Φεβ   Μάρτιος 2024   Απρ

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Julianna Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
Και ηλεκτροπαραγωγή με καύση
Τρίτη, 11 Φεβρουάριος 2020 18:39

 

 απορριμμάτων, προβλέπει το σχέδιο απολιγνιτοποίησης

 
Η απολιγνιτοποίηση δεν συνιστά απλά και μόνο μια αλλαγή των μέσων παραγωγής ενέργειας, αλλά και ένα άλλο μοντέλο ζωής. Προχωράμε μπροστά αφήνοντας πίσω ένα «βρώμικο» και πανάκριβο για τη ΔΕΗ καύσιμο όπως ο λιγνίτης”.

Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη σημερινή ενημέρωση των συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου, περιγράφοντας συγχρόνως το υπό κατάρτιση Εθνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύση απορριμμάτων, και την ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου-τηλεθέρμανσης.

Όπως υπογράμμισε, δε, για την υλοποίηση του Προγράμματος – μέσω του οποίου θα καλυφθούν επιλέξιμες δαπάνες υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς (αγροτικό, μεταποιητικό και υπηρεσίες) – πρόκειται να διατεθούν 3,7 έως 4,4 δισ. ευρώ.

Ολόκληρη η σχετική τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου:

“Ξέρουμε όλοι ότι η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη εξαρτώνται από τον λιγνίτη εδώ και δεκαετίες. Επομένως η απολιγνιτοποίηση δεν συνιστά απλά και μόνο μια αλλαγή των μέσων παραγωγής ενέργειας, αλλά και ένα άλλο μοντέλο ζωής. Κατανοούμε τις ανησυχίες που εκφράζουν κάτοικοι, εργαζόμενοι και φορείς στην περιοχή, αλλά διαβεβαιώνουμε ότι εργαζόμαστε ήδη για ένα νέο πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή, για ένα Εθνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή. Είμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες για να τις στηρίξουμε με σχέδιο και αλληλεγγύη. Για να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά· και όχι πίσω, όπου οδηγεί η αντιφατική, υποκριτική και αλλοπρόσαλλη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ενός ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, αλλά που διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για ένα «βρώμικο» και πανάκριβο για τη ΔΕΗ καύσιμο όπως ο λιγνίτης.

Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ:

  •     Πρώτον: μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο καταψήφισε τις δικές του συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες, υποστηρίζοντας ότι οι εξορύξεις μπορεί να είναι επιβαρυντικές για το περιβάλλον.
  •     Δεύτερον: ξεχνά ότι την τελευταία δεκαετία η παραγωγή ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες μειώθηκε από τις 30.000 γιγαβατώρες στις 10.000 γιγαβατώρες, και η μισή μείωση έγινε επί των δικών του ημερών.
  •     Τρίτον: ισχυρίζεται ότι βιαζόμαστε σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά ξεχνούν ότι σε δεκατέσσερις ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη σταματήσει τελείως τέτοιου είδους λειτουργίες.
  •     Τέταρτον: προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει ότι η ΔΕΗ – όπως την κατάντησε – δεν αντέχει να επιβαρύνεται με 200 και 300 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο εξ αιτίας της ρύπανσης που προκαλεί ο λιγνίτης.
  •     Και πέμπτον: ο ΣΥΡΙΖΑ που τώρα ζητά να παραμείνουν στη ΔΕΗ οι λιγνιτικές μονάδες, «ξέχασε» ότι προσπάθησε δύο φορές να πουλήσει κάποιες από αυτές, ακόμη και για ένα -1 – ευρώ (!) αλλά δεν βρήκε ούτε έναν αγοραστή!

Έξις δευτέρα φύσις για τον ΣΥΡΙΖΑ: από κωλοτούμπα σε κωλοτούμπα.

Η ώρα της αλήθειας όμως έφτασε. Ας αποφασίσουν: Με το λιγνίτη ή με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; Με ό,τι καταστρέφει τον πλανήτη ή με ό,τι εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του; Μπροστά ή πίσω; Εμείς πάμε μπροστά. Καταρτίζουμε ήδη Εθνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης που θα αξιοποιήσει πόρους ύψους 3,7 έως 4,4 δισ. ευρώ. Θα καλύψει επιλέξιμες δαπάνες για να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς (αγροτικό, μεταποιητικό και υπηρεσίες), θα ενισχύσει δράσεις έρευνας και τεχνολογίας, επανεκπαίδευσης εργαζομένων, και φυσικά, projects ενεργειακής αναβάθμισης και ΑΠΕ.

Στο Πρόγραμμα, ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνονται:

    Η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.
    Η δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύση απορριμμάτων.
    Η εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ.
    Η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των λιγνιτωρυχείων ως δραστηριότητα-«γέφυρα», ιδίως για τους «εργολαβικούς» εργαζόμενους.
    Η ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου-τηλεθέρμανσης.
    Η διατήρηση του εκπτωτικού τιμολογίου της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές περιοχές.
    Η θέσπιση φορολογικών κινήτρων και φοροαπαλλαγών σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
    Η προσαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού.
    Η αναβάθμιση του ρόλου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Η απόφασή μας για την απολιγνιτοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής μας για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή και ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό τον περασμένο Σεπτέμβριο από το βήμα του ΟΗΕ.

Αμέσως μετά προχωρήσαμε στη συγκρότηση Διυπουργικής Επιτροπής που ασχολείται με το θέμα. Στην πρώτη μάλιστα συνεδρίαση της Επιτροπής παρέστη και η Κοινοτική Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Elisa Ferreira, προς την οποία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη οφείλει να σταθεί δίπλα στις χώρες που προχωρούν με τόλμη στην απεξάρτηση από τον λιγνίτη, και τόνισε: «Η Ελλάδα βγαίνει στην πρώτη γραμμή με έργα και όχι με λόγια, και απαιτούμε την ανάλογη ευρωπαϊκή στήριξη για να υποστηρίξουμε αυτή τη μετάβαση».

Το ζήτημα της δίκαιης μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή έθεσε ο Πρωθυπουργός και στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου. Ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τολμηρές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση και επανέλαβε το αίτημα για άμεση πρόσβαση της χώρας μας στο Ταμείο της Δίκαιης Μετάβασης, το Just Transition Fund”.
 
πηγή:  inkomotini.news
 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...