Ιαν   Φεβρουάριος 2018   Μάρ

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Julianna Walker Willis Technology

Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα2254
mod_vvisit_counterΧθές2996
mod_vvisit_counterAll2692533
°F | °C
invalid location provided
ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Δευτέρα, 20 Νοέμβριος 2017 21:49

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται σ’ όλη την χώρα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αξιοποίηση βιομάζας, βιοαερίου και βιορευστών από απόβλητα αγροτικής παραγωγής. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι οι μονάδες αυτές εγκαθίσταται, χωρίς περιορισμούς, σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, και με δυνατότητα μεταφοράς πρώτης ύλης, και από άλλες περιοχές η και άλλες χώρες Έτσι όμως δημιουργούνταν μεγαλύτερα προβλήματα στο περιβάλλον της περιοχής από αυτά που θα έλυνε.

Η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και κινήματα πολιτών ακύρωσε τέτοιες επικίνδυνες εγκαταστάσεις στο νομό μας (Χρυσοβίτσα) .

Σήμερα με την ουσιαστική παρέμβαση των βουλευτών του Νομού μας (επερώτηση Μ. Τριανταφύλλου, συναντήσεις με υπουργούς, κτλ) αλλά και την δράση τοπικών κινημάτων, έγινε κατορθωτό να επιλυθεί το πρόβλημα στη ρίζα του.

Με το νόμο 4496/8-11-2017/τεύχος Α΄ αρ. φύλλου 170 και στο άρθρο 26 μπαίνει ουσιαστικά τέλος στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, με αξιοποίηση βιομάζας, βιοαερίου και βιορευστών με την ρητή δέσμευση ότι α) «οι απαιτούμενες ποσότητες πρώτης ύλης πρέπει να προέρχονται από αγροτικές ή κτηνοτροφικές ή δασικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των τριάντα (30) χιλιομέτρων» και β) οι σταθμοί πρέπει να ανήκουν σε φυσικά η νομικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ν.3874/2010 (Α151) και είναι εγκατεστημένες εντός της Περιφερειακής Ενότητας, στη οποία βρίσκονται οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Μάλιστα τονίζεται ότι «οι ως άνω προϋποθέσεις εξετάζονται κατά το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των σταθμών».

Συνεπώς από εδώ και στο εξής όλες οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει αίτηση (και είναι αρκετές στο νομό μας) θα ελέγχονται με βάση τις νέες διατάξεις, που διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος για τις μονάδες βιορευστών στην περιοχή Ευηνοχωρίου που έχουν πάρει ήδη την άδεια με ευθύνη των φορέων που την έδωσαν, (Δήμος-Περιφέρεια, κτλ) δηλώνουμε ότι εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην επικείμενη κατασκευή των συγκεκριμένων μονάδων.

Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να επανεξετάσει τυχόν ενέργειες και σκόπιμες παραλήψεις συναρμοδίων υπηρεσιών, και να εξαντλήσει κάθε νομική η θεσμική δυνατότητα επιβολής του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ     

16/11/2017

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...