Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα3151
mod_vvisit_counterΧθές4651
mod_vvisit_counterAll5353652
°F | °C
invalid location provided
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ:
Τετάρτη, 21 Αύγουστος 2019 16:49

 

Οδοιπορικό στις αρχαιότητες του ΑΣΤΑΚΟΥ - [ΦΩΤΟ]

 Ο Φωτορεπόρτερ Χρήστος Μπόνης και Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Αστακιωτών μετά την περιήγηση του στις αρχαιότητες του Δήμου Ξηρομέρου (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) επανέρχεται με νέο οδοιπορικο στις αρχαιότητες του Αστακού και τονίζει ότι οι αρχαιότητές μας είναι παρατημένες σαν ξέφραγα αμπέλια παντού....
 
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χρήστος Μπόνης
 
ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ
 
       Πριν λίγες ήμερες (και ενώ βρισκόμουν στον Αστακό) είχα ξεκινήσει ένα οδοιπορικό σε περιοχές (δημοτικά διαμερίσματα) του Δήμου Ξηρομέρου στα οποία υπάρχουν και συναντάς ακόμη (ορατά πλέον μερικά) αρχαιολογικά ευρήματα.
       Μπορείς να διασχίσεις μια μεγάλη περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου με αφετηρία τον Αστακό και καταγράφοντας μια διαδρομή περνώντας από Βλυζιανά, Μπαμπίνη, Φυτείες, Αρχοντοχώρι καταλήγεις στην Αλυζία, όπου μπορείς να διακρίνεις σε μεγάλη έκταση τον αρχαίο αυτό πολιτισμό - θησαυρό.
   Στην προηγούμενη ανάρτηση μου (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) αναφέρθηκα (φυσικά περιληπτικά) σε όσα συνάντησα και καταγράφοντας όσα είχα την δυνατότητα να καταγράψω. Αυτά που αποθήκευσα στο αρχείο μου άλλα και πολλά άλλα που δεν είχα τον χρόνο αλλά και την δυνατότητα να τα συναντήσω καταδεικνύουν το πόσο πλούσια σε αρχαιότητες και σε ιστορία είναι αυτή η περιοχή....
 

 
        Κανείς δεν μπορεί να καταγράψει σε μια κόλα χαρτί (κάτι που προσπαθώ να κάνω εγώ) τι μπορεί να υπάρχει. Η μόνη ενδεδειγμένη και λογική λύση, είναι να ασχοληθεί κάποια στιγμή ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΑ και η Αρχαιολογική υπηρεσία αλλά και ο Δήμος Ξηρομέρου.
 
         Ένας Δήμος που τα τελευταία 30 χρόνια δεν ασχολήθηκε καθόλου μα καθόλου με τον πλούτο που περικλείει αυτή η περιοχή. Ίσως τα κονδύλια να μην επαρκούσαν για εργολαβίες διότι εκεί θα παρέμβαιναν άλλες...δυνάμεις (το κράτος) και δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να δοθούν τα κονδύλια σε φίλους εργολάβους!!!!. 
       Θεωρώ ότι έστω και τώρα ο Δήμος Ξηρομέρου (και όχι ο Δήμαρχος!!) να αναλάβει δραστηριότητα για την ανάδειξη όλου αυτού είτε θαμμένου είτε σε εμφανή θέση αρχαιολογικού θησαυρού. Ποιός ξέρει τι μπορεί να έρθει μετά από εμπεριστατωμένη και διαρκή ανασκαφή. Ίσως ο Δήμος μας να γίνει top στο χάρτη των ευρημάτων.
 
        Ξεκινώντας ένα πρωινό από την Μέκκα του πολιτισμού του Δήμου Ξηρομέρου, τον Αστακό, την διαδρομή από το περιφερειακό δρόμο προς την περιοχή Αρχαία Κάστρα με στόχο και σκοπό να καταγράψω με λεπτομέρειες όσα μπορούσα να δω, διότι δυστυχώς οι γνώσεις μου είναι ελλιπείς σε τέτοιου ενδιαφέροντος θέματα, έφθασα σε μια περιοχή στην οποία ακόμη και οι μη κατέχοντες αρχαιολογία δεν θα μπορούσαν να μην σταματήσουν, αφού Αρχαίοι τάφοι οι οποίοι είχαν συληθεί και διακρίνονταν δια γυμνού οφθαλμού!!!.
 
            Προσπάθησα να δω αν υπήρχαν και άλλοι τάφοι στο σημείο αυτό, αλλά δεν μπόρεσα να εντοπίσω κάτι (πιθανόν να υπήρχαν πολλοί ακόμη εκεί τριγύρω). Και ενώ συνέχισα  το οδοιπορικό, βρέθηκα μπροστά στον ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ τον Θεόδωρο Σαμαντά. Έναν υπάλληλο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, έναν άνθρωπο για όλες τις δουλειές, ο οποίος αποβάλλοντας καθημερινά τον κόπο, την κούραση και το άγχος που του προσδίδει αυτή η δουλειά, τριγυρνά καθημερινά σε όλη την περιοχή, τοπική και ευρύτερη, για εντοπισμό αρχαιοκαπήλων αλλά και οτιδήποτε άλλο μπορεί αν προκαλέσει βλάβη η απώλεια στον αρχαιολογικό πλούτο.
 
        Συνομίλησα μαζί του για το τι θέλω και του ζήτησα να με ενημερώσει για την προϊστορία όλου αυτού το ανεκτίμητου θησαυρού. -Μου είπε ότι χρονολογούνται στον 5ο με 4ο αιώνα, αλλά υπάρχουν και κατασκευές Βυζαντινής περιόδου.
         Η κουβέντα μας ήρθε σε πολλά θέματα τα οποία εν περιλήψει σας μεταφέρω ότι είναι αποκαρδιωτικά για ένα πολίτη του Δήμου μας, μου εξήγησε ότι είναι υποχρεωμένος να τριγυρνά από το πρωί έως το βράδυ (στην βάρδια του, λες και υπάρχουν πολλοί ακόμη) χωρίς να του χορηγούν το αντίτιμο της βενζίνας!! Δηλ. ανήκουστα, παράλληλα δε και εντυπωσιακά πράγματα, αφενός μεν για την πολύ μεγάλη έκταση χιλιόμετρων που έχει στην ευθύνη του, αφετέρου δε τον υποχρεώνουν να πληρώνει ο ίδιος για κάτι που το κράτος αδυνατεί να παραχωρήσει για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων του, της περιουσίας του.
 
         Η συζήτηση μας είχε αρκετό ενδιαφέρον εντοπίζοντας κάποια δείγματα που ήθελα. Προθυμοποιήθηκε να με μεταφέρει με το όχημα του λίγο πιο πάνω, διότι ο δρόμος από την αρχή που ξεκινά από τον κεντρικό δρόμο του Αστακού μέχρι και το σημείο όπου τελειώνει η περιοχή των αρχαίων, μπορεί να χαρακτηρισθεί επιεικέστερα χειρότερος και από κατσικόδρομο (άλλη παράλειψη εδώ των αρχόντων, Δημάρχων και περιφερειαρχών).
 
         Αφού ανηφόρισα ένα μεγάλο μέρος στον δρόμο που προανέφερα ο οποίος είχε ανοιχτεί, άγνωστο από ποιον και για ποιο λόγο, έφθασα σε μια μαγευτική περιοχή.
        Εκεί μπορούσες να αντικρίσεις ακόμη και αυτά που δεν είχες φανταστεί. Φυσικά όλα αυτά παρέμεναν ορατά με γυμνό οφθαλμό μετά από εκατοντάδες χρόνια, διότι κάποια (δεν ξέρω ποιός ακριβώς η ποιά ακριβώς και ζητάω συγνώμη αν δεν αναφέρω το όνομα) υπηρεσία είχε αναλάβει υπό την καθοδήγηση του αρχαιοφύλακα Σαμαντά, να καθαρίσει το τόπο από τα πάσης φύσεως χλωρά και ξερά χόρτα που έκρυβαν για χρονιά πολλά αυτά τα εκθέματα.
 
            Αφού πέρασαν και αυτά από τον φωτογραφικό φακό (ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΕΔΩ για τυχόν παρεξηγήσεις ότι η περιοχή δεν  είναι (προ)φυλαγμένη στοιχειωδώς, ούτε περιφραγμένη για να προστατεύονται τα μνημεία. Είναι ελεύθερη σε όλους, σε τυχαίους (με πολλές έννοιες η λέξη) περαστικούς έως τους γιδοβοσκούς που συναντάς), συνέχισα με πιο γρήγορο ρυθμό διότι η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα, φθάνοντας και σε άλλες περιοχές όπου μπορούσες να διακρίνεις αρχαίες εκκλησίες, αρχαίους τάφους, αρχαία  τείχη και πολλά αλλά μνημεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος καταλήγοντας σε ένα περιφραγμένο χώρο όπου δεσπόζει το πιο συγκλονιστικό μνημείο.
 
            Τα ερείπια αρχαίου ναού με το δάπεδο και τους κίονες. Μνημείο που εκατοντάδες χρόνια έχει μείνει στην αφάνεια. Είναι μεν στοιχειωδώς περιφραγμένο άλλα η πρόσβαση σε κάποιον που έχει βλέψεις η τάσεις στην αρχαιοκαπηλία δεν είναι καθόλου δύσκολο να περιδιαβεί τον φράχτη!!!!
           Επειδή όμως η εικόνα από όσα αντίκρισα, κατέγραψα και διαπίστωσα, ενδέχεται να πάρει μεγάλες  διαστάσεις στον γραπτό λόγο, θα κλείσω εδώ, έχοντας σαν σκεπτικό και δίνοντας αφορμή στους τοπικούς άρχοντες να ξεκινήσουν το συντομότερο ότι περνάει από το χέρι τους να αναδείξουν και να αναδείξουμε αυτόν τον πολιτισμό, που με τόσο απλοχεριά, μας έδωσαν σαν κληρονομιά οι προγονοί μας. Θέλω να πιστεύω ότι το επόμενο καλοκαίρι θα αντικρίσουμε ολοι μια διαφορετική εικόνα από την σημερινή
       Συνοδοιπόρος σε όλη αυτή εκστρατεία ήταν και ο αδελφός μου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που το συζήτησα έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για να με ακολουθήσει. Εξ άλλου μια καταγραφή και από δεύτερο μάτι παράλληλα δε και νομικού είναι ότι καλύτερο υπάρχει. 
          Ευχαριστώ για την συντροφιά, παράλληλα δε ευχαριστώ και τον Θ. Σαμαντά για όλα όσα μου προσέφερε στα πλαίσια φυσικά των αρμοδιοτήτων του, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει πολλά σε έναν ιδιώτη, όποια σχέση και εάν υπάρχει.
        Είμαι σίγουρος ότι έχει κάνει πολλές αναφορές για το τι υπάρχει στην περιοχή εκεί!!!. Φυσικά όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι το κράτος αλλού είναι πρόθυμο να επεμβαίνει και άλλου κωλυσιεργεί...
 
 
 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...