°F | °C
invalid location provided
Χρειάζονται συγκεκριμένες
Κυριακή, 24 Οκτώβριος 2021 18:50

NANTIA-NEA.jpg-2 προτάσεις και βαθιές αλλαγές.

της Νάντιας Γιαννακοπούλου Βουλευτού του Κινήματος Αλλαγής

Οδεύουμε πια με έξι υποψηφίους προς μια κρίσιμη εσωκομματική εκλογή. Η απόσυρση της υποψηφιότητας της Προέδρου μας Φώφης Γεννηματά, λόγω προβλημάτων υγείας, οδήγησε από τέσσερις να πάμε με έξι υποψηφίους. Ελπίζω αυτό να επιδράσει θετικά στο ενδιαφέρον και κυρίως στη μαζικότητα των εκλογών. Αυτό είναι και το πρώτο στοίχημα μας. Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουν οι εκλογές. Ότι δεκάδες χιλιάδες ενεργοί πολίτες συμμετέχουν δείχνοντας τη θέλησή τους να στηρίξουν το εγχείρημα μιας ολικής, δυναμικής επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ, του Κινήματος Αλλαγής, διασφαλίζοντας πριν απ΄όλους αυτοί την ενότητα του χώρου μας, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης αυτόκλητων εγγυητών. Εγγυητές είναι όλοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι και θα ήταν χρήσιμο να συνυπογράψουν κοινό κείμενο που θα δηλώνουν ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, θα στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις, την προσπάθεια του νέου Προέδρου. Εγγυητής όμως είναι κυρίαρχα και πάνω από όλα ο κόσμος της Παράταξης.

Στις 5 και 12 Δεκεμβρίου εκλέγουμε τον νέο Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής και από αυτό θα εξαρτηθούν πολλά για το μέλλον της Παράταξής μας.

Γιατί είναι κρίσιμη; Γιατί βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που δεν μας ταιριάζει. Το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σε μια εκλογική και δημοσκοπική στασιμότητα επί χρόνια. Το 2019 δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε την κατακόρυφη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και περιοριστήκαμε στο 8.2% .Επί δύο χρόνια περιοριζόμαστε σε ένα δημοσκοπικό 6%-7%. Παρά τις φθορές της Ν.Δ και τη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά που απέχουν πολύ από την εκλογική επίδοσή του, δείξαμε αδυναμία να προχωρήσουμε δυναμικά, αυξάνοντας τα ποσοστά μας και αυτό είναι ανησυχητικό σινιάλο ενόψει μιας δύσκολης διπλής απ΄ότι φαίνεται εκλογικής μάχης. Ή θα προχωρήσουμε δυναμικά μπροστά προς το μέλλον ή  το μέλλον θα μας επιφυλάσσει υπαρξιακά προβλήματα. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Η εκλογή επομένως του κατάλληλου Προέδρου θα κρίνει πολλά.

Και τι πρέπει να κάνουμε; Να ξεφύγουμε από μια κατάσταση ιδεολογικής και πολιτικής απροσδιοριστίας και από μια στάση ίσων αποστάσεων από τα δύο κόμματα του σημερινού «εναμισοκομματισμού» που δημιουργούσαν ασάφεια και πολιτικό μετεωρισμό. Να αποσαφηνίσουμε με αυτοπεποίθηση τη δική μας φυσιογνωμία, να διαμορφώσουμε το αφήγημά μας, να διατυπώσουμε τολμηρές μεταρρυθμιστικές και καθαρές προτάσεις. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να μιλήσουμε συγκεκριμένα, αποφεύγοντας γενικολογίες και ξεπερασμένες ατάκες, συνθήματα του παρελθόντος. Να απαντήσουμε στις προκλήσεις του αύριο, κοιτώντας το μέλλον. Από το παρελθόν αντλούμε χρήσιμα συμπεράσματα που άφησε το αναγεννητικό, μεταρρυθμιστικό αποτύπωμά μας στην πορεία της χώρας, αλλά και από τα λάθη μας, τις συμπεριφορές που πλήγωσαν το ΠΑΣΟΚ και την Παράταξη συνολικά. Είναι επιτακτικό να απευθυνθούμε στον χώρο του Κέντρου, τον χώρο της λογικής, της ευθύνης, της μεταρρύθμισης που επιτρέψαμε να γίνει προνομιακός χώρος του κυρίου Μητσοτάκη και που σε αυτό θα κριθεί όλο το εγχείρημα αλλαγής συσχετισμών. Εν ολίγοις, έχουμε χρέος να διαμορφώσουμε το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα, ως μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική, πατριωτική, αντιλαϊκίστικη δύναμη.

Και με ποιον Πρόεδρο; Δεν ψηφίζουμε με βάση το όνομα, τις φιλίες, δεν ψηφίζουμε για την δικαίωση κάποιου ή για να ικανοποιήσουμε φιλοδοξίες. Δεν ψηφίζουμε με γενικολογίες άνευ περιεχομένου. Ψηφίζουμε με βάση την πολιτική κατεύθυνση με την οποία μπορούμε να ανέβουμε, εκτιμώντας τον δυναμισμό, την κοινοβουλευτική εμπειρία και την δυνατότητα να ανεβάσει κάποιος τα ποσοστά μας. Για να δημιουργήσουμε την μεγάλη, αυτόνομη Δημοκρατική Παράταξη, που δεν θα εγκλωβίζεται σε θολά σχήματα δήθεν Προοδευτικών συνεργασιών, χωρίς πολιτικό περιεχόμενο και με δυνάμεις αμφίβολης προοδευτικότητας. Γι’ αυτό επέλεξα και στηρίζω τον Ανδρέα Λοβέρδο, θεωρώντας ότι μπορεί να δημιουργήσει μια κοινωνική και πολιτική δυναμική. Όλοι μιλάνε για την αύξηση των δυνάμεων της Παράταξης. Ωστόσο μόνο από τον Ανδρέα Λοβέρδο έχω ακούσει μια ολοκληρωμένη, συγκροτημένη πρόταση με την οποία συμφωνώ για το πως αυτό θα επιτευχθεί. Μένει να πράξουν το ίδιο και οι άλλοι υποψήφιοι.