°F | °C
invalid location provided
Τέλος στο φορολογικό απόρρητο -
Σάββατο, 06 Οκτώβριος 2018 21:49

 

Ποιες υπηρεσίες θα έχουν πρόσβαση

 
Τη δυνατότητα πρόσβασης σε απόρρητα στοιχεία των Ελλήνων φορολογουμένων αποκτούν πλέον οι εταιρείες ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. και Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑ.Σ.) Α.Ε., καθώς επίσης και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι δημόσιοι οργανισμοί, οι δημοτικές επιχειρήσεις και τα επιχορηγούμενα ή ελεγχόμενα από το Δημόσιο νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

 
 
 
Με τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο «I) Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων, II) Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ)2016/2258 και άλλες διατάξεις και ΙΙΙ) Λοιπές διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών», προστίθενται στην παράγραφο 1 του άρθρου 17 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013) δύο ακόμη κατηγορίες νομικών προσώπων που μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στο φορολογικό απόρρητο.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι της Φορολογικής Διοίκησης δύνανται να αποκαλύπτουν απόρρητα στοιχεία και απόρρητες πληροφορίες για τους φορολογούμενους και στα εξής νομικά πρόσωπα:
1) Σε διατραπεζικές εταιρείες (ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε., ΔΙΑΣ Α.Ε. κ.λπ.) που διαχειρίζονται αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς χάριν των πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, για τον σκοπό ενημέρωσης των αρχείων δεδομένων που τηρούν. Για την ενημέρωση των αρχείων δεδομένων της παρούσας περίπτωσης χορηγούνται αποκλειστικά τα ακόλουθα στοιχεία και πληροφορίες φορολογουμένων:
α) ως προς τα φυσικά πρόσωπα, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), η ΔΟΥ στην οποία υποβάλλεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος, το όνομα, το επώνυμο, το όνομα και επώνυμο πατέρα, το όνομα και επώνυμο μητέρας, ο ταχυδρομικός κώδικας.
β) ως προς τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), η ΔΟΥ στην οποία υποβάλλεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η επωνυμία, ο διακριτικός τίτλος και η έδρα.
2) Σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δημόσιες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, αμιγείς ή μικτές επιχειρήσεις ο.τ.α. και των συνδέσμων δήμων, δημόσιους οργανισμούς, καθώς και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, στα οποία το κράτος είναι μέτοχος ή τα οποία επιχορηγούνται τακτικώς από κρατικούς πόρους ή τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος στοιχεία και πληροφορίες μητρώου φορολογουμένων, κατόπιν υποβολής πλήρως αιτιολογημένου αιτήματος εφόσον κρίνεται αναγκαίο από τη Φορολογική Διοίκηση για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.
Ως στοιχεία και πληροφορίες μητρώου για την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης νοούνται τα στοιχεία και οι πληροφορίες που τηρούνται στο Υποσύστημα Μητρώου Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ.
 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...