Φεβ   Μάρτιος 2024   Απρ

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Julianna Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
Χρονογράφημα
Κυριακή, 24 Ιούνιος 2018 18:47

                                                                                                                                         Τι είπε ο Αρμένης

Η πτήση του αεροπλάνου μας αργούσε, κι έτσι καθήσαμα στο εστιατόριο του αεροδρομίου του Bergamo.  Στο πιο κεί τραπέζι καθόταν ένας ώριμος κύριος και απέναντί του ένας νέος άνθρωπος έως τριάντα ετών. Μιλούσαν μεταξύ τους πότε Ιταλικά, πότε Εγγλέζικα και πότε μια Τρίτη γλώσσα που δεν καταλάβαινα την προέλευσή της. Σε μια στιγμή τον άκουσα να λέει ‘’Filippo, your name means

Friend of horse and the name of your son Alexander means the man he push away the enemies. –Φίλιππε το όνομά σου σημαίνει φίλος του αλόγου και το όνομα του γυιού σου Αλέξανδρος σημαίνει ο άνδρας που διώχνει μακριά τους εχθρούς. Δεν παρενέβην αλλά τον άφησα να συνεχίσει και αμέσως μετά είπε: Greece is the holly country of the planet-Η Ελλάδα είναι η ιερή χώρα του πλανήτη. Εκεί δεν συγκρατήθηκα και του είπα: you are correct- είστε ακριβής. Γύρισε τα μάτια του με έκπληξη και θαυμασμό και μας ρώτησε αν είμαστε Έλληνες. Του απάντησα με κατάφαση. Εκεί γνωριστήκαμε και μάθαμε ότι ήταν Αρμένιος και πως έφευγε το παιδί του για την Αγγλία όπου έκανε ένα μεταπτυχιακό. Η συνάντηση μέχρις εδώ περιποιεί τιμή σε μας τους Έλληνες, αλλά το σκηνικό είχε και συνέχεια.  Σε λίγο δείχνοντας απεριόριστη εκτίμηση στην Πατρίδα μας προσέθεσε, you are the aristocratic people on the earth- είστε ο αριστοκρατικός λαός της γής. Αντιλαμβάνεστε το ανατρίχιασμα και την ηλεκτρική κένωση που διαπέρασε το κορμί μας. Υψίστη τιμή και μάλιστα από έναν ξένον που πριν λίγο είχαμε γνωρίσει. Σε πολύ λίγο χρόνο σηκώθηκαν οι δύο Αρμένιοι, Πατέρας και Γυιός, μας χαιρέτησαν ευγενέστατα με χειραψία και αναχώρησαν για την πύλη της επιβίβασης. Η τύχη όμως ήθελε και παραπέρα συνέχεια της γνωριμίας. Δίπλα μας, πάνω στο τραπέζι τους είχαν ξεχάσει ένα μεγάλο κινητό τηλέφωνο και κατά τα φαινόμενα ακριβό. Πριν πλησιάσουν οι σερβιτόρες για να καθαρίσουν το τραπέζι το πήραμε και το ακουμπήσαμε μπροστά μας. Είχα την διαίσθηση ότι πολύ γρήγορα θα το αναζητούσαν. Σε λίγο κουδούνισε και ενημέρωσα τον φίλο Αρμένη ότι το είχαμε εμείς και μπορούσε να έρθει στο εστιατόριο για να το πάρει.  Πράγματι σε λίγο, Πατέρας και Γυιός κατέφθασαν ασθμαίνοντες. Όταν τους είδα από μακριά σήκωσα το κινητό ψηλά για να το δούν. Πλησίασαν σχεδόν κλαμένοι, με ατελείωτες ευχαριστίες και το παρέλαβαν. Ακριβώς τότε ο ευγενέστατος Αρμένης γύρισε και μου είπε :
I am therefore right that I believe that the Greeks are aristocrats- έχω λοιπόν δίκιο που πιστεύω ότι οι Έλληνες είναι αριστοκράτες! Του απάντησα: this is the tradition of our culture- αυτή είναι η παράδοση του πολιτισμού μας. Μας χαιρέτισαν με μια βαθιά υπόκλιση και έφυγαν ενώ στα μάτια και των δύο γυάλιζε μία έντονη υγρασία.

Θεωρώ τελείως απίθανο να συναντήσω ξανά αυτούς τους δύο ανθρώπους, αλλά αν τους ξανασυναντούσα μήπως θα πρέπει να τους ενημερώσω για την σημερινή κατάσταση των Ελλήνων? Να τους πω πως αν σκοτώσεις 11 ανθρώπους δικαιούσαι πότε πότε να μένεις και στο σπίτι σου σαν ένας αξιοπρεπής δολοφόνος. Να τους πω ότι φανερά η οικογένεια του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων χειροκροτεί και εναγκαλίζεται με στυγνούς εκτελεστές?  Να τους ενημερώσω πως ο Πρωθυπουργός μας όταν συναντιέται με τον γραβατωμένον Πρόεδρο της Τουρκίας μοιάζει δίπλα του χωρίς γραβάτα σαν γκρούμ ξενοδοχείου έτοιμος να μεταφέρει στο δωμάτιο τις βαλίτσες του κ. Ερντογάν? Αναρωτιέμαι τι θα πρέπει να τους πώ. Ίσως να τους εξηγήσω πως το όνομα του παιδιού του και του εγγονού του πουλήθηκαν αντί μισού πινακίου φακής και μάλιστα άνευ του αναγκαίου όξους. Ίσως θα πρέπει να τους ενημερώσω πως οι πολίτες της γενέτειρας της Δημοκρατίας θα παύσουν να συμμετέχουν σε λίγο στην εκλογική διαδικασία μιάς και θα τους αντικαταστήσουν στα εκλογικά κέντρα πολίτες της Αλβανίας, της Συρίας και πιθανόν του Αφγανιστάν? Μάλιστα και του Ταϋλανδούς μπορούμε να συμπεριλάβουμε, εμείς έχουμε μεγάλη καρδια και ευρύχωρες κάλπες.

Τελικά ναι, εμείς οι Έλληνες είμαστε  Αριστοκράτες, οι μόνοι πραγματικοί αριστοκράτες!!!

Φοίβος Ιωσήφ

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...