Σεπ   Οκτώβριος 2020   Νοέ

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Julianna Walker Willis Technology

Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα2994
mod_vvisit_counterΧθές6055
mod_vvisit_counterAll6454658
°F | °C
invalid location provided
Αναπάντητα ερωτήματα για τους επιστήμονες
Παρασκευή, 24 Απρίλιος 2020 21:43

Την άποψη ότι η Ευρώπη πρέπει να παρέμβει κεντρικά στο ζήτημα του εμβολίου για τον κορονοϊό και να το αγοράσει για λογαριασμό των χωρών μελών της, διατύπωσε  σήμερα ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην εκπομπή Ραντάρ, του Ρ/Σ  Alpha 98,9 και στους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο. Όπως είπε, η Ευρώπη δε φαίνεται να κατανοεί το βάθος της κρίσης κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, οπότε οι πολίτες πρέπει να είναι ακόμα περισσότερο προσεκτικοί από υγειονομικής άποψης, και το κράτος πρέπει να προχωρήσει σε συντεταγμένες κινήσεις, ώστε να μην παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα και επιδεινωθεί η κατάσταση της οικονομίας. Ωστόσο, είπε, αν η Ευρώπη χειριστεί το ζήτημα του εμβολίου από κοινού, μπορεί να πετύχει καλύτερη τιμή για μαζική αγορά εμβολίων ή μαζική παραγωγή σε ευρωπαϊκά εργαστήρια, ώστε αυτό να διανεμηθεί σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, με  χαμηλό κόστος.

Ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι αυτό είναι πάγια θέση του, διατυπωμένη πριν από πέντε χρόνια, όταν και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και στην σύνοδο των υπουργών Υγείας στη Λετονία, είχε υποστηρίξει ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί ομαδικά απέναντι στις φαρμακοβιομηχανίες, για να πετύχει καλές τιμές στα νέα φάρμακα και να ενισχύσει έτσι την ευρωπαϊκή ενότητα. Με τον τρόπο αυτό θα πείσει και τους πολίτες της ότι  νοιάζεται γι αυτούς, κόβοντας έτσι το δρόμο ανάπτυξης ακροδεξιών λαϊκιστικών κινημάτων, που βρίσκουν εύφορο έδαφος σε περιόδους κρίσης.

Την άποψη αυτή, είπε ο κ. Κουρουμπλής,  την είχε διατυπώσει και τον Μάιο του 2015, στη Γενεύη, σε ομιλία του, κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνέλευσης του Π.Ο.Υ. σημειώνοντας ότι ο Π.Ο.Υ. για να πείσει τον κόσμο ότι νοιάζεται για την παγκόσμια υγεία, πρέπει να κάνει τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Αν αφήνει τις πολυεθνικές να ορίζουν τις τιμές και να εκμεταλλεύονται τους λαούς, τότε δείχνει ότι δεν είναι ένας οργανισμός που νοιάζεται για τον κόσμο και σήμερα πολλοί αμφισβητούν το ρόλο του. Το να διαπραγματευτεί η Ευρώπη από κοινού την τιμή των φαρμάκων -και εν προκειμένω του εμβολίου- είναι σοβαρή υπόθεση», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Αναφερόμενος στην ανάκληση του προγράμματος τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, ώστε να πάρουν το επίδομα των 600 ευρώ λόγω κορονοϊού, δήλωσε ότι από το 200,2 όταν γινόταν το πάρτι με τα ΚΕΚ είχε πει στη Βουλή τη φράση «τα ΚΕΚ έγιναν κέηκ για κάποιους».  Το ίδιο έγινε και τώρα, σε βάρος των επιστημόνων, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε τη δυνατότητα τα χρήματα αυτά να δοθούν απευθείας στους επιστήμονες και όχι μέσω των ΚΕΚ. Αν είχαν δοθεί απευθείας στους επιστήμονες 800 ευρώ το κόστος θα ήταν 144 εκατομμύρια. Θα περίσσευαν και περί τα 50 εκατομμύρια για να τα δώσει το κράτος στο ΕΣΥ, είπε ο κ. Κουρουμπλής.

 Στην παρατήρηση ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και επί ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι η κυβέρνηση τότε δεν μπορούσε να προχωρήσει σε απευθείας χορήγηση επιδομάτων σε εκπαιδευόμενους. Τα χρήματα έπρεπε να διανεμηθούν στα ΚΕΚ. Τώρα, το γνωστό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι μπορούν να δοθούν απευθείας στους επιστήμονες και αυτό έκανε η κυβέρνηση, αλλάζοντας απόφαση. «Έτσι όμως προκύπτουν άλλα ερωτήματα.  Τελικά θα τα πάρουν τα χρήματα οι ημέτεροι, δηλαδή τα ΚΕΚ και οι πλατφόρμες;  Τι θα γίνει με τους επιστήμονες που δεν είχαν κάνει αίτηση, διαφωνώντας με την τηλεκατάρτιση; Με τα χρήματα που περισσεύουν, αν δεν τα πάρουν οι ημέτεροι,  περί τα 85 εκατομμύρια,   θα καλυφθούν οι περίοδοι του Μαρτίου και ενδεχομένως του Μαΐου, που τα γραφεία των επιστημόνων είναι κλειστά;» διερωτήθηκε ο κ. Κουρουμπλής.

Τέλος σημείωσε ότι «η χαλάρωση των μέτρων είναι το επόμενο στοίχημα και πρόκληση για την Ελλάδα, μετά την επιτυχή εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων». Στην επιτυχία της αποκλιμάκωσης των περιορισμών καλούμαστε όλοι να συμβάλλουμε, τηρώντας τις οδηγίες των επιστημόνων. «Ο κόσμος ανησυχεί για την επόμενη μέρα και για την ανεργία που έρχεται», κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...