°F | °C
invalid location provided
Το μέλλον στη θεραπεία 
του καρκίνου του προστάτη είναι ήδη εδώ
Τρίτη, 05 Δεκέμβριος 2017 21:24

ProstateCancer_mertziotis.jpg
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη πιο συχνή κακοήθεια στον άνδρα στην Ευρώπη. Συχνά δεν παρουσιάζει συμπτώματα ή άλλες φορές αυτά προσομοιάζουν με τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Η μέθοδος ανίχνευσης του καρκίνου του προστάτη είναι η δακτυλική εξέταση από τον ουρολόγο, το PSA (εξέταση αίματος που ανιχνεύει τον καρκίνο του προστάτη) και η λήψη βιοψιών. Το PSA, ή το ειδικό προστατικό αντιγόνο, είναι μία πρωτεΐνη που παράγεται από τον προστάτη και που απελευθερώνεται σε πολύ μικρές ποσότητες στην κυκλοφορία του αίματος, εξηγεί ο κύριος ΜΕΡΤΖΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ. Οταν υπάρχει ένα πρόβλημα με τον προστάτη, όπως όταν αναπτύσσεται και αυξάνεται ένας όγκος, όλο και περισσότερο PSA απελευθερώνεται, έως ότου φθάνει σε ένα επίπεδο όπου μπορεί να ανιχνευθεί εύκολα στο αίμα. Το PSA διαδραματίζει δύο διαφορετικούς ρόλους στον προστατικό καρκίνο πρώτα ως εργαλείο ανίχνευσης προτού να εντοπιστεί η ασθένεια και έπειτα ως τρόπος να ελεγχθεί η πρόοδος της ασθένειας μόλις διαγνωσθεί. Οι κανόνες για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη αλλάζουν τόσο δραματικά τα τελευταία χρόνια που πολλοί άνδρες βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με το τι σημαίνει να έχουν καρκίνο του προστάτη, αν θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά, για την πιθανότητα να τον παρουσιάσουν και τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που διαγνωστούν με αυτόν.

Πρίν 2 χρόνια, η Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία κυκλοφόρησε νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη, καθότι μόνον 4 στους 1.000 άνδρες θα καταλήξει από αυτήν την πάθηση.

Μια διάγνωση καρκίνου είναι μια εμπειρία που σου αλλάζει τη ζωή. Απαιτείται να αρχίσεις να παίρνεις μερικές σκληρές αποφάσεις που μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά σου για πολλά από τα επόμενα χρόνια που έρχονται.

Ο άνδρας που έχει διαγνωστεί με προστατικό καρκίνο θα βρεθεί αντιμέτωπος με διάφορες επιλογές θεραπείας, οι οποίες είναι εξίσου αποτελεσματικές, αλλά καθεμία από τις οποίες επίσης έχει τις καλές πλευρές της και τα μειονεκτήματά της.

Ετσι πολλοί άνδρες με εντοπισμένο καρκίνο προστάτη θα οδηγηθούν στο χειρουργείο για ριζική αφαίρεση του οργάνου πολλές φορές χωρίς να το χρειάζονται (αφού, όπως προαναφέρθηκε, μόνον 4 με 5 στους χίλιους άνδρες θα ωφεληθεί από αυτό) με τις αναπόφευκτες συνέπειες της ακράτειας και της στυτικήςδυσλειτουργίας. Αυτό λοιπόν είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ουρολογία τις τελευταίες δεκαετίες μετά την εισαγωγή αυτών των χειρουργικών θεραπειών (ριζική προστατεκτομή). Θα πρέπει, λοιπόν, να οδηγούνται στη χειρουργική αίθουσα μόνον οι άνδρες που ο όγκος τους είναι διηθητικός και πρόκειται να δώσει μεταστάσεις, οπότε θα ωφεληθούναπό τη χειρουργική θεραπεία. Επειδή αυτό δυστυχώς ακόμα δεν είναιεφικτό, τα τελευταία χρόνια η έρευνα έχει εστιασθεί στο πώς οι χειρουργικές θεραπείες θα γίνουν λιγότερο επεμβατικές, άρα θα υπάρχουν λιγότερες επιπλοκές και, ακόμα καλύτερα, να θεραπευθεί ο καρκίνος χωρίς χειρουργείο και ταυτόχρονα χωρίς το φόβο υποτροπής ή εξάπλωσής του.

Το μέλλον, λοιπόν, στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη έχει αρχίσει ήδη και εφαρμόζεται εκτός από τα μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης εδώ και 1,5 χρόνο περίπου και στην Ελλάδα από τον κ. Μερτζιώτη και την ομάδα του, όπως παρουσιάστηκε από τον ίδιο στο Παγκόσμιο Ουρολογικό Συνέδριο 12-13 Νοεμβρίου όπου συμμετείχε ως ομιλητής , και είναιη εστιακή θεραπεία για τον καρκίνο του του προστάτη.

«Η εστιακή θεραπεία (focaltherapy) είναι ο νέοςεπαναστατικόςτρόποςαντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη. Με ειδικές μεθόδους απεικόνισης του όγκου λαμβάνουμε μία τριδιάστατη εικόνα του οργάνου αλλά και της βλάβης (του όγκου), όπου με απόλυτη ακρίβεια, απευθείας με την ίνα του laser ή με κρυοθεραπεία, την καταστρέφουμε αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα και τους ιστούς του προστάτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν όλες αυτές οι επιπλοκές που συναντάμε με τη χειρουργική του καρκίνου του προστάτη», όπως μας είπε ο κ. Μερτζιώτης. Συμπληρώνοντας αναφέρει ότι «με τις καινούργιες μεθόδους απεικόνισης έχουμε αυξήσει το ποσοστό των ανδρών με θετικές βιοψίες, αφού καταφέρνουμε σε ποσοστό πάνω από 70% να πούμε με ακρίβεια εάν πρόκειται για όγκο ή όχι και έτσι να μειώσουμε τον αριθμό των μη αναγκαίων ή τυφλών βιοψιών που γίνεται με τις συμβατικές μεθόδους».

Για εκείνους τους ασθενείς των οποίων ο καρκίνος του προστάτη είναι μεγάλος, επιθετικός ή έχει εξαπλωθεί εκτός της πυέλου, η θεραπεία αφαίρεσης μπορεί να είναιη απάντηση. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, η σύγχρονη Ουρολογία», τονίζει ο κ. Μερτζιώτης, «προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών επιλογών, συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων, όπως η ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική αφαίρεση του προστάτη και η λαπαροσκοπική αφαίρεση του προστάτη. Επιπλέον, η εστιασμένη ακτινοθεραπεία είναι μία από τις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη».

Συμπερασματικά, με όλες αυτές τις μεθόδους έχει αυξηθεί κατακόρυφα το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με καρκίνο του προστάτη, προσφέροντάς τους ταυτόχρονα ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής, εφάμιλλο των υγιών ανδρών.

Περισσότερα: www.ourologos.gr