Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα1656
mod_vvisit_counterΧθές4277
mod_vvisit_counterAll4063397
°F | °C
invalid location provided
Τι γνώριζε ο αμερικανός Πρέσβης, πριν από ένα μήνα;
Τρίτη, 20 Φεβρουάριος 2018 19:12
 
 
Ratatoulis
 

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο εξόχως πολιτικός πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρι Πάιατ έδινε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Ιστορίες» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Τότε, ο κ. Πάιατ, τα λόγια του οποίου καλό είναι να παρακολουθεί κανείς με προσοχή για να καταλαβαίνει τα μηνύματα που εκπέμπονται από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, εξέφρασε την ανησυχία του, μήπως στο Αιγαίου συμβεί κάποιο ατύχημα, λόγω της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

*****

Δεν πέρασε πολύς καιρός, ούτε μήνας μάλιστα, και η «προφητεία» του πρέσβη επιβεβαιώθηκε στην πράξη. Το ατύχημα συνέβη και θα μπορούσε να έχει και σοβαρότερες προεκτάσεις, αν και πάλι δεν άναβαν τα τηλέφωνα και όχι μόνο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Αλλά και πάλι, πολλοί σε κέντρα εξουσίας και καφέ του κέντρου, αναρωτιόντουσαν αν γνώριζε κάτι ο Αμερικανός διπλωμάτης.

*****

Η αλήθεια είναι, όπως εξηγούσε στη στήλη άνθρωπος που είναι στα μέσα και στα έξω στην Πρεσβεία, ότι ο Πάιατ δεν έχει μαντικές ικανότητες και δεν γνώριζε κάτι πέραν των όσων διαμείβονται στο διπλωματικό και στρατιωτικό παρασκήνιο. Δεν θα μπορούσε, όμως, να μαντέψει τον εμβολισμό ενός ελληνικού πλοίου. Και μόνο όμως η δημοσιοποίηση της άποψής του είχε σημασία τη στιγμή που το είπε, σύμφωνα με τον συνομιλητή μου. Βέβαια, οι ΗΠΑ τηρούν ίσες αποστάσεις από Ελλάδα και Τουρκία σε αυτή τη φάση, ενώ είναι ακόμα σε ισχύ το δόγμα Χόλμπρουκ από τη βραδιά των Ιμίων για το 1996: «Όχι σημαίες, όχι στρατεύματα, όχι πλοία».

*****

Πάντως, αν η στάση του Πάιατ έχει για κάτι ακόμα ενδιαφέρον, είναι η μελλοντική καριέρα του ίδιου του Αμερικανού Πρέσβη, ο οποίος φιλοδοξεί να έχει έναν πιο ενεργητικό ρόλο στην πολιτική.

Ο ρόλος του Ρουσόπουλου

Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το μπαράζ συνεντεύξεων και παρεμβάσεων του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και τακτικού συνομιλητή του Κώστα Καραμανλή, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, ο οποίος υπεραμύνεται συνεχώς της ανάγκης γαλάζιας ενότητας. Η αλήθεια είναι πως στην οδό Πειραιώς θεωρούν βοηθητική τη στάση του, μιας και είναι ένας άνθρωπος που εκφράζει γνησίως τον κ. Καραμανλή. Μαθαίνω, δε, ότι διατηρεί και άρτια σχέση με τον Άδωνι Γεωργιάδη, κάτι που μπορεί να το δούμε να ξετυλίγεται και στη Β’ Αθηνών, όταν έρθει η ώρα των εκλογών και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επιστρέψει στα γαλάζια ψηφοδέλτια.

Κομμένος ο Παπαγγελόπουλος

Η στάση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis μαθαίνω ότι θα του στοιχίσει πολλές γαλάζιες καλημέρες. Θέλω να δω, κιόλας, αν αυτή θα είναι και του Κώστα Καραμανλή, του οποίου ο υπουργός διατείνεται πως είναι σταθερός συνομιλητής. Πάντως, ήδη ορισμένοι γαλάζιοι που μιλούσαν με τον κ. Παπαγγελόπουλο αρχίζουν να ψάχνονται μήπως του έχουν πει έστω και κάτι… αμυδρά επιβαρυντικό. Ας πρόσεχαν.

Κρεσέντο Βενιζέλου

Μαθαίνω ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ετοιμάζει νομικό κρεσέντο στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη για τη συζήτηση επί της πρότασης της πλειοψηφίας για σύσταση Προανακριτικής για τη Novartis. «Θα ξετινάξει και τη δικογραφία και την πρόταση της πλειοψηφίας», μου έλεγε άνθρωπος που επικοινώνησε μαζί του αυτές τις μέρες. Ίδωμεν, αλλά σίγουρα η Βουλή θα είναι αρένα την Τετάρτη.