Μάι   Ιούνιος 2019   Ιούλ

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Julianna Walker Willis Technology

Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα3885
mod_vvisit_counterΧθές4018
mod_vvisit_counterAll4375194
°F | °C
invalid location provided
ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΙΟΙ
Τρίτη, 17 Ιούλιος 2018 19:34

ιστορικές επιφυλλίδες

   ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΙΟΙ

           Προεστοί , Λόγιοι , Οπλαρχηγοί , Πολιτικοί

Κυκλοφόρησε το βιβλίο , του συμπατριώτη μας Νικολάου Θεοδ. Μήτση , από τις εκδόσεις ΗΡΟΔΟΤΟΣ , το οποίο και αναφέρεται λεπτομερώς και με αδιάσειστα στοιχεία για την προσφορά της ιστορικής οικογένειας των Μαυρομματαίων , οι οποίοι ως γνωστόν κατάγονταν από την εύανδρο Κατούνα Ξηρομέρου Αιτωλ/νίας και που διαδραμάτισαν σημαντικότατο ρόλο στα τεκταινόμενα του αγώνα της εθνικής Παλιγγενεσίας κι όχι μόνον .

Οι Μαυρομματαίοι υπήρξαν άνδρες με αρετές , λόγιοι , πεφωτισμένοι , αλλά και αγωνιστές του ΄21, όπου προσέφεραν στην πατρίδα μέγιστες υπηρεσίες και με θύματα σε κάθε εθνικό προσκλητήριο. Πρόκειται για την εύανδρο οικογένεια της επαρχίας   Ξηρομέρου που εντάχθηκε στις ιστορικές οικογένειες του ΄Εθνους και τα μέλη της δεν δίστασαν να προσφέρουν πάντοτε εξαιρετικές υπηρεσίες στην πατρίδα και στον τόπο τους , όπου και καταφρόνησαν δόξα , αξιώματα , πλούτη και προνόμια που είχαν εξ οφίτσιο , ως προεστοί - πρόκριτοι , απ’ τις τότε οθωμανικές διοικήσεις .

Οι Μαυρομματαίοι έχασαν κινητή και σημαντικότατη ακίνητη περιουσία στον αγώνα του ΄21 . Στον ξεσηκωμό του Γένους η παρουσία τους ήταν καταλυτική και στήριξαν ψυχή τι και σώματι τον αγώνα . Με την αρωγή τους τον στήριξαν όχι μόνο ενεργά , αλλά και στην πράξη , εφόσον εκτός από πολιτικοί ήταν και οπλαρχηγοί και συμμετείχαν σε αρκετές μάχες που διεξήχθησαν στα 1821-1828 αφήνοντας συγχρόνως και θύματα στον αγώνα της εθνικής Παλιγγενεσίας.

Για τους Μαυρομματαίους κατά την προεπαναστατική εποχή ελάχιστα είναι γνωστά αν και φυλάσσονται αρκετά στοιχεία από την οικογένεια, τα οποία μπορούν να ρίξουν φως επί του ρόλου που διαδραμάτισαν τότε. Αυτά είναι ατυχώς σειρά φιρμανιών πάνω σε μεμβράνες και στην αραβική γραφή , την οποία είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος, εκτός και αν γνωρίζει πολύ καλά την αραβική και τουρκική γλώσσα. Η δράση της οικογένειας , προεπαναστατικά , είχε επεκταθεί σε ολόκληρη την περιφέρεια του Κάρλελι ( Αιτωλ/νία ) φθάνοντας μέχρι και τον Εύηνο ποταμό .

Σ’ αυτή λοιπόν την αρχοντική οικογένεια των γραμμάτων και της εθνικής προσφοράς , την οικογένεια των Μαυρομματαίων από την Κατούνα Ξηρομέρου Ακαρνανίας , που η υπέρ του Γένους προσφορά τους εγκαινιάζεται από χρόνους μακρινούς , αρκετά οφείλει ο τόπος μας , μας αναφέρει με αδιάσειστα και τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία ο συγγραφέας του βιβλίου .

Αναντίρρητα λοιπόν η οικογένεια των Μαυρομματαίων εντάχθηκε στις ιστορικές οικογένειες του Έθνους και τα μέλη της δεν δίστασαν να προσφέρουν πάντοτε εξαιρετικές υπηρεσίες , ώστε να αποτελούν το σέμνωμα της περιοχής όχι μόνον

                    

της Κατούνας αλλά κι ολόκληρης της Επαρχίας Βονίτσης & Ξηρομέρου [ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ], απ’ την οποία και κατάγονται και τα συμφέροντα της οποίας πολλές φορές και με διάφορους τρόπους με θέρμη και μέγιστο πατριωτισμό εξυπηρέτησαν .

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...