Μάρ   Απρίλιος 2024   Μάι

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Julianna Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
Συζήτησης το κρίσιμο ζήτημα των πελάδων.
Παρασκευή, 26 Φεβρουάριος 2021 19:32

PELADES.jpg-2

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα 25/02/2021 μεταξύ του κ. Γεώργιου Διδασκάλου Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, και των κ.κ. Κωνσταντίνου Καραγκούνη βουλευτή της Ν.Δ. νομού Αιτωλ/νιας, του δημάρχου της Ι.Π. Μεσολογγίου Κωνσταντίνου Λύρου, του κ. Μυλωνά Θεόδωρου και του κ. Παντελή Βαλσαμόπουλου, με αντικείμενο συζήτησης το κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί διαχρονικά το Μεσολόγγι, το ζήτημα των πελάδων.Υπήρξαν εκτενείς τοποθετήσεις για το συγκεκριμένο θέμα τόσο από τον δήμαρχο όσο και από τον κ. Μυλωνά και τον κ. Βαλσαμόπουλου οι οποίοι ανήκουν και στον σύλλογο –πρόεδρο και μέλος του συλλόγου αντίστοιχα- ΄΄Φυσιολατρικός Σύλλογος Τουρλίδας & νησιού Τουρλίδας Η ΠΕΛΑΔΑ΄΄. Ο κ. Μυλωνάς έκανε μια ιστορική αναδρομή στις πελάδες, καθώς επίσης και ειδική αναφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ανωτέρω οικισμών. Στην συνέχεια ο κ. Βαλσαμόπουλος αναφέρθηκε πιο συγκριμένα στο νομικό πλαίσιο και πως αυτό έχει διαμορφωθεί από το 20041 και μετά.Ο Γενικός Γραμματέας αφού ενημερώθηκε από τους ανωτέρω, έκανε μια τοποθέτηση στην οποία τόνισε το γεγονός ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα μία λύση ώστε να μην χαθεί η παράδοση των πελάδων καθώς και η ιστορικότητα των οικισμών.

Ο κ. Διδασκάλου πρότεινε να υπάρξει μια προγραμματική σύμβαση συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο της Ι.Π. Μεσολογγίου και στο Υπουργείο Πολιτισμού. Να υπάρξει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο από πλευράς του δήμου ώστε να χαρακτηριστεί ο εν λόγω οικισμός των πελάδων ως ιστορικός, ώστε να υπάρξει η ύψιστη προστασία που προσφέρεται για τέτοιου είδους οικισμούς. Τόνισε δε ότι με αυτόν τον τρόπο και σε συνεργασία πάντα με τον δήμο θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία, μικρότερη γραφειοκρατία και το κυριότερο θα υπάρξει ουσιαστική προστασία του οικισμού αντιμετωπίζοντας έτσι την αυθαιρεσία και το αίολο μιας νομικής πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία πολλά χρόνια. Μια νομική πραγματικότητα που θέτει σε κίνδυνο οι πελάδες αυτές ανά πάσα στιγμή να κατεδαφιστούν.

Με την κατεύθυνση αυτή του Γενικού Γραμματέα συμφώνησε και ο δήμαρχος κ. Λύρος, ο οποίος δεσμεύτηκε να δρομολογήσει άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες σύμφωνα με τις προτάσεις του κ. Διδασκάλου.Τέλος από την πλευρά του ο βουλευτής κ. Κώστας Καραγκούνης συνόψισε στη συζήτηση την πολύ σημαντική πρωτοβουλία και πρόταση του κ. Διδασκάλου. Τόνισε με την σειρά του ότι αυτό που προέχει αυτή την στιγμή είναι να διαφυλαχθεί ότι δεν θα χαθεί η παράδοση των πελάδων και δεν θα αλλοιωθεί η ιστορικότητας της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου. Επεσήμανε ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε να χαρακτηριστεί ως ιστορικός ο οικισμός και σε συνεργασία με τον δήμο να δοθεί μια λύση σε ένα πρόβλημα που απασχολεί το Μεσολόγγι και τους ιδιοκτήτες των πελάδων διαχρονικά.  

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...