Σεπ   Οκτώβριος 2017   Νοέ

ΚΔΤΤΠΠΣ
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Julianna Walker Willis Technology

Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα391
mod_vvisit_counterΧθές3160
mod_vvisit_counterAll2318053
°F | °C
invalid location provided
Κατάθεση Ερώτησης για την Ίδρυση Γαλακτοκομικής
Τετάρτη, 26 Ιούλιος 2017 15:42

MARIA BOYLH

 - Τυροκομικής σχολής

στο Δήμο Αμφιλοχίας του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Με ερώτησή της προς τους κ.κ. Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας , Μαρία Τριανταφύλλου, ρωτά, με ποιον τρόπο και με ποιο χρονοδιάγραμμα προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο, να προχωρήσει στο δίκαιο αίτημα της ίδρυσης Τυροκομικής σχολής στο Δήμο της Αμφιλοχίας. Επισημαίνεται με επιπλέον, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί, εάν προτίθενται να δημιουργήσουν ή να αξιοποιήσουν υποδομές στη γύρω περιοχή (για σίτιση και στέγαση των σπουδαστών), ώστε, να επιτευχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία της σχολής κάνοντας πιο ελκυστική τη φοίτησηστη συγκεκριμένη σχολή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Από το Μάρτιο του 2015 η ελληνική κυβέρνηση είχε ξεκινήσει τη μάχη διεκδίκησης της ονομασίας προέλευσης της φέτας, καταγγέλλοντας σε επίπεδο ευρωπαϊκών οργάνων τις συμφωνίες, που είχαν επιτευχθεί παλιότερα με τον Καναδά και τη Νότια Αφρική. Ως αποτέλεσμα των επίμονων ενεργειών των αντίστοιχων Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ήρθε η κατοχύρωση της Ελληνικής ονομασίας προέλευσης της φέτας από την Ιαπωνία. Έτσι, η Χώρα μας, έχει πλέον ένα παραπάνω πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις που ακολουθούν, για τις επόμενες συμφωνίες για την κατοχύρωση της ονομασίας προέλευσης της ελληνικής φέτας. Μεταξύ των κυριότερων εξαγωγικών προϊόντων γνωρίζουμε πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα συγκαταλέγονται μεταξύ των κυριότερων εξαγωγικών προϊόντων αποφέροντας έσοδα πάνω από 200.000.000 ευρώ. Η παραγωγή φέτας και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων δημιουργεί θέσεις εργασίας και δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών με την ενίσχυση και εδραίωση του εξαγωγικού προσανατολισμού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου τον Απρίλιο του 2013, στον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βρισκόταν για τις τελικές υπογραφές, το σχέδιο για την ίδρυση σχολής τυροκομίας στην Αμφιλοχία. Στο δημοσίευμα αναφέρονταν, ότι η ανακοίνωση της ίδρυσης της Γαλακτοκομικής Σχολής (120 Σπουδαστών)  στην Αμφιλοχία, βρισκόταν στην  τελική ευθεία  .

Επίσης, υπάρχει το ΦΕΚ 945/2014 με ημερομηνία 7 Απριλίου 2014 με τις αντίστοιχες κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Παιδείας, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που αναφέρεται στην Ίδρυση δημοσίων ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης (ΔΙΕΚ), περιλαμβάνοντας και το ΔΙΕΚ της Αμφιλοχίας. 

Είναι επομένως ένα ώριμο και δίκαιο αίτημα. Όλη αυτή την περίοδο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που παράγονται στο Δήμο Αμφιλοχίας, όπως η φέτα και η κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, κατέχουν περίοπτη θέση.Επίσης, η κτηνοτροφία αποτελεί βασική συνιστώσα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας ,με τεράστια παράδοση και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τυριά . Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, ως αγροτικός και κτηνοτροφικός νομός, διαθέτει περίπου το 10% του ζωικού κεφαλαίου όλης της χώρας σε αιγοπρόβατα και το 6% αυτού σε βοοειδή.

H ίδρυση της σχολής Γαλακτοκομίας - Τυροκομίας στην περιοχή του Δήμου Αμφιλοχίας, θα έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία, το νομό της Αιτωλοακαρνανίας και κατ΄ επέκταση για τον εξαγωγικό πυλώνα επανεκκίνησης της οικονομίας της χώρας.

Επειδή ,ο τομέας της μεταποίησης του γάλακτος αποτελεί μια βασική συνιστώσα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του νομού Αιτωλοακαρνανίας και θα πρέπει να ενισχυθεί

Επειδή , η τοπογεωγραφία της ευρύτερης περιοχής και η μεγάλη βιοποικιλότητα προσδίδει στα κτηνοτροφικά προϊόντα ποιοτικά στοιχεία και επομένως προστιθέμενη αξία

Επειδή ,η ανάγκη ίδρυσης σχολής τυροκομίας είναι υπαρκτή για την ανάπτυξη και αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής του νομού, 

Επειδή  η σχολή τυροκομίας θα παρέχει αναβαθμισμένη και ολοκληρωμένη γνώση στους νέους,

Επειδή , θα υπάρξει αύξηση εξαγωγής της Ελληνικής φέτας, αφού οι αγορές της Ιαπωνίας και άλλων χωρών, που θα επακολουθήσουν έχουν υψηλές απαιτήσεις σε ποσότητα και σε ποιότητα

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Mε ποιον τρόπο και με ποιο χρονοδιάγραμμα πρόκειται να προχωρήσουν στο δίκαιο αίτημα της ίδρυσης Τυροκομικής σχολής στο Δήμο της Αμφιλοχίας;
  2. Προτίθενται να δημιουργήσουν ή να αξιοποιήσουν υποδομές στη γύρω περιοχή (για σίτιση και στέγαση των σπουδαστών), ώστε, να επιτευχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία της σχολής;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Τριανταφύλλου Μαρία

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...