Μάρ   Απρίλιος 2024   Μάι

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Julianna Walker Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
Τσίπρας σε Τουσκ:
Τετάρτη, 05 Απρίλιος 2017 23:22

 Συμφωνία στο Eurogroup, αλλιώς Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης

 

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Τετάρτης.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας επέρριψε στην πλευρά των δανειστών τις ευθύνες για κωλυσιεργία στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τόνισε ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας και της πορείας της οικονομίας προς την ανάκαμψη, καλώντας για συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής. Σε αντίθετη περίπτωση, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Τουσκ να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης για να βρεθεί εκεί η λύση.

Αναλυτικότερα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση η τακτική των δανειστών να κωλυσιεργούν στις διαπραγματεύσεις και να αλλάζουν τους συμφωνημένους στόχους.

Υποστήριξε ότι με ευθύνη των δανειστών καθυστέρησε το κλείσιμο της α' αξιολόγησης, όπως συμβαίνει και τώρα. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ορισμένοι από τους πιστωτές βάζουν εμπόδια στην ανάκαμψη της οικονομίας, που είναι προ των πυλών, και την έξοδό της από το πρόγραμμα σε ένα χρόνο.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες για το κλείσιμο της συμφωνίας πρέπει να οδηγήσει σε λύση, που θα επικυρωθεί στο Eurogroup της Μάλτας την Παρασκευή. Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συμφωνία είναι πολύ κοντά και πως οι εξελίξεις θα είναι θετικές, όχι μόνο για την β' αξιολόγηση, αλλά και για μια συνολική συμφωνία που περιλαμβάνει το ζήτημα του χρέους.

Ωστόσο, αναφερόμενος στην περίπτωση να μην υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ζήτησε από τον Ντόναλντ Τουσκ να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης. «Θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο για να έχουμε θετική εξέλιξη πριν από το Πάσχα και πάντως μέσα στον Απρίλιο», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «αυτό πρέπει να τελειώσει εδώ, γιατί κάθε ημέρα που περνάει επιβαρύνει την ελληνική οικονομία και καταστρέφει όλα όσα με θυσίες έχει κάνει ο ελληνικός λαός».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το 2016 θα κλείσει με εντυπωσιακό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, πολύ πάνω από το 3% -όπως είπε-, κάτι που σημαίνει ότι από το 2016 έχουμε πιάσει τον στόχο για το 2018. Βάσει αυτών, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι σήμερα για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια υπάρχουν προοπτικές για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να αλλάξει σελίδα και να αφήσει πίσω της τα καταστροφολογικά σενάρια για Grexit.

Ωστόσο, τόνισε, ορισμένοι από τους πιστωτές εμφανίζονται αμετανόητοι και βάζουν με τεχνητό τρόπο εμπόδια στην Ελλάδα, σε μια ευαίσθητη συγκυρία για την Ευρώπη, με την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία και την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις με την Τουρκία. «Εγώ και η κυβέρνηση δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας και της προοπτικής της Ευρώπης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν παίζουμε ένα παιχνίδι, παίζουμε με το μέλλον ενός ολόκληρου λαού», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η εικόνα που έχουν, ο ίδιος και ο κ. Τουσκ, είναι ότι βρισκόμαστε «μια ανάσα» από τη συμφωνία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να επιτύχουν συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής». «Οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους στο Eurogroup της Παρασκευής και να επιτύχουν μία συμφωνία. Αυτό το είναι το μόνο θετικό αποτέλεσμα, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή, αλλά νομίζω ότι είμαστε κοντά, πολύ κοντά σε αυτήν τη συμφωνία», επισήμανε ο κ. Τουσκ,.

Επίσης, πρόσθεσε ότι η διάθεση της ΕΕ δεν είναι να τιμωρήσει την Ελλάδα, αλλά να τη βοηθήσει, και σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός έχει, ήδη, τιμωρηθεί αρκετά.

«Είμαστε κοντά στη συμφωνία»

Νωρίτερα, φτάνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Τουσκ δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είμαστε κοντά στη συμφωνία. Έσπευσε, πάντως, να ξεκαθαρίσει ότι βρισκόμαστε μακριά ακόμα από ένα success story της ελληνικής οικονομίας. 

Αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού, ενώ εξήρε τις προσπάθειες του κ. Τσίπρα, για τον οποίο είπε ότι επιδεικνύει αποφασιστικότητα και πραγματισμό. «'Ήρθα εδώ, ως φίλος, όπως το γνωρίζετε. Η Ελλάδα και η Αθήνα είναι σαν το δεύτερο σπίτι μου και δεν είναι απλά ένα σλόγκαν, είναι αλήθεια. Για πολλούς λόγους. Για ιστορικούς λόγους, για συναισθηματικούς λόγους. Και για μένα η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της θητείας σας, κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων και απαιτητικών χρόνων για όλη την Ευρώπη, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για την αλληλεγγύη» είπε ο κ. Τουσκ και πρόσθεσε:

«Ξέρω πόσο δύσκολα ήταν για εσάς ως πρωθυπουργού και φυσικά για τους Έλληνες πολίτες. Και ξέρω σχεδόν τα πάντα, όσον αφορά στις θυσίες και την αποφασιστικότητά σας. Σας ευχαριστώ πολύ ξανά για τις προσπάθειες σας και είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις μας, με μία λίγο πιο καλύτερη διάθεση όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση και τις αποφάσεις που απορρέουν. Πρέπει φυσικά να είμαστε πολύ συνειδητοποιημένοι και να είμαστε συγκρατημένοι, όσον αφορά την αισιοδοξία». 

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας την επίσκεψη: «Βρισκόμαστε μερικές μέρες μετά τη Σύνοδο της Ρώμης, η οποία επαναβεβαιώνει το ενδιαφέρον μας και το συμφέρον μας να διασφαλίσουμε την ενότητα στην Ευρώπη και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών.

» Είναι ζωτικής σημασίας να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις, να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ενότητα στην ευρύτερη περιοχή και να επιχειρήσουμε να ξεπεράσουμε όλους εκείνους που προσπαθούν να θέσουν εμπόδια σε αυτή την πορεία, να αφήσουμε την οικονομική κρίση πίσω μας πλέον, αλλά φυσικά και να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στο πλαίσιο των σημαντικών αποφάσεων που όλοι μαζί συλλογικά λάβαμε».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...