Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα1321
mod_vvisit_counterΧθές3823
mod_vvisit_counterAll3819740
°F | °C
invalid location provided
Η ΕΥΘΥΝΗ… ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Τρίτη, 30 Ιανουάριος 2018 20:20

 

ΠΑΛΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ –ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ – ΑΝΑΛΥΤΗΣ AEJ/IFJ

Pallas-Mikro-CV-2

Άλλη μια φορά η δημοκρατία μας δέχθηκε ένα δυνατό χτύπημα. Αυτή τη φορά δεν άντεξε και έφυγε. Ο λαός μας είναι ανήμπορος να την κρατήσει ή ανέτοιμος για κάτι τέτοιο.

Παρακολουθούμε την φυγή της δημοκρατίας θαμπωμένοι από το θέαμα που μας παρουσιάζει η εξουσία και οι πιστοί υποστηρικτές (ΜΜΕ). Περιμένουμε αφού συνέλθουμε από το σοκ, να μας σώσει κάποιος. Κάποιος για τον οποίο δεν γνωρίζουμε τίποτε απολύτως και που τον εμφανίζουν ως επιτυχή. Αυτοί που τόσα χρόνια τον συντηρούν στην ναφθαλίνη.

Οι σωτήρες εμφανίζονται ο ένας πίσω απ’ τον άλλο, και διαγωνίζονται ποιος θα μας σώσει. Η νέα ακροδεξιά, εμφάνισε την παλιά ακροδεξιά μέσα από την ΝΔ ως το μόνο κόμμα που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο. Για όποιον   δεν κατάλαβε ως νέα ακροδεξιά χαρακτηρίζω τους ανθρώπους των συστημικών ΜΜΕ που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην πλήρη ακινητοποίηση του λαού μας.

Χωρίς να έχουν συνείδηση αλλά και ευθύνη αρέσκονται να υποβαθμίζουν την δική τους ευθύνη απέναντι στην Ιστορία. Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν είναι καθόλου υπερβολικός αν αναλογιστούμε τον τρόπο με τον οποίο τρομοκρατούν τον κόσμο. Όλο αυτό το διάστημα από την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο και μετά, αλλά τον τελευταίο καιρό έχουν ξεφύγει εντελώς.

Η τηλεόραση, είναι το σημαντικότερο ίσως εργαλείο της εξουσίας προκειμένου να πετύχει την διατήρηση της συμβολικής αστικής τάξης. Όλη αυτή η διαδικασία έχει ένα εξαιρετικά καίριο συμβολισμό, την αφαίρεση της επιλογής. Το επιλέγειν αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας. Όλοι οι άνθρωποι έχουν έστω και τυπικά ένα περιθώριο και ένα δικαίωμα στην επιλογή. Ο τρόπος που τα ΜΜΕ πέτυχαν τον αποπροσανατολισμό των πολιτών είναι κλασσικός. Χρησιμοποιούν για μια ακόμη φορά την τεχνική του να «αποκρύπτεις δείχνοντας» με ευθύνη απέναντι στην ιστορία, συχνά η απώλεια της «εθνικής» μας κυριαρχίας, κυριαρχεί στο δημόσιο λόγω πολιτικών, δημοσιογράφων, αλλά και στις καθημερινές συζητήσεις των πολιτών. Πολλοί κάνουν λόγο για υποδούλωση της χώρας στην Τρόϊκα, για την σύγχρονη αποικιοκρατική πολιτική της Γερμανίας, κατηγορώντας έμμεσα τους « κακούς» ξένους που «σκλάβωσαν» το μέχρι τώρα, ανεξάρτητο και ελεύθερο ελληνικό κράτος. Οι περισσότεροι μάλιστα μιλούν σαν η Ελλάδα να μην ήταν ήδη εξαρτημένη πολιτικά και οικονομικά από την Ε.Ε. ή στρατιωτικά και διπλωματικά από το ΝΑΤΟ (με την σιωπηρή συναίνεση της κοινωνίας).

Αλλά ποιο είναι ακριβώς το κυρίαρχο έθνος που επιθυμούμε. Προφανώς επιθυμούμε μια κοινωνία που αντί να δυναστεύεται από αλλοεθνείς οικονομικές ελίτ, προτιμά τους ντόπιους οικονομικούς δυνάστες.

Η επιλογή είναι μία: Η «επιβίωση», η «επιβίωση» τινός; «Αν χρεοκοπή­σουμε δεν θα επιβιώσουμε ως κοινωνία, ως έθνος, ως κράτος; Δεν μπορείς να αποφασίζεις εσύ, δεν έχεις την ικανότητα να παίρνεις αποφάσεις». Αυτό είναι το υπόρρητο μήνυμα των συστημικών ΜΜΕ. Μετατρέπουν την αρχή της επιβίωσης σε όπλο καθυπόταξης της κοινωνίας σε αυτόκλητων φρουρών των ¨αξιών» προκειμένου να αποσπάσουν εκβιαστικά το προσκύνημα των «υποτακτικών» καταργώντας κάθε υπόνοια αυτονομίας.

Ας σταματήσουμε λοιπόν να μιλάμε για μια ψευδή εθνική κυριαρχία κι ας μιλήσουμε για την ατομική και συλλογική αυτονομία. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που μας επιβάλλουν δια της βίας στην κοινωνία μας, δεν έχει σημαία ή χρώμα και η γλώσσα που μιλά είναι η γλώσσα των αριθμών.

Αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχει μια τάση απαίτησης για περισσότερη δημοκρατία. Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται πως η έλλειψη δημοκρατίας είναι αυτή που οδηγεί σε οικονομικά αδιέξοδα τις χώρες τους, επειδή ακριβώς δεν τους δύναται το δικαίωμα της συμμετοχής στις αποφάσεις που τους αφορούν. Στην Μ. Βρετανία, Πορτογαλία, Ισπανία, στις ΗΠΑ Γαλλία, ακόμα και στην Γερμανία υπάρχουν κινήματα, που ζητούν περισσότερη δημοκρατία. Κινήματα και όχι κόμματα. Δεν γεννηθήκαμε για να μας διαχωρίζουν βάσει σημαίας ή χρώματος, ούτε να μας αντιμετωπίζουνε ως μονάδες των οικονομικών δεικτών. Σαν άνθρωποι, υπεύθυνοι απέναντι στην ιστορία μας που εμείς δημιουργούμε, ας αγωνιστούμε για καλύτερες αυτόνομες κοινωνίες, απορρίπτοντας της κυριαρχία ανθρώπου σε άνθρωπο ή κοινωνίας σε κοινωνία.

Πρέπει μέσα από συλλογικές αποφάσεις, συσπειρώσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να επιβάλλουμε το δικαίωμα που έχουμε ως λαός να αφαιρέσουμε το λόγο από όλους αυτούς που μιλούν εκ μέρους μας χωρίς να μας ρωτούν.

Σε εμάς, μένει η απόφαση για το τι πρέπει να κάνουνε. Έχουμε ευθύνη απέναντι στην ιστορία μας…

ΜΙΚΡΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Ευάγγελος Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.