°F | °C
invalid location provided
Συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ:
Πέμπτη, 25 Ιανουάριος 2018 18:41

 Καλό μεν το κλίμα, αλλά ακόμη μένουν πολλά...


Θετικό κλίμα φαίνεται πως προκύπτει από τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός, τουλάχιστον όπως διεφάνη από τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών. Ενδεικτική του κλίματος ήταν άλλωστε και η τρίωρη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών (Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ).

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης 

Η ελληνική πλευρά δηλώνει ούτως ή άλλως ικανοποιημένη από τη δέσμευση Ζάεφ για αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου των Σκοπίων και του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου της χώρας, καθώς συνιστά ένα βήμα υπέρ της υποχώρησης της πΓΔΜ από τις αλυτρωτικές τις θέσεις, όπως ζητάει η Αθήνα. «Πρώτα ο αλυτρωτισμός, μετά το όνομα», ήταν το μήνυμα της ελληνικής πλευράς, η οποία αντίστοιχα αποδέχεται την υποψηφιότητα των Σκοπίων για την Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου και την κύρωση της 2ης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης των Σκοπίων με την Ε.Ε. από τη Βουλή των Ελλήνων, ενώ θα προωθήσει το άνοιγμα της διασυνοριακής διάβασης των Πρεσπών.

Και οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν παράλληλα ότι το ονοματολογικό είναι ζωτικής σημασίας για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι η ελληνική θέση είναι σύνθετη ονομασία έναντι όλων (σ.σ.: χωρίς όμως να αναφερθεί σε γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό). Παράλληλα, συμφώνησαν ότι οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνη θα εντατικοποιηθούν στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των διασυνοριακών επαφών, ενώ οι συζητήσεις για το ονοματολογικό με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς θα συνεχιστούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

«Και οι δύο έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα. Και το λέω γιατί δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια. Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού κ καλής γειτονίας. Που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσομε αλυτρωτισμό σε όλες μορφές, με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Πρέπει να φροντίσουμε τα συμφέροντα και των δύο. Η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας», σημείωσε από τη δική του πλευρά ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.