντά τους συμπιέζουν τις τιμές στους παραγωγούς, εξασφαλίζοντας τα κέρδη τους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ οι τοπικοί βουλευτές τους, ο περιφερειάρχης, αλλά και λοιποί γνωστοί δορυφόροι τους, κρύβουν αυτές τις πλευρές και αξιοποιούν το ζήτημα για να γίνεται διαχωρισμός και αντιπαράθεση με τους παραγωγούς ελιάς «Καλαμών» άλλων περιοχών και να χάνεται ο πραγματικός αντίπαλος, οι βιομήχανοι και οι μεγαλοεξαγωγείς.
 
Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι παρά τα δεκάδες ποιοτικά προϊόντα που παράγουμε, η κατάσταση παραμένει δραματική για την πλειοψηφία των αγροτοπαραγωγών, αλλά και περιπτώσεις που οι νόμοι της αγοράς οδηγούν αγροτικά ΠΟΠ προϊόντα να πωλούνταν σε πολύ χαμηλές τιμές, κάτω και του κόστους παραγωγής, αλλά με εξασφαλισμένα κέρδη για εμπόρους και βιομηχάνους. Τέτοια πείρα υπάρχει εξάλλου ιδιαίτερα σε κτηνοτρόφους τα τελευταία χρονιά, με την παραγωγή γάλακτος και τυριού.
 
Η πολιτική των ΠΟΠ προϊόντων, έτσι όπως προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν προστατεύει ένα εγχώριο αγροτικό προϊόν, από τη στιγμή που μπορεί να εισάγει παρόμοια αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες και επειδή συσκευάζονται σε ΠΟΠ περιοχή της Ελλάδας, αυτομάτως γίνονται Ελληνικά προϊόντα, όπως εξάλλου γίνεται με εισαγωγές ελιάς «Καλαμών».
 
Τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα μπορούν πραγματικά να προστατευθούν αν μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων, αν απαγορευτούν οι αθρόες εισαγωγές στην ελιά «Καλαμών» και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή.
 
Αν πολεμηθεί η πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων και των κομμάτων τους, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που απαγορεύει τον καθορισμό κατώτερων εγγυημένων τιμών, μια μόνιμη διεκδίκηση των αγροτοπαραγωγών, που να τους εξασφαλίζει ένα εισόδημα επιβίωσης και ταυτόχρονα ικανοποιητικές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση.
 
Το ΚΚΕ καλεί του ελαιοπαραγωγούς και συνολικά τους αγρότες της περιοχής, να μπουν στον αγώνα και να διεκδικήσουν:
 
· Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
 
· Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
 
· Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.ά.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις ζημιογόνες αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις.