°F | °C
invalid location provided
Νέα κατεπείγουσα ερώτηση
Παρασκευή, 04 Φεβρουάριος 2022 18:46

bozemperk

 Βόζεμπεργκ για την προστασία του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας

  

Με νέα κατεπείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν αντιδρά η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία ΕλίζαΒόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, για το θέμα της Αγίας Σοφίας που από τον Ιούλιο 2020 η Τουρκία προκλητικά μετέτρεψε σε τζαμί, αγνοώντας τη διεθνή κοινότητα και τον ιστορικό χαρακτήρα του μνημείου.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα οι επισκέπτες αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την επίσκεψή τους στην Αγία Σοφία, καθώς εξαιτίας της αλλαγής χρήσης του μνημείου δεν έχουν πρόσβαση σε ορισμένα από τα ψηφιδωτά του ναού.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βοζεμπεργκ ζητάει από την Κομισιόν σε συνεργασία με την UNESCO να αντιδράσουν άμεσα για να προστατεύσουν τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και οικουμενικού Συμβόλου της Ορθοδοξίας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:

«Η Τουρκία τον Ιούλιο 2020, αγνοώντας τις ανησυχίες της UNESCO και της ΕΕ καθώς και τον διεθνώς αναγνωρισμένο χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως ιστορικού χώρου και ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς προχώρησε προκλητικά στην μετατροπή της σε τζαμί.

Σήμερα σύμφωνα με δημοσιεύματα γαλλικής εφημερίδας, οι επισκέπτες εξαιτίας της μετατροπής χρήσης του μνημείου αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την επίσκεψή τους στην Αγιά Σοφία, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε ορισμένα από τα ψηφιδωτά του ναού, όπως εκείνα της Αψίδας και του επάνω ορόφου, τα οποία είναι καλυμμένα από πέπλα.

Δεδομένου ότι την 1η Φεβρουαρίου έληξε η προθεσμία που είχε θέσει η UNESCO στην Τουρκία για να υποβάλει σχετική έκθεση για τα προβλήματα στο μνημείο λόγω της μετατροπής της χρήσης του, ερωτάται η Επιτροπή:

Έχει λάβει γνώση των ανωτέρω περιστατικών που αλλοιώνουν το χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας;

Πώς σκοπεύει να αντιδράσει σε συνεργασία με την UNESCO προκειμένου να προστατευθεί η Αγία Σοφία ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και παγκόσμιο Σύμβολο της Χριστιανοσύνης;»